Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - privatekonomi utbildning för vem?

Något som jag skulle vilja bidra med till samhället som fri är att jag på olika sätt skulle vilja förbättra människort kunskaper om hur de kan sköta sin privatekonomi. Vilka möjligheter som finns..inte nödvändigtvis för att de måste följa oss i spåren men för att de ska se möjligheterna och göra mer medvetna val.

Av den anledningen funderar jag på att sätta samman en föreläsning, workshop, studiecirkel eller seminarie som jag skulle kunna hålla till exempel för föreningar, skolor, företag, studeförbund med mera. Har dock några funderingar kring detta som jag tänkte att min eminenta läsarskara kanske skulle kunna hjälpa mig med. 

Först handlar det om formatet? - vad funkar bäst? Är det föreläsning eller workshop/seminarie som påverkar dig mest? Beror det på målgruppen? 

Fråga nummer två är målgruppen? - Vilken ålder är bäst...ska man försöka påverka barn på grundskolan, gymnasieskolan eller vuxna på högskolor eller arbetsplatser/föreningar? Ska man gå på dem som är yngre och mer påverkbara eller dem som är äldre och har bättre förutsättningar att tillämpa lärdomarna direkt i sina liv? 

Fråga nummer tre är var? - Vilket forum passar bäst, är det föreningar, studieförbund, företag, skolor, bibliotek eller var skulle en sån här utbildning kunna hållas? 

Mycket tacksam för all eventuell input! Har några ideer själv men som sparsam 40-åring med ganska små barn så är mina perspektiv lite begränsade varför jag hoppas att ni ska kunna hjälpa mig.  

Tänker mig att ni som läser har olika erfarenheter av detta, ni kanske är unga själva och vet vad som skulle påverka er och era vänner? Ni kanke har barn som går i skolan och som har haft/eller saknar privatekonomi på schemat? I vilken ålder kan barn ta till sig detta? 

Anonymous's picture
Utdelningsnissen (ej registrerad)

Jag tror att en föreläsning blandat med workshops i typ högstadiet/gymnasiet kan fungera. Där du först föreläser och ger alla rätt verktyg till att utföra de utmaningar/uppgifter du sen ger dem i workshops. Det borde engagera en del och om du kan hjälpa så lite som en person mot ett bättre liv så är det ett helt liv som läggs på din +karma! Det är inte illa pinkat!

//Utdelningsnissen

Anonymous's picture
nittiotalist@bl... (ej registrerad)

En engarerande föreläsning tycker jag är ett bra koncept att börja med, så att ögon och öron öppnas och tankeverksamheten sätter igång. Jag själv är väldigt glad att en kompis började prata om att köpa aktier i slutet av gymnasiet vilket fick upp mitt intresse, men att ha fått höra en engagerad föreläsning redan på högstadiet skulle kunna ha gjort mig mer intresserad av sparande tidigare. Då hade onödiga kostnader undvikits, för dyr lägenhet under gymnasietiden undvikits m.m. 

Skolor är därför mitt förslg för om man vill väcka engagemanget tidigt. Övriga ställen känns som att det mest riktar sig till de redan intresserade (förutom företag möjligtvis). På skolor kan många som inte har haft tankarna på vad sparande kan ge hittas och bli frälsta.

Anonymous's picture
Sofokles (ej registrerad)

Kul, bra och intressant!

Jag har en "föreläsning" med 2st efterföljande workshops på den skola jag jobbar på varje termin. Eleverna älskar det och jag har aldrig kommit iväg förrän 1h efter det att föreläsningen har slutat. Eleverna är så intresserade och frågvisa och jag vet att många av dem har kommit långt i sin mentalitet och idag sparar/planerar mycket mera - således har de lärt sig att hushålla med sin ekonomi samt att se den som ett verktyg och medel att använda (märk: inte "spendera" i en sann konsumtionsanda).

Kul att du går i dessa tankar! Mitt råd: Kör på!

/Sofokles

Anonymous's picture
Linus (ej registrerad)

Mycket bra tanke! Jag har själv funderat i liknande banor men aldrig kommit till skott att göra något av det. Kommer följa det här med stort intresse! 

Ett bra format och målgrupp är som flera redan nämnt föreläsningar för gymnasieelever. Kan man här så ett frö till privatekonomisk medvetenhet så tror jag det kan hjälpa väldigt många när det sedan är dags att läsa vidare/börja jobba/skaffa boende m.m.

På min gamla gymnasieskola kan jag inte minnas att vi hade en enda lektion i privatekonomi men däremot erbjöds en kurs i aktiekunskap. Hål i huvudet enligt mig. Jättebra att främja ett aktieintresse, men fel forum. Vill man förhindra att folk hamnar i lyxfällan så är det grundläggande privatekonomi man ska fokusera på samt att försöka nå alla och inte bara de redan frälsta.

Om det inte redan finns så borde det startas en nationell intresseorganisation för privatekonomiska frågor. Säg till om du är intresserad :)

Anonymous's picture
Anna (ej registrerad)

Jag skulle jobba på två fronter:

a: internetföreläsningar, kanske på egen youtubekanal

b: gymnasieskolor

a eftersom du jobbat upp en ganska stor kundkrets av följare under de åren du bloggat, som säkert gärna skulle lyssna/titta på dig "på riktigt". Vet dock inte riktigt hur du skulle finansiera det här, men misstänker att det inte är svårt att få sponsorer/annonsörer till ditt varumärke

b eftersom jag tror att det finns ett sug efter att lära sig om privatekonomi, och tror att det skulle vara rätt lätt att sälja in ett koncept till gymnasieskolor.

Lycka till!

Anonymous's picture
Clara (ej registrerad)

Jag håller med Anna om att internetföreläsningar skulle vara intressant. Då finns det tid och möjlighet för alla att ta del av dem.

Annars är nog gymnasieelever en bra åldersgrupp att inrikta sig på. De ska snart få sina första jobb, flytta hemifrån m.m. Då får de bra kunskaper om privatekonomi redan från början. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Tackar allihopa för era kommentarer, detta hjälper mig mycket för att tänka vidare kring detta! 

Anonymous's picture
Kaktus (ej registrerad)

Lättast att komma igångär kanske att ta fram en serie av bilder/diagram/statistik som visar det du vill visa. Och sedan göra ett youtubeklipp t ex. 

Är det inte förresten lite märkligt att det inte finns nåt riktigt program på SVT om ekonomi och investeringar? Det är som om det bara är nåt för rika männindkor. 

Anonymous's picture
Ung Privatekonomi (ej registrerad)

Ung Privatekonomi föreläser för drygt 30000 elever varje år i grundskolan, men framför allt för gymnasieelever. Försök därför träffa en målgrupp som inte de når ut till om du vill ha någon form av lön. Om du vill göra det kostnadsfritt som UP så går det säkert att föreläsa. 

 

Anonymous's picture
Camilla (ej registrerad)

Jag tror på föreläsningar för unga vuxna. Antingen de som just lämnar gymnasiet eller de som börjar bli färdiga med sina universitetsstudier. Fackföreningar brukar ha studentmedlemskap och en del event. Kanske skulle detta passa den vägen. 

Jag tror att det är när det händer något livsomvälvande som man är mäst mottaglig. Till exempel när man går från skola till jobb, från ensam till sambo, från tvåsamhet till barnfamilj osv. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar