Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Sitter vi i samma soffa men ser olika filmer?

På film och i  TV-serier och böcker (även i verkligheten ) finns det massor av exempel på personer som är "lyckade och framgångsrika" men absolut inte lyckliga. 

I vissa fall är anledningen till olyckan framgången i sig med någon som har klättrat ända till toppen men inte har några vänner kvar. Området spelar nästan ingen roll om det är företagsledare, entreprenörer, musiker eller skådespelare. I många fall handlar det ju om personer som är framgångsrika just för att de har offrat allt. Musikern som tagit alla spelningar, alla radiointervjuer och alla resor och som tillsist efter år av slit lyckas få en stor hit som spelas över hela världen. Eller företagsledaren som alltid var bäst i skolan, gick flera utbildningar paralellt och gradvis tog större chefsansvar redan i mycket unga år. Personer som har många ja sägare runt omkring sig när det går bra...men möjligen väldigt få riktiga vänner och i vissa fall knappt någon kontakt med sin familj. 

(Vägen till lycka..går den verkligen via hörnkontoret eller toplistorna? Eller är den helt enkelt en cykeltur över Leksandsbron?)

På senare tid har det slagit mig att jag alltid tänkt när jag sett denna typ av filmer att det är intressant att se dessa på ytan intelligenta och duktiga personer göra så konstiga val. Hur kan en karrär var viktigare än familj, vänskap och kärlek och i vissa fall även den egna hälsan? Hur kan ytlig framgång vara viktigare än lycka.

När jag filosofierat och funderat kring detta så har jag kommit fram till att det finns personer som börjar i andra änden. För dem är det viktigaste som finns att nå framgång, inom idrott, musik eller karriär och i relation till detta som är det viktigaste så tycks andra uppoffringar som små. Tror ingen skulle uttrycka det som att framgång är viktigare än lycka men i realiteten så agerar man så. Skulle tro att det är vad som populärt kallas "vinnarskalle". 

När jag kommit fram till detta så inser jag också att olika människor ser olika filmer även om de sitter bredvid varandra i samma soffa. Den som prioriterar framgång ser en person som uppnått det viktigaste men gjort vissa nödvändiga uppofringar för att nå det. Medan den som likt mig är lyckofokuserad ser en person som gjort konstiga val för att ta sig till en upphöjd position utan värde då den inte ger lycka. 

Eller vad tror ni? Finns det olika grundläggande synsätt? Eller är det bara en mognadsfråga? 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Jag brukar alltid fascineras av att diskutera med andra som läst samma bok som jag. Till exempel en investerings bok.

Vår läsupplevelse påverkas i så stor grad, av tidigare kunskaper och erfarenheter, att det är svårt att ibland förstå att vi läst samma bok!

Det är som inom lärande. Det är stor skillnad på att ha läst en bok och att ha läst, förstått och kunna tillämpa en boks kunskaper!

Anonymous's picture
C (ej registrerad)

Olika synsätt tror jag. Det ärvälfigt intressant och man blir ständigt förvånad vad folk ser som framgång eller viktigt i sitt liv. En nära vän till mig va tillsammans med en kille närmre året, när det blev tal om att göra allvar av saker och ting, typ sälja sina lägenheter och köpa hus så ändrade han helt plötsligt på sig och strax därefter tog det slut. En av anledningar enligt honom va att hon tjänade för dåligt och att de med hennes (och hans) lön bara skulle kunna köpa ett hus för 9-10 miljoner och der räckte inte för honom så han ville göra slut.. han va högst välbetald men hon ligger runt 30-35 så jag tycker inte det är så illa heller.. i Sthlm givetvis..

Han nog inte vad spara är...

Anonymous's picture
C (ej registrerad)

Han vet nog inte vad spara är

Anonymous's picture
Pengarellerpyssel (ej registrerad)

Jag tror inte att de som väljer framgång väljer det istället för lycka. De tror att de kommer bli lyckliga genom framgång. Vissa blir det säkert också men många inser nog för sent att det är annat som ger lycka i livet. Själv har jag aldrig siktat på att göra karriär. Istället samlat resor/länder, upplevelser och roliga utbildningar men inte heller det skänker lycka. Om man liksom inte är "mottaglig".  Att vara nöjd med det man har är det som skänker verklig lycka. I mitt fall tid med min familj. Andra kan säkert finna lycka i karriär bara de stannar upp och hittar nöjdhetskänslan istället för att hela tiden sträva efter mer. Så tror jag...

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej allihop och tack för era kommentarer, 

Jag tror att det ligger något i det ni säger med att ingen egentligen väljer framgång före lycka. Däremot så tror jag att de finns dom som sätter väldigt stort värde på framgång och ser en del av det som egentligen ger lycka som nödvändiga uppoffringar. Att prioritera ner riktiga vänner och familj för ytliga affärskontakter som kan ta en längre i karriären tillexempel. Eller att prioritera ner tid med sina barn och sin partner för att vinna nästa befordran eller bonus. 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar