Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen -Självmordspilot eller trygghetsnarkoman?

Min känsla när jag ser på min omgivning är att människor ganska snabbt går att dela in i två kategorier den ena ganska stora gruppen är trygghetsnarkomanerna. De ska ha den säkraste bilen, den tryggaste anställningen och drar på sig flytvästen ett par kilometer innan de kommer fram till vattnet. Den andra kategorin (färre medlemmar i Sverige) är själmordspiloterna. De kör bil som galningar, tar inte på säkerhetsbältet, är arbetslösa från tid till annan och spenderar pengar som om det inte fanns någon morgondag (vilket det kanske inte finns om de verkligen lyckas med självmordet).

Sverige är ju kännt som trygghetsnarkomanernas land så den gruppen är klart större här när det gäller fysiskt säkerhet...dock finns det många ekonomiska självmordspiloter. Troligen då man här tror att pappa staten ska hoppa in och täcka upp för eventuella felsteg...

Personligen tror jag alltid att det finns en mellanväg och att det är den som möjliggör det bästa livet. Den som åker utomlands och insisterar på att det ska finnas barnstol till alla barn för att familjen ska följa med på utflykt kanske missar någonting...å andra sidan kanske den som packar upp hela familjen på en moppe och far iväg nedför den kurviga bergsvägen tar för stor risk. På samma vis är det med ekonomi. Att inte ha några säkerhetmarginaler i ekonomin slutar oftast i total katastrof..men att bygga valgravar mot alla möjliga och omöjliga framtida kriser gör att man aldrig kan känna sig ekonomiskt fri hur mycket pengar eller resurser man än förfogar över. 

Vi tycker att vi har hittat en balans där vi har ett kapital som har god möjlighet att räcka livet ut, samtidigt som vi har säkerhetsmarginaler i form av vår egen arbetsförmåga, extrainkomster och allmän pension (som vi inte alls räknar med i grundscenariot) och därmed känner vi att vi kan kliva av ekorrhjulet...Vi är 95% säkra att detta kommer att funka...problemet för trygghetsnarkomanen är att det är helt omöjligt att bli 100% säker...skulle vi spara dubbelt så stort kapital kanske vi skulle vara 97% säkra....5 ggr så högt 98% och så vidare...det finns inget som är 100% säkert här i världen men ändå så siktar trygghetsnarkomanen dit.....Den ekonomiskt självmordspiloten däremot beter sig som om han var 100% säker trots att det enda som är nära nog säkert är att det inte kommer gå väl. 

Hur förhåller du dig till detta? Är du trygghetsnarkoman eller självmordspilot? Kanske en kombination på men på olika områden?

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Huvudet på spiken!
Visst är det som du säger.

Lite fatalist måste man vara för att ta steget. Det är inte hela världen om det skiter sig. Man får nöja sig med att man satsat med oddsen på sin sida.

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag är nog trygghetsnarkoman, men inte på detaljerna utan mer på helheten.

Jag tror man många gånger kan använda den enkla definition på risk som finns, dvs risk=Sannolikheten att det inträffar x konsekvenserna om det inträffar.

Sannolikheten att man råkar ut för en olycka under utflykten kanske är liten, men konsekvensen *om* det händer kanske man anser man vara såpass stor att det är uteslutet att inte ha bilbarnstol.

Sannolikheten att TV:n går sönder är större, men konsekvensen är begränsad så man kan våga strunta i att köpa extraförsäkringen vid TV-köpet.

Det är bara att applicera det vidare:

"Sannolikheten för att förlora arbetsförmågan x det ekonomiska avbräcket om det händer"

Med arbetsförmåga menar jag alltså inte bara möjligheten att kunna ha en anställning, utan att faktiskt kunna arbeta oavlönat på sin fritid för att på det sättet kunna finansiera sin frihet.

Har man kapital så att man skulle överleva trots att arbetsförmågan reduceras med 25%, 50%, 75%? Eller bygger friheten på att man kan cykla överallt, hugga 5 kubik ved om året för uppvärmning, kunna jobba extra, att man lagar all mat själv, lagar allt som går sönder själv, renoverar allt själv, städar själv, osv dvs inte köper några tjänster alls? Det är den typen av riskkalkyl åtminstone jag gör.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle56 och Kilo och tack för era kommentarer!

Kalle - kul att du hittat hit igen:-) Gillar "att ha oddsen på sin sida" det var ett av de ordval jag sökte men inte fall när jag skrev inlägget. 

Kilo - Din kommentar såg jag redan i lördags men har sedan funderat på hur jag ställer mig till detta. Självklart är det ju en fullständig katastrof om ett barn allvarligt skadas (eller dör) på grund av otillräcklig säkerhet. Samtidigt har jag levt under en tid när man inte behövde säkerhetsbälte i baksätet och där mina föräldrar (som var trygghetsnarkomaner) tyckte det var helt OK att bädda i baksätet för oss barn när vi åkte på långresa. När jag var liten cyklade vi utan cykelhjälm och de flesta klarade sig. Jag vill inte gå tillbaka dit men samtidigt kan jag se risken i att man missar mycket om man ställer dessa svenska och faktiskt också ganska nya krav när man är utomlands. Som du säger så är ju risken det sammanvägda resultatet av konsekvensen och sannorlikheten men om man lägger för stor vikt vid de verkligt katastrofala saker som kan hända (med låg sannorlikhet) så riskerar man att bli helt handlingsförlamad. Det är farligt att gå ur sängen på morgonen...å andra sidan är det livsfarligt att ligga kvar..om man får överdriva lite. Sen finns det ytterligare en risk med "trygghetsnarkomanin" vilken är att man staplar säkerhetsmarginalerna på varandra. Min "kalkyl" i livet bygger på att en eller två saker kan gå snett men den är inte avpassad för att allt går snett samtidigt. Hur som helst en intressant och trevlig kommentar, tackar!! 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar