Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Spara med barnen?!

Japp jag vet att det är torsdag idag...men vem läser egentligen bloggar på midsommarafton:-) 

Vår övertygelse är att man lär barnen om ekonomi genom sitt exempel och att ingen sparad summa i världen kan rädda ett barn som växer upp utan att lära sig grundläggande ekonomiska principer. Lite enligt principen "om du ger en människa en fisk så är hon mätt för en dag, lär henne fiska och hon är mätt resten av livet".  

Därför valde vi att för ett år sedan sluta sätta in i det sparande som vi fram till dess hade haft till barnen och som vi planerar att ge dem på sina respektive 18-års dagar (eller när vi tycker det är lagom, finns i en Kapitalförsäkring i mitt namn). Då hade vi stoppat undan cirka 80 tkr per barn som nu får fortsätta att generera avkastning fram till de blir vuxna. Det var barnbidraget och flerbarnstillägget som vi sparade till barnen och det går nu istället in i något som vi kallar "resespar" och som vi skriver upp månadsvis på insidan av en dörr i köket. Resespar är tvådelat. 

  1. Vi sparar 3000 kr i månaden till en långresa som vi ska göra 2018 när även frun ska vara fri och då vi planerar att vara borta en hel sommar. På 3 år kommer detta ha blivit drygt 100-tusen. Kombinerat med att vi kommer försöka göra något husbyte eller uthyrning under den resan samt att vi ju gör av med pengar även när vi är hemma så kommer det kunna bli en mycket fin resa tillsammans. Barnen kommer få vara med och tycka och tänka kring vad vi ska göra med dessa pengar och hur vi ska lägga upp resan. 
  2. Vi sparar även 754 kronor per månad inför semester innevarande år. Det blir cirka 9000 kr per år vilket vi kan använda i sommar för att göra roliga saker med barnen. Nu till sommaren blir det troligen en studsmatta (för alla dagar hemma) och så någon utflykt/övernattning som vi gemensamt bestämmer. Barnen kommer få vara med och bestämma och därmed lära sig av hur vi använder dessa pengar. 

Med detta upplägg tror vi att vi vinner flera saker. Först så har vi lagt undan lite pengar vilket kommer hjälpa barnen att få en (liten) flygande start på sitt vuxenliv. Samtidigt genom att spara tillsammans till mindre och större resor/aktiviteter under hela uppväxten så hoppas vi att de förstår mer om sparande och vad man kan åstakomma om man planerar och lägger undan löpande. Vi gör saker tillsammans men barnen vet var pengarna kommer ifrån och hur vi har sparat ihop dem och förstår att pengar inte magiskt uppkommer från "mamma och pappa banken" utan att man faktist måste spara. Tror att det kommer hjälpa dom mer än någon summa som vi någonsin skulle kunna sätta in på deras konton när de blir vuxna. 

Hur gör ni? Sparar ni till barnen eller avstår ni helt? Vilka överväganden är det som legat till grund för det? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Pengamonstret (ej registrerad)

Intressant läsning, tack! Hur gamla är barnen nu och hur tänker ni utveckla konceptet i takt med att de blir äldre (och både förstånd och ansvar växer)?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Pengamonstret och tack för din kommentar,

Barnen är nu 8, 6 och 3 år så det är bara dom äldsta som förstår idag nått om sparandet och de tycker att det är jätteroligt att fundera på när de ska få åka till USA och några år och även att "deras" pengar ska räcka till att köpa en studsmatta (vilket är en super stor "investering" för dom) tycker dom är häftigt. Sen tänker jag mig att de kommer kunna ta mer och mer ansvar för hur vi använder de här pengarna varefter de blir äldre. Om vi lyckes riktigt bra så hoppas jag verkligen att vi känner oss trygga med att ge dem sina pengar när de fyller 18 och att vi vet att de kommer använda dem till något vettigt...eller åtminstonne något som de verkligen vill göra. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar