Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Sparsam = miljöbov?

Tidsandan är stark och det präglas av konsumism, varje problem ska lösas med ett inköp

  1. Som statusjagande medelklass om man vill hjälpa miljön så ska en ny elbil inhandlas och Thailandsresan klimatkompenseras och oxfilén till lördagen ska självklart vara ekologisk. 
  2. Eftersom tidsandan är konsumistisk så ses motsatsen till detta att som sparsam köra massor i sin gamla smutsiga bil, skippa klimatkompensationen och köpa billigt "fulkött" från valfritt importland. Kort sagt leva samma liv men utan någon hänsyn till konsekvenserna för miljön. 
  3. Det finns en tredje väg som är betydligt mindre synlig eftersom den inte marknadsförs av någon, nämligen att leva helt utan bil, eller behålla den gamla bilen och köra mycket mindre. Att välja kyckling och baljväxter som proteinkälla och avstå helt från flygresor eller endast åka bort om det är för långa sammanhängande perioder (res var tredje år men var borta hela sommarlovet tillexempel).

Exemplen ovan är väldigt förenklade men poängen är den att alternativ 1 (statusjagande medelklass) med största sannolikhet är en mycket större miljöbov än alternativ 3 (sparsam effektiv livsstil) lmen att alternativ 3 sällan ens finns med bland de tänkta alternativen...eller också så ses det som "fattigdom" trots att man högst troligt lever bättre än de flesta i dag eller tidigare levande människor.  

Hur ser ni på detta, hur förhåller sig sparsamhet till miljövänlighet och kan man köpa sig fri från sitt miljösamvete med ekologisk mjölk och klimatkompenserad thailandsresa? 

Sparo's picture
35
49
3
0
Sparo

Jag skulle säga att sparsamhet ofta går hand i hand med miljövänlighet. Som jag skrev för egen del: "Jag är miljömupparnas våta dröm utan att ens bry mig": https://sparosverige.blogspot.se/2016/05/snaljapars-ekologiska-fotavtryck.html

Anonymous's picture
Spargrisen (ej registrerad)

Hej

Sparsam eller miljövänlig var frågan. I veckan upptäckte vi att en sko var trasig. Alternativet är att köpa nya (barnen växer ju), strunta i det eller laga. Nu råkar det vara så att barnet gärna ville ha just dessa skor (vinterstövlar) och jag hatar att gå i affärer, så chansen att hitta just ett par likadana är närmast obefintlig. Skon lämnades in till skomakaren. Tyvärr hade jag inte tid att göra en marknadsundersökning bland skomakare, så det fick bli den som låg närmast.

Det kostade nästan lika mycket att laga dragkedjan på EN sko som att köpa ett nytt par!

Så nu intalar jag mig resten av veckan att jag har varit en god människa och bidragit till att vara miljövänlig och klimatkompenserat på mitt sätt.

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Sparo och Spargrisen och stort tack för era kommentarer,

Sparo - ja miljön tror jag är god vän med snåljåparna däremot skulle jag kunna tänka mig att vi är vad marknadsföringsfolk ser i sina mardrömmar:-)

Spargrisen - det där stör mig mycket. Även att kvaliten på det som ska vara lite bätte grejer ofta är så låg...dottern har ett par vinterskor från Viking som i och för sig har används ett tag men ännu inte är särskillt slitna men nu har båda sulorna släppt....vi testar att laga själva med lim..men troligen är det kört...

 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Studier har visat (tyvärr ingen referens tillgänglig) att ganska många människor säger att de köper miljövänligt, klimatkompenserat och kravmärkt. Men när man studerar vad de stoppar i varukorgen är det inte alls så, utan det är fulmat som gäller. 

Så jag misstänker att den Statusjagande medelklassen säger en sak, men gör något helt annat när ingen tittar på. Men det låter bra vid fikabordet på jobbet eller under middagen med vännerna...

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (38)
Apr (10)

Taggar