Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Temaveckor #krossabudgeten..vad tycker ni?

Det verkar som om lite nya läsare hittar hit till bloggen och jag funderar därför på om jag ska köra några temaveckor kring hur man effektviserar inom olika områden som brukar utgöra den största delen av en hushållsbudget. Jag har tidigare skrivit om det mesta men nu menar jag lite djupare kring varje ämne och allt från filosofi till strategi och praktiska exempel kring hur vi har tänkt. En sådan temavecka skulle kunna avslutas med en Fredagsfundering när vi gemensamt diskuterar vad som kan göras inom dessa områden genom att vara lite mer medveten. Tror också att detta kan slå hål på myten att vi som är så kallade Extremsparare skulle leva asketiska liv och sätta ljuset på det omåttliga slöseri som förekommer i vårt samhälle till ingen annan nytta än smutsigare natur och stress över pengar. 

De grundläggande förutsättningarna för allt vi gör är att:

  1. Frihet från nödvändigheten att jobba för pengar har högre värde än alla materiella ägodelar (förutom det som krävs för ett tryggt och hyggligt bekvämt liv).
  2. Det är inget fel på arbete i sig, men arbete som frikopplas från ekonomiskt nödvändighet är bättre.
  3. Det är onödigt att göra av med mer pengar eller andra resurser för att utföra något som går att göra mer effektivt.  

Av dessa anledningar kommer varje månatlig utgift mätas mot den så kallade 4% regeln (beskrivs bland annat här) som säger att för att vara ekonomiskt oberoende så behöver man 25 ggr de årliga utgifterna eller 300 ggr de månatliga utgifterna investerade. En utgift för mobiltelefon på 500 kr i månaden motsvarar alltså att man behöver ett kaptal på 500 * 300 = 150 000 kr för att bibehålla den nivån på konsumtion. Utelunch 20 ggr i månaden a 90 kr = 1 800 kr * 300 = 540 000 kr i kapital. Om vi är överens om att frihet från kravet att jobba för pengar har ett högt värde så ser vi också att vi behöver fundera både en och två gånger kring dessa kostnader. 

De områden (nedan) som jag tänkt gå igenom utgör troligen minst 90% av de flesta människors utgifter, av dessa är en del nödvändigt så till vida att man behöver boende, transport, mat och kläder för att leva. Däremot är det allmänrådande sättet att lösa dessa grundläggande problem så inneffektivt och att komma ner till "den nödvändiga utgiftsnivån" verkar vara svårare än vad man först skulle kunna tro.

Följande områden tänker jag att det skulle kunna bli till teman:  

  • Boende och transport (lägger samman dessa då jag menar att transportkostnader är väldigt beroende av hur vi väljer att bo)
  • Mat och restaurang (Restauranger säljer service..inte mat)
  • Kläder, elektronik och övrig (delvis nödvändigt..men kan också bli superdyrt)
  • Resor, semester, boende i annat land (vi vill väl alla uppleva världen?)  
  • Fritid och underhållning (Välja och välja bort)

Vad tycker ni skulle detta vara intressant att behandla över några veckor under våren? 

JH's picture
5
5
0
0
JH

Är framförallt imponerad av hur ni kan hålla er till en såpass låg matbudget som du skrivit om tidigare, så det ska bli intressant att få en djupdykning på den punkten.

Tack för en bra blogg!

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Låter som ett väldigt bra upplägg tycker jag! Är alltid ute efter att ytterligare kunna optimera budgeten och få nya infallsvinklar! Så gärna väldigt praktiska tips och konkreta siffror.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej JH och Tove och tack för era kommentarer, 

AH - jag har skrivit en del om mat tidigare men om man kör en helt vecka med inlägg så kan man ju dyka lite djupare. Sen finns det ju en del personliga avvägande som påverkar också men de kan jag vara tydlig med hur vi gör...och så kan man tolka det utifrån sitt perspektiv och tillämpa på sitt vis. 

Tove - Ja tanken är att börja med de stora besluten och filosofin och sen gräva sig ner i mer detaljer och mer konkreta tips. Vi får se om det kan bli en hel vecka om varje ämne eller om det blir några dagar på vissa ämnen...

 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Det här med att multiplicera återkommande utgifter med 300, var något jag började med för många år sedan!

Kommer ihåg hur det ifrågasattes av min omgivning.

Det är ett mycket effektivt mindset, för att kontinuerligt optimera sitt liv!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tack för din kommentar,

Det är verkligen ett mycket effektivt sätt att få "små utgifter" månadsvis att visa sitt verkliga ansikte kring vad de kostar över tid. 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

I "Boende och transport" såg jag gärna en jämförelse av alternativet lägre löneinkomster och lägre boende och transportkostnader där även tas hänsyn till "gråtid" för pendling!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tack för det förslaget. Hade i och för sig tänkt på något liknande men bra att bli påmind så man inte missar det. = man bör räkna timlön på total tid inklusive restid. 

Anonymous's picture
Nicole (ej registrerad)

Tycker det låterSom en jättebra idé, dvs alla olika teman! 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar