Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Vad är motsatsen till konfirmationsbias?

Jag är alltid orolig när många i min närhet börjar hålla med mig. Det gäller både i den fysiska omgivningen men i ännu högre grad i sociala medier och när det kommer till investeringsfilosofi med mera. Det är därför jag på twitter till exempel följer både Sara Skyttedal (KDU) och Gustav Fridolin (MP) och både Rebecka Weidmo Uvell (självutnämnd borgarbracka) men också Göran Greider (Debatör med hjärtat tydligt till vänster). Personligen är jag mycket liberal i min åskådning och jag kan skrämmas av åsikter på båda politiska "sidor" men jag tycker att det förhöjer min uppfattning av världen att inte bara följa personer som tycker lika.

På samma vis kan man säga kring investeringar där jag följer en del med liknande filosofi som jag själv (buy and hold, köp löpande och bry dig inte så mycket om hur börsen rör sig) men även personer som rekomenderar att köpa guld och ammunition (populärt kallade foliehattar) eller personer som står vid sidan med 100% cash for att kasta in den dagen som börsen krashar. Följer även en del traders även om min grundläggande inställning till trading är att det i stort sett är ett nollsummespel.

Jag har alltid varit orolig när alla runt omkring mig tänker som jag. Har satsat på utdelningsaktier i många år...men nu när alla gör det blir jag lite orolig. Är det bara jag som är på det här sättet. Jag känner att jag drabbas av någon form av inverterad konfirmationsbias där om för många tycker som jag blir jag övertygad om att det nog är ett gemensamt feltänk eller någon form av bubbla.

Hur tänker ni kring detta med konfirmationsbias och dess möjliga motsats?  

Anonymous's picture
Eva (ej registrerad)

Har aldrig varit bortskämd med att andra tycker som jag! ;) Men förstår om du blir misstänksam av för mycket medhåll. Massan, majoriteten har absolut inte alltid rätt utan kan vara ett säkert tecken på att de flesta gått på något lurendrejeri. Tänker då på den "obligatoriska" svininfluensasprutan 2009. Då blev jag rejält misstänksam och tog den inte. Folk på mitt dåvarande jobb blev arga och oroliga, ja inte för mig utan för att jag kunde smitta någon om jag blev sjuk. Jag lugnade dem med att ingen ju kunde bli sjuk när "alla" tog sprutan och jag inte då heller kunde bli smittad av någon...

Men annars gillar jag mest att läsa det som bekräftar mina åsikter eller bygger på argument för dem. Det är stärkande. Det behöver inte betyda att man har "rätt", utan att man tycker vissa aspekter av en sak behöver framhävas och då skärper man sina argument och fördjupar sin kunskap inom det område som engagerar en. Ser inget fel i det så länge man är mer intresserad av att korrigera sig när något visat sig felaktigt än att blint stå fast vid saker trots att man plötsligt vet bättre och denna envishet kanske av rädsla för att tappa ansiktet. Önskar detta var mer vanligt inom politiken för där om någonstans behövs ödmjukhet och öppenhet för att ändra uppfatting allteftersom verkligheten gör sig påmind. Verkligheten bör vara mer styrande än våra många bilder av den. 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Eva och tack för din kommentar. 

He he skrattade åt sprutan vi tog inte den någon i vår familj för jag har tidigare jobbat inom läkemedelsindustrin och vet hur noga det normalt sett är med kliniskastudier och hur mycket otäcka biverkningar som upptäckts i sent skede i dessa så när man snabbt skulle vacinera alla med ett obeprövat vaccin så drog jag öronen åt mig....vissa tyckte vi var galna..men det får man ta:-)

Jag läser också mycket som bekräftar mina ståndpunkter, framförallt kring sparsamhet och effektivitet där jag är mycket övertygad om att jag har rätt och att det inte är någon "bubbla". När det däremot kommer till politik och investeringar blir det lite mer oklart och jag kan tycka att alla har sina poänger och då blir det mycket "å ena sidan å andra sidan".

Anonymous's picture
maxaallt.blogspot.se (ej registrerad)

Jag förstår ditt resonemang, att man blir fartblind av "ja-sägare", men samtidigt måste man vara medveten om att även om det finns 100 bloggar om detta är det ändå säkert 95% av befolkningen som inte tänker i dessa banor. Vare sig att hålla en sparkvot på 75% eller köra utdelningsinvesteringar. Så även om det finns en risk för konfirmationsbias tycker jag fördelen är större att diskutera liknande idéer med likasinnade. Jag själv har gått en lång tid och tyckt att jag var lite udda eller "snål" pga mina tankar kring ekonomi, men med hjälp av bloggar som din har jag fått bekräftelse att det finns likasinnade där ute och att det bevisligen går att "lyckas".

Att du ens funderar kring detta och att du breddar din politiska bevakning tyder på hög medvetenhet kring ämnet, så kör på säger jag! :)

/MA

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej MA, precis så menar jag också. När det gäller sparandet så är jag inte alls rädd för konfirmationsbias eftersom det är så ovanligt med supersparare. När det däremot gäller politik eller investeringsstil så kan jag ibland vara orolig över att man hamnar i en bubbla där alla tycker lika. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar