Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Vad är verklig levnadskonst?

Jag tror att en av våra största styrkor här i livet är att vi har förmågan att uppskatta det mesta, vilket hjälper oss med den dagliga tillfredställelsen men också på vår långsiktiga resa mot frihet . Vi uppskattar en kopp kaffe på trappen i förmiddagssolen likväl som en god champagne på en fin restaurang. Vi uppskattar landsbygden men kan också uppskatta en storstad och allt där emellan. Vi uppskattar en svensk skogssjö likväl som en tropisk strand. 

Det förvånar mig inte direkt att vi i ett överflödssamhälle utvecklar olika ganska nördiga intressen. Det kan vara Öl, Vin, Whiskey, Mat, sport, båtar, resmål etc. vilket inte är fel med det i sig.  Dock om nördigheten går ut över att kunna uppskatta det vanliga och att ta seden dit man kommer så blir det problematiskt. Vissa gånger förväxlas nörden med levnadskonstnären och livsnjutaren men där tror jag att man har helt fel.  Om man bara kan acceptera "öl bryggt på humle odlat av oskulder på en skuggig sluttning och bryggt  förhand av munkar under skottår" så gör man det onödigt svårt för sig. Att istället kunna uppskatta det nördiga när det bjuds men också kunna ta "en stor stark" med en god vän bara för att det är trevligt utan att klaga eller ens fundera på att det är blaskigt är verklig levnadskost.   

Genom att kräva "nördnivå" på allt så gör man också detta till vardag att bara äta och dricka special varor gör festen till vardag. Omvänt tycker jag det är synd för dem som inte kan uppskatta det lilla extra..som inte alls kan uppskatta en god bit mat på restaurang eller ett lite extra gott vin...speciellt om detta beror på att det gör ont i plånboken.  

Att istället kunna skilja på vardag och fest, att kunna njuta av det lilla och det spektakulära och att kunna ta seden dit man kommer och njuta bryggkaffet i fulla drag det är riktig levnadskonst...eller vad säger ni? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
H (ej registrerad)

Jag håller med dig. Jag är också en förnöjsam person som tycker att livet i allmänhet är rätt trevligt, och det krävs inte mycket mer än en promenad i skogen, att barnen skrattar så de kiknar när de leker med varandra eller en inspirerande föreläsning på universitetet för att jag ska bli lycklig. De gånger jag inte är nöjd med sakernas tillstånd så ändrar jag på dem om jag kan och jobbar med acceptera dem om jag inte på något sätt kan lösa det som jag vill.

Jag har funderat mycket på det här med att vissa personer tycks vara nöjda i största allmänhet och andra är mer eller mindre konstant missnöjda. Hur kommer det sig? Är det arv eller miljö? Ibland känns det som att det hänger ihop lite med hur man ser på lycka och vad det faktiskt är. Jag har förstått det som att forskningen är inne på att lycka liksom inte är ett permanent tillstånd utan mer att lyckan per definition är nåt man upplever i korta stunder. Jag har trots min förnöjsamma inställning till livet ofta funderat över om jag verkligen är lycklig, och har funnit tröst i att det kanske är så att den verkliga lyckan är lite flyktig och att man helt enkelt blir lycklig genom att försöka skapa de där små ögonblicken så ofta som möjligt.

Ja, det var mina filosofiska tankar såhär en fredagsförmiddag.

P.S. Apropå vad du skrev igår om bloggens inriktning framöver med mindre börs och mer filosofi och sparande/frihet så blev jag glad när jag såg det för det är för just de sistnämnda sakerna jag läser din blogg. Aktier dissikerade på längden och bredden i all ära, men det du gör är mycket mer intressant och inspirerande för mig.

Anonymous's picture
Studenten A (ej registrerad)

Om man hela tiden äter på restaurang så försvinner den där speciella och unika känslan, vilket förtär upplevelsen. Som ni säger så behövs det en balans där man inte är för extrem i någondera av riktningarna, att man kan äta en godbit på en fin restaurang vid speciella tillfällen ger mer lycka än att göra det slentrianmässigt.
Bra inlägg

/Studenten A

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

H - jag tror att det finns möjlighet att påverka sig själv också. Jag beslutade för egen del tillexempel att tänka annorluda kring mat. Jag har visserligen favoriter men på en skala från 1-5 så sätter jag mentalt en 3:a på det som inte är en super favorit det har fått mig att ge nya rätter flera chanser och nu är det några av de sakerna som jag inte tidigare gillade som nu faktiskt har gått upp som topp på listan. På samma sätt tror jag man kan göra med mycket annat, klä på sig ordentligt och gå ut i skogen med en termos å mackor i ryggan...första gången känns det ovant..men efter ett par gånger lär man sig att njuta...det samma på restaurang för den som inte lärt sig att njuta i den miljön...eller en ny kultur...eller vad det nu kan vara...

StudentenA - ja det är lite kontraintuitivt...men mer av en bra sak kan faktiskt bli sämre...

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar