Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Vad kostar det att jobba?

Alla som jobbar får varje månad en lön från arbetsgivaren vilket är ett väldigt tydligt kvitto på vad man har gjort. Något som dock är lite mer otydligt är vad det faktiskt kostar att jobba. I detta fall menar jag den faktiska kostnaden i kronor och öre och inte kostnaden i tid. 

(Min nuvarande "pendling" på cykel med denna utsikt har väldigt liten eller ingen kostnad och utsikten får jag ändå på köpet:-)

Tror att jobbet kostar mer än vad de flesta tänker på därför att kostnaderna kommer i så många olika kategorier:

 • Pendling - en ganska tydlig kostnad för jobbet är ju pendlingen. Om det sker med bil så kan det röra sig om ganska stora belopp varje månad och man bor inom promenadavstånd så är det en försumbar kostnad. 
 • Kläder - många jobb kräver speciella kläder vilka måste inhandlas. Speciellt för personer som jobbar på kontor är detta inget som ersätts av arbetsgivaren utan i jobbet finns en förväntan om att dyka upp i kostym och skjorta eller motsvarande för kvinnor. Om arbetsplatsen är "fin" så kanske det ställs underförstådda krav på att dessa kläder ska vara av en viss typ eller märke. Även här kan kostnaderna variera stort.  
 • Barnomsorg - vi har i Sverige en kraftigt subventionerad barnomsorg men faktum kvarstår att vi betalar månadsvis för att ha våra barn hos någon annan. En mycket bra service men hur som en kostnad för att arbeta. 
 • Mat - om man jobbar mycket ökar risken för att man tar genvägar med maten, Köper dyra halvfabrikat, äter ute på lunchen och hämtmat flera gånger i veckan. När man har dåligt med tid riskerar man också att planera dåligt och ha svårare att planera maten efter erbjudanden och säsonger vilket blir dyrt. 
 • Bekvämlighet - förutom maten ökar frestelsen i att skaffa sig ytterligare bekvämligheter i form av städning hemma, fönsterputs, hantverkshjälp etc. 
 • Sjukdom - I allra värsta fall kan jobbet göra dig sjuk.  Antingen kortsiktigt när du inte tycker dig kunnat ta tid och vila upp dig med en förkylning och därför blir mer sjuk. Det kan också bli alvarligare med utbrändhet eller utslitning rent fysiskt då det finns för lite tid till återhämtning. Det kan också bli en bieffekt av att äta dåligt på grund av dåligt med tid.

(När man har lite mer gott om tid kan man laga fantasiskt god och billig mat dagligen) 

Det är väldigt svårt att sätta några exakta prislappar på kategorierna ovan men för vår del så bedömmer vi att vi hade cirka 5 000 kr i högre kostnader månadsvis när vi båda hade heltidsjobb. Eftersom detta var efter att vi kritiskt granskat våra utgifter och sparat in på mycket onödigt så tror jag att många andra har betydligt högre kostnader relaterat till jobbet. Denna kostnad bör rimligen dras av från lönen när man tittar på vad man faktiskt får för sitt jobb. Jobbet tar också vanligtvis betydligt mer tid än bara arbetstiden med pendling och annan kringtid så om man räknar verklig timlön så kan den bli bra mycket lägre än vad man först tror. 

Låt mig ta ett kraftigt förenklat räkneexempel: Säg att du har en månadslön på  25 000 kr i månaden (motsvarande 150 kr i timmen beräknat på 21 arbetsdagar i månaden á 8 timmar). Det blir cirka 20 000 efter skatt eller 120 kr i timmen. Säg att pendling och kringtid blir ytterligare 10 timmar i veckan (dvs 10 timmar om dagen från du åker tills du är hemma) då blir den verkliga timlönen 95 kr. Säg också att pendligen sker med bil, du behöver äta ute ett par gånger på grund av tidsbrist och kläder kostar lite extra sammanlagt 4 000 kr i månaden. Den verkliga timlönen på sista raden efter skatt och omkostnader baserat på all tid som jobbet tar blir då istället cirka 75 kr (50% av vad som stod på lönespecifikationen). 

Hur ser det ut hos er? Har ni funderat på detta? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
UddaOdd (ej registrerad)

Bra tankeställare, hade gott hopp om att jag skulle kunna se stora potentiella kostnadssänkningar i mitt liv då jag började läsa... Tyvärr cykelpendlar jag, behöver inte speciella kläder till jobbet, tar med mig mat varje dag i veckan, anlitar inte städhjälp, läxhjälp eller tar någon förpacketerad matkasse. Visst äter jag ganska mycket halvfabrikat, men jag gillar ju korv - och tror inte att jag skulle sluta med det om jag slutade arbeta. Kanske skulle jag cykla och handla maten lite oftare dock.

Summa summarum, min andel (är gift och splittar utgifter 50/50) 756 kr per månad för barnomsorgen, samt - högt räknat på - bilkostnaden för handlandet 240 kr per månad. Tusen pix! Det täcker inte upp för inkomstbortfallet i tillräckligt hög grad så att jag kan betrakta mig som ekonomiskt oberoende, jag får försöka finna andra vägar. 

Hur som helst, tack för en bra blogg ser fram emot nya texter att inleda morgonen på jobbet med varje dag. För övrigt kan jag säga att Fjällbacka har betydligt mer prisvärda ställen än det ni gick på, fortfarande dyrt förstås men definitivt mer prisvärda!  

Anonymous's picture
Gurra87 (ej registrerad)

Intressant inlägg! Detta är något jag brottas med dagligen med mig själv. Livet som pendlare. Gjorde en liten uträkning på detta nu där jag även tog hänsyn till reseavdrag, samt att jag har ca 4% lägre skatt där jag bor jämfört med kommunen där jag jobbar. Så utslaget blev egentligen inte så stor skillnad. Hade jag dessutom köpt en äldre bil med mindre värdeminskning och förhoppningsvis (peppar peppar) inga större reperationer så hade det sett ännu bättre ut. Enda skillanden som skaver mest är att man behöver gå upp okristligt tidigt och tiden i bilen (ca 2 h). Dock ska sägas att det är rätt avkopplande att ha tid för sig själv, lyssna på några väl valda podcasts och luta sig tillbaka och få en naturlig distans till jobbet. 

Det är nog lätt att leta brister i fasaden och leta efter det där "gräset", som tycks vara bättre på andra sidan, istället för att man ibland ska stanna upp och inse att det man har inte är så fantastiskt dåligt utan rätt okej, med förbättringspotential.

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Den tydligaste besparingen jag ser nu som fri, när jag jämför mig med mina gamla kollegor som fortfarande är kvar i ekorrhjulet. Är att dom jobbar så hårt att dom inte har tid att tjäna några pengar!

Upp i ottan, stressa iväg till jobbet, sliter så svetten rinner, med uppjagade kunder. Ut och slänga i sig någon skitmat på rasten. Tillbaka och försöka bli klar till deadline. Försöka stressa hem till grabbens fotbollsträning. Hem och sno ihop något halvfabrikat till barnen. Ladda tvättmaskin samt köra ett varv med dammsugaren. Kolla att barnen gjort läxan. Få dom i säng och utmattade sjunka ner i soffan, framför tv. Tittar på sin likaledes hålögda partner och tänka. Viljan finns men inte orken! Börja fundera på hur man ska få logistiken att fungera, nästa dag! Stapplade tar han sig till sängen. I morgon är en lika dan dag.

En vardagslivets hjälte men han hinner ju aldrig tjäna pengar!

Någon gång ringer han upp sin före detta kollega och frågar. Vad ska jag göra? Svarar.
Vi får ta och äta lunch någon dag och gå igenom din situation! Men tiden finns aldrig för honom!

Det är dyrt att vara fattig men det är ännu dyrare och sakna tid!

Anonymous's picture
Elin (ej registrerad)

Jag cyklar eller åker buss till jobbet. Cykel hade jag haft samma behov av om jag inte jobbat, kanske till och med behov av en bättre cykel eftersom jag tror att jag hade valt det som alternativ mer om det var mindre tidspress. Buss hade jag också åkt men kanske hade jag då använt klippkort hela året och aldrig haft månadskort som jag har nu under vissa vintermånader. I vår stad krävs det rätt många resor per vecka för att månadskort ska löna sig mot klippkort nämligen så det är bara de månader då jag åker 6 resor eller mer i veckan som det lönar sig med månadskort. Det brukar bli 4-5 månader då jag har månadskort och resten av året lönar sig klippkort. 

Kläder har jag ungefär samma om jag jobbar eller ej, halvformella kläder är ungefär vad mitt jobb förväntar sig och det finns inget förbud att klä sig enklare än så. 

Mat under arbetsdagen håller jag nu på att utvärdera och försöka se hur mycket jag spenderar på och hoppas sedan kunna bli motiverad att klippa ned på detta. 

Tjänster köper jag inte men det blir sannolikt lite mer halvfabrikat än det hade blivit om jag haft all tid i världen men det mesta jag äter är ändå rätt vettigt.

Barnomsorg har jag och det kostar.

Summan, nog betalar jag för jobbet men det är nog ändå inte så farligt mycket. 

Anonymous's picture
Herr Oberoende (ej registrerad)

Tjena FFF,

Håller helt med om att det finns mycket kostnader förknippat med jobbet. Jag kör bil och hade jag inte jobbat så hade vi kunnat sälja en bil i familjen vilket är en stor utgift såklart!

Något som jag också funderat på som "kostar" när man jobbar även om det är frivilligt är A-kassa och fackavgift. Är väl några hundralappar till i månaden som försvinner där.

Anonymous's picture
Kåre (ej registrerad)

Hei! Har dere vurdert å flytte permanent fra Sverige til et lavkostland slik at pengene rekker lenger? Dere har vel også skatt på aksjegevinster (capital gains) i Sverige, noe man slipper mange andre steder. 

Anonymous's picture
Granbarret (ej registrerad)

Hej,

Intressant fundering, men vad är alternativet? Detta är ju för de allra flesta villkoren för att ha en inkomst, eller?

Du menar att ni bedömer att ni hade ca 5000 kr högre månadskostnader då ni båda jobbade heltid, men ställ det mot avsaknad av inkomst så blir väl kalkylen en annan?  

 

Anonymous's picture
Kåre (ej registrerad)

Granbarret: Alternativet er å spare masse mens man jobber slik at man på sikt kan slutte å jobbe og kan gjøre hva man vil. 

Anonymous's picture
Peter79 (ej registrerad)
 • Pendling - Cyklar till jobbet. Har visserligen två cyklar men de används båda två. Den ena är mer av en enklare stadscykel och den andra är en cykel som jag använder när jag cyklar längre resor (t ex på cykelsemestrar eller till mina föräldrar några mil hemifrån). Har det senaste året endast spenderat 200kr i arbetsrelaterade kollektivtrafikresor. Månadskortet för kollektivtrafiken som jag hade tidigare skulle ha kostat mig ca 28000kr sedan jag köpte min första cykel. Den cykeln kostade mig 6000kr och den andra cyklen jag köpte kostade 8000kr. Utöver det kan jag räkna in tillbehör och verktyg för säg 3000kr. 1700kr totalt, så jag har sparat 11000kr.
 • Kläder - Har inga kostymkrav på jobbet utan kör jeans och skjorta för det mesta. De senaste fem åren har jag köpt fyra nya skjortor ämnade för jobbet. Samtliga från H&M för 199kr/st (samma modell, olika färger).
 • Barnomsorg - Har inga barn.
 • Mat - Får laddning till mitt Rikslunchkort men tar med mig en lunchlåda dagligen. Sedan januari ligger snittkostnaden på 8kr/lunchlåda. Innan dess kanske det dubbla. Använder kortet till att köpa mat till familjen och våra jobb. Mycket vanligare förr innan jag började tänka mer ekonomiskt, men fortfarande händer det ibland att jag köper hämtmat efter att jag jobbat övertid (själva övertiden bekostar dock hämtmaten).
 • Bekvämlighet - Städar själv och den lilla hantverkshjälp jag behövt har jag kunnat ordna själv (trots tummen mitt i handen).
 • Sjukdom - Hade många sjukdagar per år för 5-6 år sedan. Det kostade en hel del. Sedan dess har jag börjat motionera mer. De senaste fyra åren har jag endast en sjukdag och det var på julafton förra året.

Så mina arbetsrelaterade utgifter är väldigt låga. Hade dock inte räknat med att de faktiskt skulle vara så här låga. Tack för att jag fick perspektiv på även detta.

Anonymous's picture
Fri i sinnet (ej registrerad)

Modellen är bra, men tycker den ska kompletteras.

Jag tycker ofta de missas tjänstepension i dessa beräkningar. Även försäkringar och liknande som normalt ingår i anställningen, men som ligger utanför lönen man ser på lönespecen. Hur påverkar det kalkylen. Inte orimligt med 10 000 i månaden i tjänstepensionsinbetalningar från arbetsgivaren. Lunchförmåner, kaffe, frukt, glasögon, tjänstebil, telefon mm.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar