Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Vansinnig behandling av husdjur?

Vi har inga husdjur i vår familj, förutom de tre små aporna som sägs vara  våra barn. Det här inlägget har legat och pyrt ett tag hos mig därför jag tänker att det kanske kan skapa en del negativa känslor men nu måste jag ändå ställa frågan för att jag undrar. 

För mig är det väldigt naturligt att vara djurvän, man ska aldrig medvetet skapa onödigt lidande för djur. Som utomståendbetraktare måste jag dock säga att det här med husdjur verkligen börjar spåra ur. När hästar går hos sjukgymnast,  hundar får rullstol och gnagare behandlas för cancer då har det då inte gått några steg för långt? När någon som inte är oändligt förmögen lägger tiotusentals kronor och mängder med tid på att behandla ett djur vars enda uppgift är att vara sällskap till familjen så tycker jag att det går lite för långt. Dessutom är jag tveksam till om detta är djurvänligt. Djur har visserligen ett medvetande men inte på samma vis som människor och de är mycket mer fysiska och jag tror inte att djur tänker över sin egen dödlighet på det sätt som vi gör..de vill bara springa och ha det roligt..få lite mat och så är det bra med det. 

Tror att det är väldigt bra att barn får möjlighet att umgås med djur vilket jag anser föder en starkare empati för allt levande. För den sakens skulle tycker jag inte att djur ska börja behandlas som människor. När timmevis av tid på tillexempel barnkanalen går åt för att visa hur man räddar en förvirrad ekorre eller en katt med magsjuka så kan man ju undra om detta är rimligt. Att istället visa hur en hund hjälper en blind människa eller en polis, eller hur en lantbrukare jobbar med djuren (på gott och ont). 

Djur som mår bra är glada och bekymmerslösa, de älskar sina ägare vilkorslöst. Detta kan vara en mycket härlig känsla för många, kanske till och med en form av medicin. Men vissa behandlingar som idag görs på djur tycker jag till och med är tveksamma på människor. Mycket avancerade, tidskrävande, jobbiga och dyra behandlingar som i bästa fall ger en kort och "lågvärdig" förlängning av livet. Min tolkning av detta är att vi för det första tycker att det är enklare att engagera oss i dessa små problem än att engagera oss i de verkliga problemen i världen. Dessutom vill vi inte riktigt erkänna att sjukdom och död faktiskt existerar och att våra husdjur med sin kortare livslängd dessutom kommer vandra den vägen ganska snart. 

Min åsikt är att djur ska behandlas väl medan de lever och är vid god vigör. Därefter är i de allra flesta fall den enda behandling som behövs för att vara human. Nämligen en spruta med avlivningsvätska för att göra plågan kort...på det viset kan vi lära oss flera saker. Vi kan lära oss att behandla djur väl, vi kan lära oss att livet tillsist tar slut och vi kan lära oss att djur är djur och dessa lever så länge som de är vid god vigör. 

Det är inte humant att hålla djur vid liv till vilket kostnad i lidande och pengar som helst. Djuret kan få somna på ett bra sätt och pengarna i den mån du har dem i överflöd kan användas till att rädda ett mänskligt barn eller dig själv...eller införskaffa ett nytt lyckligt djur i god vigör. 

Har du hjusdjur? Vad tänker du om avancerad sjukvårt för sällskapsdjur? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Sparräven (ej registrerad)

Vad gäller husdjur så kan det vara provocerande att se hur vi i rika länder ger dem bättre vård än många människor kan räkna med. Men ser vi husdjur som vilken konsumtionsutgift som helst så ger förmodligen pengarna man spenderar på husdjur mer lycka per krona än annan konsumtion, och blir då i det perspektivet mer rationell. Sen kan man ju avliva djuret och köpa ett nytt om det blir sjukt men efter att ha delat boende ett tag med en egensinnigt katt kan jag förstå att man inte gärna bara byter husdjur om ens eget blir sjukt, de har trots allt en egen personlighet som man tycker är värdefull.

Anonymous's picture
Karin (ej registrerad)

Bra skrivet. Jag hade aldrig vågat skriva denna text och vågar aldrig säga något liknande till personer i min omgivning. Jag håller så med dig. Det finns en gräns för hur man kan behandla djur (och människor).

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Sparräven och Karin och tack för era kommentarer, 

Sparräven - visst kan det ibland vara befogat med behandling av husdjur om denna kan bringa dem tillbaka till fullgott liv. Man bör dock överväga mycket noga både kostnaden i form av pengar och lidande under behandlingen och även livskvaliten därefter...i många fall tror jag faktiskt att sprutan är den bästa lösningen om man ransakar sig själv...

Karin - jag är faktiskt förvånad att jag inte fått fler negativa kommentarer på detta...det måste vara många djur "vänner" som ligger och sover. 

Anonymous's picture
Djurvännen har ... (ej registrerad)

.. och hon är redo för strid!

Nädå. Men det som skaver lite med ditt inlägg är just "lägga pengarna på att rädda en människa eller ett annat djur istället", ibland känns det som att de pengarna vi spenderar aldrig har ett tillräckligt "gott" syfte enligt dig? Jag kan utöver att köpa medicin till min hund (vilket jag gör) tänka mig ungefär tusen gånger fler sämre saker att lägga de pengarna på än så många bättre alternativ, även om de finns vilket de självklart AlLTID gör.  Man ska också ha i tanken att mycket få går ifrån att ha ett helt friskt djur till att slänga hundratusentals kronor på en cancerbehandling. Likt mycket annat trappas det långsamt upp och i varje nytt steg är det mycket svårare att avbryta än att fortsätta. "Har man kommit så långt kan man fortsätta lite till".

Med det sagt så håller jag ändå med dig till viss del, ofta går man nog lite längre än man tänkt sig från början. Det är sant för semesterresor, husrenoveringar, bilköp, utekvällar och för husdjurbehandlingar. Mänskligt. 

Återkom gärna den dagen ni skaffat husdjur (marsvin kan jag verkligen rekommendera! Supertrevliga djur, mycket kärlek för pengarna ;) ) och första hälsoproblemet dyker upp, känslor är ju inte alltid helt rationella. Kan vissa saker få kosta orimligt mycket för att ge livskvalité? (Givet att det såklart inte går ut över djurets väl) Hur tänker ni?

Ha en trevlig kväll och tack för en intressant blogg!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Djurvännen och tack för din kommentar,

Lyckligtvis är chansen/risken att vi skaffar husdjur mycket låg. Vi njuter hellre av djur i deras naturliga miljö alternativt på bondgård och liknande. Djur i frihet eller dem med en mycket tydlig praktiskt uppgift är dem jag gillar bäst.  Vad gäller djurbehandling så måste det ju vara upp till var och en men jag tror att det skulle vara bra att redan när man skaffar ett djur skriva ner och besluta om hur man vill handla den dagen djuret blir sjukt. För mig handlar det om rimlighet i kostnader men framförallt att om djuret ska lida så måste det vara rimligt i förhållande till det liv som det kan få efter behandlingen. Det handlar också om vilket sannolikhet som föreligger för ett bra behandlingsresultat. På samma sätt tycker jag att det ibland kan vara med människor..att genomgå en mycket tuff cancer behandling med långa möjligheter till överlevnad...är det värt det...inga lätta frågor men för egen del tror jag att jag skulle avstå... 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar