Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Vem är du och vad vill du veta mer om?

En stor fördel med att skriva en blogg är att man får ställa frågor och interagera med läsarna och nu när familjen fri har varit på utflykt och besökt några andra poddar och bloggar etc. så tänker jag mig att kanske några nya läsare har hittat hit. 

Av den anlendingen satt jag härom morgonen och skissade på några inlägg där jag kunde sammanfatta vår filosofi kring sparsamhet, frihet och effektiv livsstilsdesign. Hur tänker vi och hur kom vi hit. Det mesta av detta har jag ju skrivit om någon gång men  det finns på lite olika ställen på bloggen och det kanske inte är helt lätt för en ny läsare att ta till sig huvudbudskapet genom att på måfå läsa inlägg om stort och smått. Några ideer jag har är att skriva om hur vår tänkta budget som fria ser ut i mer detalj, att skriva om hur vår process sett ut under de senaste 6 åren på vägen mot frihet och även hur vi tänker kring osäkerheten på börsen och att leva på ett kapital som inte är enormt stort...hur ser vi på risk...detta är bara några av många 10-tal ideer jag har för framtida inlägg. 

För att kunna göra detta på ett bra sätt de kommande veckorna skulle jag därför vilja ställa frågan till er läsare vilka ni är? Har ni läst länge eller har ni nyligen hittat hit, hur gamla är ni och vad har ni för praktiska och ekonomiska förutsättningar, hur ser era famljer ut och var bor ni? 

För egen del kanske beskrivningen skulle låta något sånthär. 

Gift 41-årig familjefar med 3 barn (8,6 och 3 år), sedan ett år tillbaka fri från behovet att förvärvsarbeta men med en önskan att utbilda och inspirera flera att se ekonomi som en frihetsskapare och möjligöra snarare än något jobbigt och begränsande. Intresserad av tid med familjen, friluftsliv, skidåkning, cykling, promenader, matlagning, läsning med mera. Vill bli bättre på att förmedla det vi lärt oss under vår frihetsresa till andra och hoppas att ni har massor av bra tips till mig om hur jag kan göra detta. 

Hur skulle du presentera dig själv, och vad skulle du önska att jag skrev mer om här på bloggen under den närmaste tiden?

Taggar (blogg): 
Magnolia's picture
3
9
0
0
Magnolia

Jag är en gift man som passerat 30, jag bor med fru och spädbarn i villa med båt och två bilar i ett mindre samhälle en bit utanför större stad i västsverige. Både jag och min fru har goda medelinkomsttagarlöner så kassaflödet är stabilt men  det senaste året har ett intresse för ekonomi och frihet växt sig allt kraftigare. Jag har läst bloggen senaste halvåret och uppskattar den mycket. Mest uppskattar jag nog när du skriver om drivkrafter för förändring, balans i livet och överhuvudtaget de inläggen där man får tänka till och kanske får insikter man kan applicera i sitt eget liv. 

Anonymous's picture
Daniel (ej registrerad)

26-årig husägare i ett samboförhållande utan barn. Arbetar, men har som långsiktigt mål att kunna leva eller iallafall ha ett stort bidrag av utdelningar som gör att jag kan jobba mindre eller mer fritt. Intresserad av sport, resor, kultur samt aktier och sparande, vilket ibland kan arbeta mot varandra då det kostar att resa. Började "spar-karriären" 2014 och har sedan dess hunnit med ett husköp 2016, så nu är investeringarna mer långsiktiga. Har efter att den delen av mitt liv började intresserad mig mer och mer för bloggar likt din, Onkel Tom, Miljonär innan 30 och dylika bloggar, poddar och böcker, som inte bara handlar om aktier och investering, utan även ett fritt liv. Har inga speciella önskemål kring läsningen, utan tycker att det är inspirerande som det är :)

Anonymous's picture
Studenten A (ej registrerad)

23 årig kille som tar examen i IT/ekonomi nu i juni. Började få upp ett intresse av sparande och aktier under 2015 vilket går att läsa om på denna blogg under mitt gästinlägg som går att hittas vid taggen #Studenten A. Intressen är personlig utveckling, läsa böcker och lyssna på poddar, aktier, styrkelyft, teknologi och resor bland annat. Mitt mål är att endast arbeta med sådant jag brinner för och mitt mål med sparandet är att frigöra tid att endast göra saker som jag tycker är roligt. Tycker din blogg är bra som den är, du har hittat din nisch och tycker att du ska fortsätta skriva om det du brinner för!

Hälsningar

/Studenten A

KronanTillMiljonen's picture
20
49
3
0
KronanTillMiljonen

Över 30 år. Lever på bloggande och lite annat. Bygger en utdelningsportfölj med syfte att få ännu en källa till passiva inkomster.

 

tack för ett bra inlägg

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

39-årig, gift tvåbarnsmamma med välbetalt akademikerjobb som är stimulerande nog att hålla fast vid ett tag till. Bor utanför Sveriges andra stad med 15 minuters bussresa till centrum, om familjen fri är intresserade av bostadsbyte ;) Jag har haft två seriösa köpstopp för att spara ihop till längre semesterresor och är nu skapligt ointresserad av shopping. Har dessutom landstingspyjamas på jobbet så jag behöver i alla fall inte handla kläder.

Jag har följt dig, och andra sparbloggar, i några år. Funderar ibland på att försöka gå i tidig pension men har lite för kul på jobbet för att känna mig motiverad. Kan som tur är styra hyfsat över min arbetstid vilket ger mig lite frihet ändå. Din blogg ger mig inspiration att våga tänka annorlunda kring ekonomi, konsumtion och livsstil och jag känner mig mindre konstig som inte vill delta i konsumtionshetsen.

Anonymous's picture
P. (ej registrerad)

Småbarnsmamma som närmar sig 30 med viss fasa och började läsa din och andras bloggar i samma ämne under min första föräldraledighet. Har varit aktie- och sparintresserad längre än så och lekt med börsen sedan innan jag blev myndig. Pga sex års studier så har jag dock inte byggt upp något riktigt kapital än. Jag avskyr allt som har att göra med tekniska analyser och gillar din blogg för att den fokuserar mer på livsstilen än på vilka instrument som köps. Mitt mål med sparandet är inte väldefinerat, men jag tror inte jag gillar karriär och jobb tillräckligt mycket för att ägna mig åt det i all framtid, varför tidig pensionering lockar. Dock är det en svår balansgång, eftersom jag även vill vara med mina barn här och nu och känner därför att ett bättre alternativ kanske vore att kombinera livsstilen med mindre jobb redan nu. Vi får se. Hur resonerade ni där? Jag funderar på om inte din blogg skulle kunna innehålla några utmaningar. Typ köpstopp i en vecka, restaurangstopp i en månad eller extrainkomster genom mystery shopping. Det är bara exempel, men en del saker som du gör är nog rätt utmanande för många av oss andra. Jag skulle även gärna läsa om hur ni i relationen kommit dit ni är idag. Ville ni samma sak? Har ni alltid varit liksinnade? Eller är det något som den ena fått den andra till? Finns det konflikter kopplade till hur man ska hantera pengar till barnen, resor eller annat? Jag menar, de flesta har ju olika syn på en del saker även om man är relativt likasinnade. :) Hoppas du förstår hur jag menar. Tack för en bra blogg! 

Anonymous's picture
Evelina (ej registrerad)

Nybliven 30-åring, storstadsbo. Bor med sambo och en 5-månaders hundvalp. Bor i bostadsrätt relativt centralt i Malmö. Tågpendlar till jobb i grannkommun, okej betalt och svårt att få högre om jag inte går över till privat sektor. Har en okej buffert och "ärvt" lite fonder och aktier från föräldrarna (pappa är intresserad och har köpt det åt oss barn i familjen sedan tidigare). Är totalt okunnig själv vad gäller aktier och fonder och egentligen inte speciellt intresserad av det mer än som ett verktyg till att nå en större ekonomisk frihet. Gillar mitt yrke och vill egentligen inte sluta jobba (möjligen byta arbetsplats) men hade velat ha en större ekonomisk frihet för att jobba mindre eller ta ett sabbatsår här och där.

Följt bloggen ett tag nu (sedan en bra tid innan du bytte plattform). Läser gärna mer om hur ni byggt upp sparkapitalet/aktieportföljen, men tycker mycket av det du redan hade pågång verkar spännande. 

Anonymous's picture
X (ej registrerad)

3-barnsfar som är 40+ och följt bloggen i ett par år cirka, har ett välbetalt jobb och närmar mig friheten med stora steg med stort intresse för familjen, naturen och börsen. Jag är intresserad av hur ni kommer hantera uttag från portföljen framöver när Fru Fri slutar jobbar och ni inte längre har någon inkomst, och även hur ni ser/hanterar ett större nedgång i portföljen. Jag brottas själv med hur jag ska hantera detta när jag kommer fram till friheten! :-)

Anonymous's picture
Clementinen (ej registrerad)

23-årig tjej, snart färdigutbildad. Bor med sambo och vi båda har ett stort intresse för aktier. Har följt bloggen under ett par månader. En dag vill jag gärna nå ekonomisk frihet, därför uppskattar jag inlägg om hur man själv kan ta sig dit.

Anonymous's picture
Tallpall (ej registrerad)

Man i 45-årsåldern som bor ensam. Jobbar inom IT sedan ca 20 år tillbaka. Nyss fyllda 40 satte jag som mål att kunna pensionera mig vid 50. Målet är egentlig redan uppnått, men jag kör nog på några år till för att känna mig säker. Värt att nämna är att jag inte startade från 0 vid 40 (om nu någon trodde det).

Jag följer bloggen av och till. Det är inspirerande att läsa om andra som har samma mål och se hur de resonerar angående hur mycket kapital som behövs. Själv är jag ganska feg och vill vara helt säker på att inte behöva jobba igen när jag väl lägger skorna på hyllan.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar