Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - viktigare att veta att man kan leva på lite än att verkligen göra det?

Det är ingen hemlighet att den här bloggen är fokuserad på sparsamt leverne och frihet. Sparandet är i sig inget egensyfte utan det är friheten som är målet vilket jag har redogjort för i en massa inlägg på längden och tvären. 

Nu när jag har mycket mer tid att tänka, lyssna, läsa och filosofera så börjar jag också sätta in detta i nya sammanhang. När jag fortfarande jobbade större delen av min vakna tid och drog in pengar som sedan investerades i boende och aktier så fanns det inte så mycket tid för fritt filosoferande. Det var målinriktat arbete för att dra in så mycket pengar som möjligt och sen se till att så lite av dem som möjligt gick ut igen i form av kostnader. Målet var att ha ett totalt kapital på 25 ggr våra årliga utgifter och därmed kunna sluta jobba för pengar. 

Vad jag har funderat på  efter att ha blivit fri är om friheten inte i större utsträckning kommer från det faktum att jag vet att vi kan leva på lite. Vi har i relatiteten varit fria länge då vi inte ens gjort av med en av våra två inkomster. Matematiskt ska vi inte heller behöva jobba en enda dag till i livet om vi inte vill men en anledning till att vi vågar lita på matamatiken är ju att vi vet att vi kan leva på lite. Säg att investeringarna går åt helvete till exempel...då skulle vi kunna klara oss på två halvtider i låglöneyrken. Detta ger en trygghet och en ökad känsla av frihet. Vad som än händer är det inga problem.

Om man vidgar det bär utanför vår familj så skulle jag säga att den som inte har något sparande alls men vet hur denne ska leva på lite är mer fri än den som har ett litet sparande men lever på stor fot och som inte vet hur detta ska förändras. Säg en familj som lever enkelt men som åker på långa resor varje sommar som kostar stora pengar. Familjens baskostnad är 50% av inkomsten men ytterligare 49% går till resorna och mycket lite sparas. Jämför det med en famlilj som har baskostnader på 85% av inkomsten åter på charter för 5% och sen sparar 10%. Då skulle jag rent generellt säga att familj nummer ett ovan är mer fria för att de vet exakt hur de ska göra för att sänka sina kostnader till 50% utan att ändra något i vardagslivet. Familj nummer två kan säkert göra samma förändring men det kan innebära att byta boende, sälja bilar och sommarstugor och andra stora förändringar som är mycket jobbiga och ibland tidskrävande att genomföra. Om det senare dessutom görs av tvång så hamnar man i en känslomässig uppförsbacke vilken inte ska underskattas. 

Eller vad tror ni? Har jag dragit resonemanget för långt eller finns det någon rim och reson i detta?  

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Camilla (ej registrerad)

Jag ska också bli "fri" någon gång när jag är runt 40, (4 år dit), men jag lever lite sådär halvt sparsamt, det stora problemet tycker jag är att få ner planen på papper. Det är som du skriver svårt att få tid och ork till att filosofera och tänka ut en plan som gör att det "fria livet" blir verklighet, när man jobbar 100%, har småbarn och ett hus som ska skötas. Veckorna bara försvinner och man inser ju att snart har de där 4 åren gått, och kommer man då ha gjort verklighet av sin plan? Jag måste också  få med mannen på "tåget", vi har en stark ekonomi pga av mitt jobb, men vi gör av med alldeles för mycket pengar på saker vi egentligen inte behöver eller blir lyckligare av. Planen för mig är inte att sluta jobba helt, men tänk vad skönt det skulle vara att "byta" ner sig i arbetslivet och jobba runt 50%, med något som man intresserar sig för..

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Camilla och stort tack för din kommentar, 

Jag tror att det skulle vara väldigt givande för er att skapa en plan även om den var ganska övergripande. Det är värt att ta några små steg även om man inte har tid att göra det perfekt. Vi har utvecklat en metod för att sätta mål och jobba tillsammans mot dessa över de senaste åren men det började rätt enkelt och med mycket lägre sparande än vad vi har presterat de senaste åren. Samma sag om man vill investera, viktigare att komma igång och att inte välja de sämsta i form av dyra fonder eller knasiga förhoppningsbolag...men det krävs inget finlir utan bara lite sunt förnuft. 

Skulle du vara intresserad av att kanske någongång skriva ett gästinlägg och fråga alla läsarna här om lite input? Skulle kunna vara intressant både för dig, mig och läsarna tror jag?! 

Anonymous's picture
GrymEkonomi.com (ej registrerad)

Vi resonerar precis som du. Det är därför jag har sagt upp mig :) Vi har inte den ekonomiska totala friheten men vi kan styra över vår tid tack vare att vi gör av med lite pengar. 

För att komma dit har vi sålt ett dyrt hus för att minska på kostnaderna. Vi ska även vara utan egen bil en period när min tjänstebil lämnas in. Jag vill inte sitta på ett tråkigt jobb i 5 år till och sedan vara helt fri. Då jobbar jag hellre 10 år med någonting roligt på deltid. Jag misstänker att jag ändå kommer vilja sysselsätta mig med någonting. Varför inte nåt som ger lite pengar?

Anonymous's picture
G (ej registrerad)

Jag är ännu ung (23) så jag har inte uppnåt något större kapital ännu men jag brukar räkna på var mitt personliga existensminimum ligger, d.v.s. boende och mat och noll kronor på nöje och alkohol och dyl.

Jag känner själv att det inte är hållbart att leva så en allt för lång tid men bara tanken på att situationen "bli av med jobbet" går från att handla om panik, ekonomisk kollaps och stress till att "tja, får väl låta bli den där konserten och den där ölen de närmsta månaderna" skulle kännas så jävla underbart att jag får gåshud.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Grymekonomi och G och tack för era kommentarer,

Grymekonomi - kul att du tar steget. Skulle tro att det finns betydligt fler saker som är roliga på deltid än på heltid. Problemet med heltidsjobb (om man inte brinner för dem totalt) är att de suger upp så stor del av ens vakna tid. Om mitt tidigare jobb hade funnits på deltid hade jag gärna gjort det...trots att jag kämpade för att lämna det var det tiden snarare än innehållet som var problemet. 

G - Kul att du tar upp det, jag sitter just nu och filar på en ide kring att alla borde dela upp sin budget i "måsten" och "lyx". Förutsatt att man är ärlig med sig själv så tror jag att man skulle nå många fördelar av det. Först så blir det tydligt hur mycket lyx man faktiskt har i sitt liv (vilket borde göra en mer nöjd redan där), sen kommer man säkert upptäcka lyx som faktiskt går att spara in på och till sist så vet men exakt vad som kan göras om det värsta händer och man blir ofrivilligt arbetslös eller plötsligt sjuk. Min förväntan är att många skulle börja spara bra mycket mer med detta tänkt..men även dem som väljer att fortsätta att spendera som vanligt kommer uppskatta saker mer och dessutom ha stenkoll på vilka besparingar som kan göras om de vill eller om det behövs. Jag kan bara se vinster med detta!! 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar