Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1329
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfundringen - Är det du-reformens fel?

På senare tid har den såkallade du-reformen 1967 uppmärksammats i olika sammanhang. Kanske har någon sett Fredik Lindströms program "tänk om"? Du-reformen kan man förenklat säga var att Sverige på mycket kort tid i slutet av 60-talet gick ifrån att säga Ni till varandra och använda titlar så som "fabrikören" eller "direktörn" till att tilltala alla med "du" och utan titlar. Mannen som tillskrivs avgörande betydelse för detta är Bror Rexed som 1967 var generaldirektör på Medicinalstyrelsen och som i ett uppmärksamat tal bad alla i sin personal att tilltala honom "du och Bror" ett uttryck som också hänger kvar in i nutida språkbruk "att vara du och bror med någon". 

I vår nuvarande konsumistiska tid brukar det sägas att vi visar vilka vi är genom vad vi köper och min fundering idag är om inte du-reformen på sitt sätt bidragit till att göra denna strömning ännu starkare. De som inte har någon titel kan ju inte visa hur "viktiga och framgångsrika" dom är på annat sätt än genom att köpa dyra grejer. En "doktor", "direktör" eller "proffessor" är ju det även utan det materiella men när titlarna är borta så är det bara utanpåverket som visar vem man är. Det betyder också att den som tillhör ett något lägre inkomstskikt kan låtsas vara lite mer "viktig" genom att skaffa sig attribut som egentligen är för dyra men som ger status. Du blir inte "direktör" för att du köper en direktörsbil men i "duandets" sverige kan du i varje fall låtsas. 

En liten ytteligare reflektion är att  Tyskland som på många andra sätt påminner om Sverige kulturellt inte har gått riktigt lika långt som oss när det gäller den lånefinansierade konsumtionskarrusellen...och där säger man forfarande i ganska hög utsträckning "herr doktor". 

Vad tror ni? Förstärker du-andet konsumtions tendensen? 

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Välkommen tillbaka "frivid42"

Ser fram mot fler bra inlägg. Skall bli kul att följa "den nya resan".

Läs gärna inlägget ovanför (på 4020 sidan).

Besser

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Besser, har varit tillbaka länge men det har inte riktigt funkat med länkningar från andra bloggplatformar varför jag kanske varit lite osynlig. Välkommen hit ser fram emot flera insiktsfulla kommentarer framöver. 

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Jag hade tänkt svara tidigare på detta blogg-inlägg men tiden fanns inte förrän nu.

Det är en intressant reflektion du gör. Jag har själv gjort en ganska rejäl klassresa och skaffat mig både en titel och en skaplig inkomst. När jag nu jämför min livsstil med mina klasskompisar som inte läste vidare och som bor kvar där jag växte upp, så är de mer konsumtionsbenägna än vad jag är. En del av dem har säkert råd men deras prioritering, att konsumera statusprylar, är annan än min. Mina föräldrar har också ibland svårt att förstå mitt ointresse för konsumtion, både till mig själv och till barnen. Det är nästan så att jag tror att de skäms när min familj kommer hem, i alla fall känner de att de behöver förklara min icke-konsumistiska livsstil. Själv är jag rätt nöjd med att inte behöva hävda mig längre. Vi lägger pengarna på det vi vill ha och göra och sparar resten.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Malin och tack för din kommentar. 

En teori som jag tidigare hört är att dom som är fast förankrade i sin "klass" inte behöver konsumera för att visa att de hör hemma. Därför konsumerar den nedre och övre medelklassen mest (i förhållande till inkomst) eftersom de som tillhör de nedre skicktet vill "klättra" med hjälp av konsumtion medan de som tillhör övre medelklass gärna tittar uppåt och försöker hålla jämna steg med de verkligt rika vilket effektivt ser till att de aldrig blir rika själva. Just detta beteende gör att de aldrig riktigt lyckas komma upp ett pinnhål. I den nedre medelklassen på grund av att någon som "lever ur hand i mun" inte kan ställa krav på jobbet eller vågar ta risker och starta eget/byta jobb. För den övre medelklassen som låtsas vara rik så är det just detta som gör att den aldrig blir det...de flesta rika lever nämligen lååååångt under sina tillgångar och inkomster...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar