Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Frihet med begränsat kapital, hur ser säkerhetsmarginalen ut?

Får ofta frågan här på bloggen om hur vi vågar gå med så ”lite” pengar och jag kan på ett vis se poängen i detta. Dock vet jag att sparsamheten ger mer och mer över tid och pengar verkligen växer på träd varför jag inte är alls speciellt orolig för detta.

Om det är något vi har lärt oss under den här resan mot frihet så är det att när man sitter i en styrkeposition så ”kommer” möjligheter och pengar till en. Man kan ibland tänka att det bara är tur. Sen inser man att vid många olika tillfällen när vi har lyckats med diverse saker så handlar det om att vi vågat kasta oss ut i osäkerheten (till exempel genom att flytta eller byta jobb) då vi kan känna stor säkerhet i vår ekonomiska bas.

Nu har jag slutat att jobba men under de kommande två åren kommer jag ändå har bra inkomster och frufrivid42 kommer ju jobba heltid fram till någon gång under 2018 enligt plan.

Kapital 39-70

Vår plan bygger på en balans mellan olika typer av kapital, vi behöver minst 6 miljoner för att ta steget ut i full frihet och av dessa pengar ska minst 2,5 miljoner vara det som ovan kallas för ”aktier” men som kommer vara en mix av aktier och pengar på konto. Våra säkerhetsmarginaler bygger på att vi både kommer kunna ha extrainkomster, hitta extra besparingar och faktiskt redan idag kan leva på mindre än vår antagna budget på 20 tusen i månaden eller mer korrekt 240 tusen om året eftersom de enskilda månaderna säkert kommer variera mycket.

Vårt avkastningsantagande för aktier är 6% reellt (efter inflation och skatt) och för övrigt finansiellt kapital (främst traditionellt förvaltad pension) 2%. På boendet räknar vi inte med någon avkastning däremot kommer vi att amortera lite så därför ser huset i denna graf ut att öka lite i värde över perioden. Kalkylen bygger på att vi tar ut 240 tusen kronor under hela perioden men jag tror att det kommer bli mindre inledningsvis medan barnen  fortfarande är små och mot slutet av perioden när barnen är vuxna. Vår kalkyl visar på att vi 2018 kommer börja med ett kapital som överstiger 6 miljoner med några hundra tusen och att detta kommer minska högst marginellt under de kommande 30 åren.

Under ”övrigt” har vi försökt göra en konservativ uppskattning av vad våra olika säkerhetsmarginaler kan ge. Pengar som vi inte behöver och som inte kommer gå in i den löpande ekonomin men som kan ramla in då vi har inkomstbringande hobbys och har möjlighet att hyra ut stugan på tomten och att vi kan hitta besparingar genom att till exempel odla, plocka bär, baka bröd med mera saker som vi inte tidigare har haft tid med.

Hur ser din plan ut? Och hur tänker du på risk och möjligheter? Hur mycket är matematik och hur mycket är känsla? 

lordmetroid's picture
21
51
8
0
lordmetroid

Jag räknar på minimum 1,5 Mkr med 10% ränta men siktar gärna på 3,5 Mkr. Tid till uppnåd frihet borde vara runt 10-15år men jag tänkte att utforska andra alternativa passiva inkomster genom företagande.

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Svår fråga det där, när man ska dra gränsen. Ibland tänker jag 10, ibland 30. Kommer nog inte sluta jobba helt dock oavsett summa, men åtminstone ta det lite lugnare och inte jobba operativt på samma sätt.

Anonymous's picture
Deltidsmiljonären (ej registrerad)

Bra och illustrativ graf!
Kanske dum fråga, men varför skulle pensionen öka efter ni slutat arbeta :)?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Eftersom vi inte tar ut någon pension så fortsätter den att avkasta.

Anonymous's picture
Pinglan (ej registrerad)

Hej Farbror Fri!

Tack för länken till denna sida.

Jag ser att ni räknar med 2,5 miljoner kr. i fritt eget kapital efter att ni båda har slutat jobba. Med en månadskostnad på 20.000 kr skulle dessa pengar räcka i ca. 10 år. Men under gynnsamma förhållanden (en stabil aktiemarknad som ger några procents avkastning varje år, ingen panna som går sönder, lite extrainkomster, etc.) kan ni få pengarna att räcka ytterligare några år. Därefter tolkar jag diagrammet som att det fria kapitalet är slut och att ni börjar leva av pensionsbesparingarna. Men hur mycket av dessa kan ni lyfta redan vid 55 års ålder? Kan ni förvalta en viss del av det helt själva och i så fall hur  mycket? Det skulle vara intressant att se era beräkningar kring fritt och bundet kapital vid den tiden i livet. Och vilken buffert ni räknar med att ha när ni blir äldre.

Det skulle också vara intressant att höra hur ni resonerar kring barnen och deras utgifter. Kommer ni att kunna hålla budgeten även när ni har tre tonåringar hemma? Har ni någon buffert kring barnen, tex. för att kunna stödja dem i ev. framtida studier, så de slipper belåna sig i tidig ålder eller för att kunna hjälpa dem finansiellt om de skulle råka ut för någon oförutsedd händelse?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Pinglan och tack för din kommentar, 

Tror att många av dina frågor kring avkastning besvaras i inlägget ovan...och i grafen ser du hur länge vi räknar med att det fria kapitalet kommer räcka. 

  • Vid 55 års ålder blir delar av tjänstepensionen och IPSen tillgänglig sedan blir mer tillgänglit vid 58 och 61 med nuvarande regler. Inkomstpensionen räknar vi inte in ovan och det är den enda där vi inte har något inflytande över förvaltningen, jag tror dock att det blir en del pengar där ifrån också efter 65. 
  • Vi har en del pengar som är barnens som är separerade från våra pengar, först har vi 100 tusen per barn i en kapitalförsäkring tills de blir vuxna. Och vi sparar också barnbidraget till dem på ett sparkonto..pengar som vi kommer använda för att göra saker som familj när det känns befogat. Det viktigaste vi kan ge baren dock är en god och sund inställning till pengar så att de kan ta hand om sig sjäva. 
  • 20 000 per månad är vår totala kostnad inklusive allt, en övervägande majoritet av månaderna kommer vi göra av med mindre än så och ensklida månader mycket mer när någon större reparation kommer. 
  • Under uttagsfasen kommer vi ha cirka 2 årsutgifter i kontanter löpande och fylla på genom utdelningar och försäljningar eftersom..på så vis räknar vi med att kunna parera förändrade förutsättningar genom att justera utgifter, investeringar och eventuella inkomster om så krävs. 

Detta är ett stort ämne och jag kommer säkert återkomma till det under våren när vi börjar fundera på nästa fas....

Anonymous's picture
Var börjar man? (ej registrerad)

Hej! 

Jag tycker att det ni gör är verkligt spännande och går själv i liknande tankar utan att egentligen hitta formerna kring hur jag ska resonera för egen del. Några (möjligen förvirrade och lösryckta) frågor från min sida:

- Pengar låsta i boende - hur tänker ni kring det? Vår lägenhet är värd 6.5 Mn idag och vi har ca 1 Mn i lån. Där sitter alltså en väsentlig summa pengar som vi dock inte kommer åt med mindre än att vi belånar oss mer eller flyttar. Läser jag grafen rätt när jag tolkar det som att ni har ett hus värt 2 Mn och inga huslån? 

- Känslighetsanalys, har ni gjort någon sån? Bl.a. värdet på pensionspengarna när ni börjar ta ut dem är ju en känslig parameter varför jag skulle tro att en blir mer riskbenägen när man närmar sig året för uttagsstart och därför väljer säkrare och lägre avkastande placeringar. Kurvar bör isf plana ut åren innan 55.

- Vilken typ av övriga intäkter har ni som inbringar 4 Mn på 30 år? Jag kan virka men inte genererar det 130 tkr/år i ren intäkt! ;-) Du skriver ändå att skattningen är konservativ, kan du utveckla lite vilken typ av intäkter/kostnadsbesparingar det handlar om?

 

Tack på förhand!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar