Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fritid kostar inte pengar!

En vanlig invändning mot att kunna gå i tidig pension eller bli ekonomiskt oberoende genom sparsamhet är att det kostar så mycket mer pengar att vara ledig än att jobba. Visst det kommer finnas flera timmar på dagen att använda till att bränna pengar men varför skulle man göra det. Jag tror att detta bygger på uppfattningen att man i realiteten skulle vara på en jättelång semster och det vet ju alla hur det är. Dyra hotel, restaurangmat, alkoholhaltigadrycker, båtar, flyg med mera.

Personligen måste jag säga att de mest fantasilösa kommentarna jag någonsin fått höra är "Det går ju sjukt mycket mer pengar om man har fritid än om man jobbar" och "det kommer bli sjukt långtråkigt".

För det första skulle jag vilja utmana grundsynen att en semster skulle behöva se ut på det sättet, vad hände med en cykeltur till sjön eller kaffe på stugtrappen. Men ännu viktigare är att ekonomsikt obereoende/tidig pension inte är det samma som semster det är vardag. Åker man till ett annat land så kan man stanna i 3 månader eller 3 år och då kan man hyra en lägehet precis som lokalbefolkningen och ofta leva billigare än hemma. Väljer man att stanna hemma varför inte lägga sig till med aktiviteter som kostar ganska lite men som ger mycket. Skaffa en hyfsad cykel och upptäck hela ditt närområde, Läs alla klassiska verk på biblioteket eller skriv själv en bok. När tiden inte lägre är lika begränsad så kan man kosta på sig att verkligen leva...

Sen när blev fritidsysselsättningar något man köper inte något man gör?  

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Lekland måste vara det ultimata slöseriet med pengar på fritiden. Om nu barnen prompt måste få leka av sig inomhus åker vi till IKEA och slänger in dem på småland en timme medan vi vuxna tittar på saker som vi konstaterar att vi inte behöver. Annars fungerar en lekplats med medhavt fika lika bra och det är gratis!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Malin och stort tack för din kommentar! 

Kan inte hålla med mer. Vi har varit på Lekland några gånger för att något av barnens kompisar haft kalas eller de blivit bjudna av en släkting. Det är en plåga för oss vuxna och skulle barnen gå ofta skulle dom också tröttna. Trots detta finns det vissa i vår närhet som är på lekland flera gånger i månaden. 

Till IKEA får de aldrig åka med oss...men mormor och morfar brukar göra det ibland och det gillar barnen:-)

Våra barn gillar att åka till sjön, lekplatsen, skateparken eller bara ut i skogen med en matsäck det viktigaste är att göra någonting och att variera sig lite. 

Anonymous's picture
srednq (ej registrerad)

malin.

de va en bra idé!!

Anonymous's picture
Snålhet som bed... (ej registrerad)

Lekland det "ultimata slöseriet" och åker och "slänger in" sina barn på Småland istället "om barnen prompt måste leka av sig". Samtidigt som barnen hör av sina kompisar vad de får göra på fritiden. Vad sorgligt. 

Anonymous's picture
Jenny (ej registrerad)

skogen är den bästa lekplatsen och helt gratis!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer,

Srednq - kan inte mer än hålla med. 

Snålhet som ... - jag antar att du försöker vara ironisk men det sorgliga är väl ändå att någon som ett "lekland" existerar när det finns så mycket trevligt att göra som inte innebär att man ska låsas in i en hage med en massa plastgrejer medan föräldrarna slött tittar på med en kopp (dyrt och dåligt)kaffe. Sen tycker jag i och för sig att det inte gör någonting om alla barn någon gång får gå på lekland men när detta blir "standard" underhållnig varje helg så tycker jag att det är skrämande. 

Jenny - skogen är fantastisk...mer skog åt folket:-) 

Anonymous's picture
Camilla (ej registrerad)

Största anledning till att jag skulle vilja ha mer fritid är att få vara mer i naturen. Avkopplande och gratis. Några kronor så och då för lite utrustning, men mycket sånt går att få tag i begagnat till bra priser. Sedan är det ju bara att packa ner maten och ge sig iväg. 

Förra veckan testade jag och mannen att sova i vindskydd i skogen, laga frukost på stormköket och sedan åka till jobbet. Häftig känsla och ett sätt att smaka på friheten!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Camilla och tack för din kommentar. 

Härligt sätt att börja dagen!!  Ibland kan jag tycka att det är lite tråkigt att vi inte var mer äventyrliga innan barnen. När dem blir äldre så att de kan hänga med (eller stanna hemma själva) så ser jag fram emot att sova lite mer ute speciellt när vädret sammarbetar:-)

Anonymous's picture
Händelsevis (ej registrerad)

Man kan ju också se det omvända, det är väldans dyrt att jobba! När jag veckopendlade och hade dubbelt boende och dubbelt med mat i kylen samt behövde se prydlig ut på jobbet, förväntades fika med kollegor efter jobbet och tränade på dyrare gym eftersom jag ju ändå hade råd/tid gick det ju mycket mer pengar! Det är billigt att vara student, umgås med fattiga studenter, köpa allt med studentrabatt och fika hemma hos folk eller picknicka istället. 

Och inte hade jag tid att leta efter erbjudanden och gratisaktiviteter heller utan ALLT verkade kosta pengar.

För övrigt kan vilda barn ha samma effekt. Lönt att sitta på café när barnen ändå klättrar på väggarna och lekplatsen utanför är alldeles gratis samt inhängnad och springvändlig! Trodde verkligen det skulle bli dyrare med vild ettåring än litenliten bebis men så fel jag hade. Med bebis kan man ju leka lattemamma dagarna i ända och det blir dyrt. Vilda ettåringar inbjuder inte till några lattemammafasoner utan är mycket billiga i drift :-) Allt detta givetvis sagt med mycket kärlek!

Lekland tycker jag verkar jättekul! Man får väl vara med och leka, eller har jag missuppfattat? Dessutom går ju vuxna in gratis!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej, ja det kan verkligen vara dyrt att jobba inte minst om man som du beskriver behöver dubbelt boende och/eller långpendling. 

Barn sparar mycket på restaurang och cafe besöken och nu är det vanligare att vi tar med oss lite fika och drar ut någonstans tillsammans medan det säkert var ett halvår sen sist vi var på kafé. När barnen var mindre var det oftare även om vi alltid har varit sparsamma. 

Lekland är en värld för sig..som man i och för sig kan besöka ibland. Problemet är att det oftast är 100 tals barn..i lite olika åldrar...alla skriker och det är massor av trånga gångar med mera som föräldrarna får gå in i men som är gjorda för mindre människor. Nån gång ibland är helt OK....varje helg skulle vara en plåga. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar