Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fy faaaan vad dyrt det är att äta på McDonalds!

Om du är ny på bloggen föreslår jag att du börjar här med lite läs och lyssningstips!

"Pris är vad du betalar och värde är vad du får" säger  Warren Buffett (respekterad investerare, tidvis världens rikaste person...dock inget vidare utanför börsen då han varje morgon äter frukost på McDonalds...)

Detta tankesätt kan med fördel appliceras på det mesta även utanför aktiemarknaden, och vi fick några bra exempel med oss från vår semester alla relaterade till mat på restaurang...detta är historen om tre måltider och vad de kan lära oss. 

  • Högt pris - högre värde! Den första måltiden åt fru och farbror fri på sin brölloppsdag på en resturang i Leksand. Vi började med ett glas cava och började titta igenom menyn. Det som såg mest frestande ut var en äkta Italiensk pizza till mig och en "extra allt" hamburgare till frun. Till det valde hon en american pale ale (APA) och jag valde ett italienskt öl. Maten var kanske inte superlyxig men väldigt vällagad, serveringen var mycket trevlig och drycken passade utmärkt till. Efter maten flyttade vi från bordet till ett soffhörn och tog en öl till. Vi var där några timmar och njöt inte bara av maten och drycken utan även av lokalen och framförallt den ostörda tiden tillsammans vilket är en bristvara även för fria småbarnsföräldrar. Notan för denna kväll slutade på i runda slängar 1 000 kr och det var helt onödigt och ändå värt vart enda öre då värdet med råge översteg priset. 

 

  • Lågt pris - ännu lägre värde! Några veckor senare under vår resa till Skåne var vi på väg ut och titta på havet när barnen fick syn på en McDonalds restaurang och började skrika att de ville ha mat där. Vi hade ingen riktig plan och i ett svagt tillfälle så svarade vi "att på vägen hem kan vi äta där". Vi köpte tre happy meals och en stor meny till oss själva att dela på med en extra burgare. Barnen var ganska stirriga på restaurangen, det tog förvånansvärt lång tid att få maten med tanke på att det ska vara snabbmat. Det var hög ljudnivå och trots att det tidigare hade varit såååå viktigt att de skulle ha en leksak så var de nu ganska ointresserade av de plastleksaker som de fått.  Barnen tröttnade snabbt på maten och vi slängde snabbt i oss våra sladriga hamburgare... När vi senare på kvällen kom hem till lägenheten var alla vrålhungriga och vi fick äta mackor för att klara natten utan skrikande magar. Prislappen för middag för 5 var 240 kr, en låg prislapp för "ute mat" men inte ens det kunde kompensera för den dåliga upplevelsen. Långsamt, stressigt, dålig mat och ingen mättnad. 

 

  • Högt pris - lågt värde! Å inte blev vi smartare av det. Några dagar senare på väg till Grebbestad passerade vi Fjällbacka vilket vi hade hört var fint. Lite småhungriga och utan färdiga lunchplaner parkerar vi inne i centrum och börjar promenera runt. En resturang med utsikt över hamnen och havet skyltar med "lunch special/dagens" och vi tänker det låter ju bra. Barnen beställer från barnmenyn och får en superliten portion med snabbmakaroner och köttfärssås respektive korv med mos. Jag beställer en pizza (ser ni ett mönster) och frun beställer dagens vilket visar sig vara en mikroskopiskt liten fiskgratäng ...till detta ingår ingen dricka, inget bröd och inte tillstymmelse till någon grönsak finns på någon tallrik. Vi kan ju inte sitta och torka ut så vi får beställa varsin flaska mineralvatten och "kalaset" går på 750 kr. Ingen var riktigt mätt, maten var maximalt OK men knappt det. 

På bilden: Bröllopsdag, en kartong dålig och dyr mat, utsikt i Fjällbacka (det som var värt ett foto ) och så en klassisk "halva-priset" grill hemma hos famijen fri.

Varför berättar jag då detta? Vill jag visa hur korkade vi är som går på turistfällor? Vill jag att ni ska tycka synd om oss som lagt ut pengar på skit? Nej det är för att jag tyckte att dessa tre exempel så väl exemplifierar hur pris alltid måste ställas mot ett värde. Samma resonemang kan användas kring toa papper, en ost, en cykel, en öl, ett hus eller en bil. Det är inte nog med att titta på prislappen för att avgöra om något är dyrt, man måste också göra en bedömning av värdet. Man måste dock vara ganska ärlig med sig själv för att kunna avgöra det verkliga värdet av saker så att det inte bara blir "dyrare är bättre" vilket för det första inte alltid är sant men framförallt så är det kanske inte tillräckligt mycket bättre. 

Tror också att detta kan vara nyckeln till både stora besparingar men också större upplevelser. Att välja billigare alternativ eller helt avstå där man faktiskt inte uppskattar det dyra, medan någon eller några få saker får kosta lite pengar. 

I vilka sammahang tittar du på pris och värde? Var tycker du att det finns störst mismatch? Har du några exempel när du köpt något billigt som du ändå upplevt som dyrt? 

Taggar (blogg): 
Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Det är faktiskt det jag tycker är det knepigaste när man reser bort. Sol&bad, shopping eller muséer, lyxhotell eller vandrarhem - inga problem! Men att komma på vad och var man ska äta.... Inte hjälper det heller att få tips från nån som var på plats för nåt år sen, restauranger kan bli usla turistfällor på ett ögonblick.

Som tröst till dig så är det inte så många år till som barnen vill äta på McD/Max/BurgerKing/Sibylla. Snart inser de att de inte blir mätta, det var inte så gott och leksaken var tråkig.

Annars så är väl en av den största mismatcherna pris/värde på bostäder och fastigheter. Det finns de som tycker det är värt med 20 miljoner för en skrubb på Manhattan, samtidigt för dyrt med en stor skogsfastighet för en halv miljon i Småland.

 

Anonymous's picture
Richardquinnloans (ej registrerad)

 

Hallå,
 
Jag är Richard Quinn, jag är en privat långivare och jag är här för att ge dig lånet du letat efter. Behöver du ekonomiskt stöd? Behöver du ett lån för att utöka ditt företag? Behöver du ett lån för att starta en storskalig eller liten skala? Behöver du ett lån som kan förändra ditt liv och din nuvarande ekonomiska status? Behöver du ett akut eller akutlån för att sätta saker i ordning ?. Vi är här för dig med ett lån med låg räntesats så låg som 3% och du kan få ett lån på $ 1.000 till $ 100.000.000 00 och en maximal låneperiod på 50 år. Kontakta oss nu utan dröjsmål via
 
Hälsningar,
Richard Quinn
Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Spargrisen och tack för din kommentar

Det där med att äta på resande fot tycker jag är jättesvårt och blir ofta dyrt och inte sällan dåligt. Därför är vi ganska dyktiga på att ta med oss matsäck när vi är ute. Det blir dock lite svårare när man inte varit hemma på ett tag. Det är också en bidragande orsak till att vi gillar att resa sällan och vara borta länge för då har man tid att lära sig vad som är bra. 

När det gäller fastigheter så brukar ju mäklare säga att de tre viktigaste förutsättnningarna är läge, läge och läge men ibland kan man verkligen undra hur mycket det som uppfattas som "bästa läge" kan vara värt...

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Hej har haft svårt nån vecka att kommentera här, blir bara error. Har skickat ett mail till dig itället. Tack för en bra blogg/ Mona

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Mona,

Det har varit serverbyte här på tradevenue kanske är det det som spökar för dig när du försöker kommentera. Jag ska kolla på det. Har fått ditt mail och ska svara vid tillfälle:-) 

Anonymous's picture
http://honsomsp... (ej registrerad)

Tack för en intressant och bra blogg!

Väldigt intressant att sätta priset mot värdet. Åt ute för ett par dagar sedan på jobb. Lunchen kostade 110 kr och smakade INGENTING. Ren katastrof. En knäckemacka med smör hade smakat bättre. Det var verkligen som grädde på moset och jag bestämde mig för att tiden för uteluncher är ute för min del. Att sen läsa ditt blogginlägg gjorde bara att motivationen steg ännu mer.

Anonymous's picture
Lara Andrew (ej registrerad)

Jag heter Lara Andrew. För några månader sedan fick mitt företag en stor förlust. Jag var på väg att förlora mitt företag och mitt hus på grund av dålig kredit och obetalda skulder. Jag blev mycket desperat, jag visste inte vad jag skulle göra för att rädda situationen, jag kunde inte få ett lån från banker och andra finansinstitut på grund av min dåliga kredit. Sedan började jag söka lån online, men de tog de lilla pengar jag hade lämnat (4 000 euro) och jag fick aldrig lånet på mitt konto. En dag berättade min granne om ett företag som heter JOAN NORMA LOAN COMPANY och gav mig företagets email (joannormaloancompany@gmail.com) men på grund av mina tidigare erfarenheter från scammers online blev jag motvillig men okänd för mig att min man har tillämpat för ett lån på 120 000 euro från bolaget. Inom 48 timmar fick jag ett meddelande om att företaget har krediterat mitt konto med lånebeloppet. Idag har jag mitt företag tillbaka i produktionen mer än någonsin och mina skulder betalas. Om du behöver ett lån från en tillförlitlig långivare, kontakta JOAN NORMA LOAN COMPANY via hennes email: joannormaloancompany@gmail.com

Anonymous's picture
IZH (ej registrerad)

Vad sjukt att låneföretag spammar ditt kommentarsfält... Väldigt bra förklarat med pris och värde. Jag har tidigare bara tänkt i termerna högt och lågt. Håll vardagsmaten med låga kostnader och dräm till med högt emellanåt och undvik mellantingen. När vi är på resande fot utnyttjar vi mataffärerna och gör en "picknickbuffe". Färdiggrillad kyckling/kamben, frallor/bröd som kan brytas och doppas i olika mjukostar, avokado, makrillburkar, tonfiskburk, småyoggis, nachochips som doppis i smaksatt cremefraiche och lyxar till det med någon juice. Bilen är alltid laddad med engångsbestick, engångsglas och hushållspapper.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej IZH och tack för din kommentar, 

Det är rätt intressant att det kommer denna typ av spam här...utgår man ifrån att alla som söker på ekonomi är i kris? Jag har också fått ganska mycket sådan reklam när jag är online så på något vis verkar ett ekonomisintresse förknippas med att man behöver låna pengar. 

Det är jättebra att ha en bil laddad med grejer, helt enkelt att ha en ryggsäck med lite grejer räcker väldigt långt för att inte handla mat i panik. Trots detta så glömmer man ibland bort vad man redan lärt sig tyvärr.. Kul att du nämner kycklig för dagen efter den misslyckade lunchen i Fjällbacka så satt vi med en grillad kyckling, en baguette körsbärstomater och några öl/läsk/vatten på en berghäll i ett naturreservat och åt en fantastisk lunch för som kostade max 100 kr...

Anonymous's picture
Mrs.Emilia Fedo... (ej registrerad)

UPDATE ON LOAN REQUIREMENT  

What is your situation? *Need 100% financing contact Email : (bdsfn.com@gmail.com )
                                                          (anatiliatextileltd@gmail.com)
*Debt Consolidation Loans *Business Loans *Personal Loans *Home Loans *Car Finance *Commercial Loans *Investments Loans *Debts Consolidation *Business Planning *Commercial Development Finance *Properties Mortgages *Bad credit loans *commercial loans *Start-up- working capital loans *Construction loans *Car loans, *Hotel loans*Student loans at the cheapest interest rate of %. 

For more details :Email : bdsfn.com@gmail.com  
Name :
Country :
Phone number :
Amount Needed as Loan :
Purpose of Loan :
Have you applied for loan online before (yes or no)
Emaill:      bdsfn.com@gmail.com  
Emaill:      anatiliatextileltd@gmail.com
Best Regards.
Mrs.Emilia Fedorcakova

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar