Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fyra typer av kostnader - se upp för den typen som följer dig i graven!

Detta är ett inlägg som publicerades för första gången i November 2016 men detta tål att upprepas. 

Som livsstilsbloggare av spartypen så tycker jag generellt att kostnader är något rätt tråkigt att behöva befatta sig med. Samtidigt finns det ännu inget sätt att leva ett vanligt liv utan dem även om det finns extrema exempel på personer som lever helt utan pengar. Något som man dock lätt glömmer är att alla kostnader inte är skapade lika 

Har länge tänkt att vi skulle behöva en klassifisering av kostnader. Väldigt lite av det vi gör i vår privatekonomi är investeringar utan det mesta är kostnader men däremot är inte alla kostnader skapade lika. Mitt förslag på uppdelning är detta men ni andra kanske har förslag på andra kategorier. 

  1. Kostnadsdrivare - Dessa är de farligaste kostnaderna eftersom den första utgiften bara är början. Detta är telefonen som behöver ett (dyrt) abonemang, spelet som kräver löpande uppdateringar. Poolen eller utbyggnaden av huset, båten, sommarstugan eller nya bilen som höjer även de löpande driftskostnaderna för lång framtid. I de flesta fall är detta kostnader som sedan följer med under många år. Dessa kostnadsdrivare går konstigt nog i dagligt tal under namnet "investeringar" vilket är exakt raka motsatsen mot vad de är. Dessa kostnader fortsätter ofta i all fratid om man inte väljer att göra en drastisk livsförändring varför de kan bli lite av ett fängelse. 
  2. Engångskostnad - kan vara restaurangbesök, resor, hyra av båt/bil/stuga dessa kostnader kan i vissa fall vara stora men de kommer inte med något krav på att motsvarande kostnad uppkommer även i framtiden. Risken med dessa är möjligen tillvänjning vid dessa bekvämligheter men det finns en möjlighet att stänga av dessa kostnader när som helst. 
  3. Kostnadssparare - En kostnad som gör att kostnaderna framöver sjunker hamnar i denna kategori. Nödvändigt renovering av hus, underhåll av bil, installation av nya effektiva energisystem. Att måla om huset gör att det får längre livslägd innan en större renovering behövs och dessutom så behöver det ju inte göras om på ett tag. 
  4. Inkomstskapare (investering) - Återigen är boendet ett bra exempel.  Bygget av en uthyrningslägenhet i en del av huset falla i denna kategori. En kostnad nu men som ger en positiv avkastning framöver. Uppdateringar av bostaden som ger en teoretisk uppgång i husvärdet vid en framtida försäljning (om denna inte planeras i närtid) tillhör dock kategori ett. KOSTNADDRIVARE!   

Vad betyder då detta? Jo säg att du och jag kan ha samma budget för 2016 och vi kan ha gjort av med exakt lika mycket pengar. Men om dina utgifter ligger i huvudsak i kategori 1 medan mina ligger i kategori 3 och 4 så ser våra framtidsutsikter rent ekonomiskt väldigt olika ut. Det är inget fel med att ha kostnadsposter i alla dessa kategorier men det gäller att lägga dem på rätt ställe och att veta vad som är vad. För som det sägs i det gamla ordspråket "Som man bäddar för man ligga". 

Hur ser dina kostnader ut? Bäddar dem för ett bättre framtid eller låser de in dig i betalningar in i graven?  

 
Anonymous's picture
Storbarnsmamman (ej registrerad)

I ett tidigare inlägg om temaveckor skulle du ta upp om resor, semester och boende i ett annat land. Det vore intressant att höra dina tankar inom dessa områden. I övrigt är bloggen varierande men många spännande ämnen och lika många tankeställare.

Anonymous's picture
Kraftinvesteraren (ej registrerad)

Tack för ytterligare ett intressant inlägg, hade varit intressant att kategorisera budget och uppföljning med ytterligare en kolumn "kostnadstyp", sedan är det lätt att få ut %-fördelning.

Sen heter det väll "Som man raggar får man ligga?"

/K

Magnolia's picture
3
9
0
0
Magnolia

Intressant uppdelning. Jag upplever också att det blir allt fler varor som tidigare varit vanligast i kategori 2 som genom smart marknadsföring, nya produktegenskaper och ny paketering allt oftare flyttat till kategori 1. Jag tänker på kaffemaskiner som kräver en viss typ av portionsförpackning, (billig) elektronik som säljs på avbetalning, serviceavtal och abonnemang på allt från förlovningsringar till brandvarnare. Det som lätt blir en fälla för konsumenter är ju naturligtvis en fantastisk möjlighet för alla företag som vill sälja en produkt, kontinuerliga intäktsflöden hellre än engångsintäkter.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer,

Storbarnsmamman - ja jag har utlovat några ytterligare temaveckor och jag lovar att det kommer. Resor och boende utomlands kanske skulle passa nu under våren någon gång...jag måste bara få ändan ur vagnen och skriva en hel veckas inlägg.. Tackar för positiv feedback, det värmer:-)

Kraftinvesteraren - kanske vore något, jag är dock mycket för enkelhet och nöjer mig med att tänka på detta vid tillfället då vi överväger en kostnad. Kanske extra intressant för någon som har höga totala kostnader att veta vad som är enkelt att skala bort om det behövs..eller om man vill göra en livsförändring. 

...Det var 17 år sedan jag gjorde något som med bästa vilja skulle kunna påminna om att ragga så det uttrycket känner jag inte till:-) 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Magnolia och tack för din kommentar, 

En mycket uppmärksam reflektion och "baksidan" av det som vi som aktieägare älskar så mycket nämligen "återkommande intäkter". Kaffemaskiner är perfekta exempel på detta, vi har en perkulator som inte ens kräver filter sen finns det bryggare som kräver filter och i andra änden olika typer av kapselmaskiner. Jag tycker att de olika modellerna med återkommande intäkter ibland är väldigt rimliga när det gäller service nivåer för tillexempel professionell utrustning men i andra fall kan jag tycka att dessa modeller gränsar till bedrägeri. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar