Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Grundkurs Boende & Transportvecka #krossabudgeten - Var ska du bo?

Den största anledningen till att många misslyckas med att spara några betydande summor på boende och transport är att man börjar i fel ände. Man köper ett dyrt boende ofta på en plats som kräver omfattande biltransport till och från arbete och fritidsaktiviteter och sen försöker man pruta lite på bilförsäkringen, köra bränslesnålt och förhandla boränta och hitta lägsta elpriset. Inget fel med dessa grejer men det är överkurs inte grundkurs och ger i slutändan inga stora pengar. Istället så bör ett riktigt sparande börja i design stadiet med var man ska bo för att få maxima effektivitet och dessutom maximal njutning och fritid. 

Det bästa är om man kan designa ett liv där biltransport tillhör ovanligheterna genom att bo så att 95% av allt man behöver och vill göra går att lösa till fots. Då kan man välja att antingen inte alls ha bil eller ha en billig men pålitlig bil som används sällan för resor på fritiden. Som bonus så kan du genom att gå och cykla  kombinerat med att bära lite ved och/eller matpåsar ibland skippa gymkortet för ökade besparingar. 

Här skulle jag vilja slå ett slag för den så utskällda småstaden. Många som bor i storstad drömmer om att flytta "ut på landet" men det är inte alltid så väldigt effektivt då det som tidigare lades på boende nu istället läggs på många och långa biltransporter. Att sätta sig i bilen för att det saknas mjölk i kylskåpet är långt ifrån optimalt. Att istället undersöka möjligheterna att bo och jobba i en liten eller medelstor stad med ett grundläggande utbud av service, skola upp till gymnasienivå och en hyfsad lokal arbetsmarknad kan ur detta perspektiv vara en riktig vinstlott. Visst lönerna kan vara något lägre men i förhållande till möjligheten att köpa ett billigt boende och kunna gå till jobb, skola, affär mm så är det i de flesta fall lönsamt så väl som trivsamt. 

Om du ändå vill eller behöver bo i en storstad så fundera över möjligheten att verkligen "bo i stan" kontra att bo utanför och pendla in. På pappret kan det verka vara en besparing med billigare boende en bit ut men när man lägger till bil/tåg/buss kostnader så äts ofta denna vinst upp. Om man till det lägger någon eller några extra timmar pendling om dagen så är det knappast värt det ens om det ekonomiskt blir en liten vinst. 

Det är svårt att beräkna potentialen i att välja var man ska bo men den är minst 40% om man lägger samman boende och transport. Den som väljer att bo centralt kan helt avstå från bil och på så vis kompensera för lite högre boendekostnader. Den som bor på en mindre ort eller utanför stan kanske kan lägga lite grann på dyrare transporter då det kompenseras av lägre boendekostnader. Om vi utgår från detta så  bör det med detta enkla design steg kunna sänka kostnaden till 12 000 i månaden för boende och transport vilket skulle motsvara ett kapital på 3,6 MSEK (10 000 * 300) mycket pengar men betydligt mindre än de 6 MSEK som var utgångspunkten för denna vecka! 

Var bor du? Funderade du på dessa faktorer när du valde boende?

KronanTillMiljonen's picture
19
46
3
0
KronanTillMiljonen

Fantastiska tips och värt att tänka på.

Vi bor inte i någon storstad direkt (vill inte påstå det i alla fall), och visst sparar man en hel del pengar på det.

Nu köpte jag en bostad för inte allt för länge sedan men priset blev runt miljonen och det är ju inte direkt vad man får betala om man letar sig in mot Stockholm inner direkt.

Tack för en läsvärd blogg :)

Anonymous's picture
Gurra87 (ej registrerad)

Tänkvärt!

Jag har ägnat senaste tiden till att fundera kring just detta utan att komma fram till hur jag ska göra. Flyttade ifrån en mindre ord till en stad 5-6 mil bort och pendlar däremellan varje dag. Totalt vansinne förstås. Trivs både väldigt bra i nya staden och trivs bra på jobbet och man slits lite mellan att hoppa på en ny utmaning, mindre pendling och förhoppningsvis mer kvar i plånboken. I andra vågskålen risken att inte trivas på samma sätt och att det blir ett nerköp totalt sett. "pengar är inte allt"-tänket. 

Finns det mer handfasta tips och trix hur man ska reda ut en sådan sak? Att kunna cykla till jobb och ha en risigare bil alternativt ingen alls är ju lockande i ett spar-perspektiv!

Tack för en bra blogg!
/Gurra

Anonymous's picture
ninni (ej registrerad)

Jag bor i Stockholms innerstad, har haft möjlighet att göra så kallad "bostadskarriär" genom att köpa min första bostadsrätt för drygt 20 år sedan i en förort. När jag flyttade från förorten in till stan och sålde bilen så fick jag bättre ekonomi. Bil är helt klart något som drar pengar. Till saken hör att jag inte fastnat i fällan "större är bättre" när det gäller boendet. Jag är singel, dryga 50 år gammal och trivs utmärkt på 43 kvadratmeter, jag hade absolut kunnat bo mindre också om jag inte hade haft turen att snubbla på just den här lägenheten till ett (relativt sett) bra pris. Jag har krypavstånd till allt jag behöver på fritiden, perfekt fungerande kollektivtrafik för att ta mig till jobbet... ja, vad mer kan en inbiten stadsråtta begära? :)

Anonymous's picture
Familjemamman (ej registrerad)

Vi bor i ett välbärgat område i storstaden. Vi köpte ett hus för 8.1 miljon för fem år sedan. Nu, tre miljoner senare, och ett uppdaterat hus i både boendekvadrat och ytrenovering har husets värde stigit till 16 miljoner. Det finns jobb i massor här och bra kommunikationer. Dock är pengarna låsta så länge vi bor kvar men det känns ändå tryggt att ha ett låst kapital iaf.

Anonymous's picture
ninni (ej registrerad)

Familjemamman: Problemet är väl att värdeökningen bara är låtsaspengar så länge man bor kvar här. Jag har flera vänner som efter många år i Stockholms innerstad cashat in boendet här och flyttat ut på landet - och fått rejält med pengar över. Det är klokt. Så länge värdeökningen fortsätter så är de låsta pengarna "säkra", men säkert är just vad det inte är.  Jag hoppas på en värdeökning och möjligheten att casha in boendet en vacker dag, men jag räknar inte med det. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej allihop och tack för era kommentarer, 

Kronan till miljonen - det finns mycket att vinna på i frihet genom att inte bo på en stor ort om man trivs där. Huvudsaken är att man verkligen trivs..för ska man åka därifrån i tid och otid för att göra saker hela tiden så kan det ju vara mer värt att flytta till den plats där man faktiskt trivs. 

Gurra87 - det är ju förstås ditt val men jag skulle säga..flytta jobbet till boendet eller boendet till jobbet. Pendling är en riktig bov för så väl budget som tid. 

Ninni och Familjemamman - det är ju alldelsen super om man har bott i stockholm eller annan större stad under de senaste åren och kunnat göra "karriär" med bostaden. Men det gäller att tänka på att dessa pengar är helt och hållet på låtsas till den dagen man säljer och flyttar antingen till något som kostar mycket mindre. Att ha en bostad värd 16 miljoner om den är lågt belånad kan göra en ekonomiskt oberoende på någon lite trevlig ort i Småland eller Dalarna men så länge man bor kvar så har man bara ett dyrt hus. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar