Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Häng med! Nu kör vi Super Spar Spurt fram till sommaren!

Helt tvärt emot miljonär vid 30 som väljer att börja "slösa" på upploppet så har vi beslutat oss för att köra en riktigt mördande spurt nu in mot målgången och fruns nära förestående frihet till sommaren. Om jag har räknat rätt är det idag 167 dagar kvar innan vi båda är fria.

Varför kanske du frågar dig? Det finns två huvudanledningar till detta. 

 • För det första så är målet för oss helt klart att bli fria snarare än att bli rika, därför har vi för varje gång vi lyckats bättre än väntat kortat tiden fram till vi ska sluta snarare än att höja slutbeloppet. För närvarande har vi uppnått vårt mål på totalt 6 MSEK i eget kapital men vi har inte uppnått vårt mål för fritt eget kapital på 2,5 MSEK. Det är precis på gränsen om vi kan uppnå det fram till sommaren så varje krona i besparingar är viktigt. Sparsamhet är väldigt effektivt för detta för varje krona som sparas ger en krona på sista raden. Detta medan ökade inkomster ger upphov till skatt och i vissa fall kostnader i relation till att tjäna dessa pengar (tillexempel transport och kläder).
 • Den andra anledningen är att vårt liv kommer förändras till sommaren när vi båda är fria. Det är svårt att veta vilka förutsättningar vi har då, hur mycket kan vi göra själva som vi skulle behöva hyra in någon för att göra nu? Frun kanske behöver blåkläder istället för finbyxor? Kan vi hitta ännu mer av barnens saker begagnat när vi har mer tid? Med denna osäkerhet så är det dumt att spendera pengar på saker nu som möjligen är onödigt om bara 6 månader. 

Vi har tidigare kört snålmånader men då finns det ett element av att kunna dra ner kostnader mer än vad som är möjligt över en längre priod genom att skjuta på klädinköp till barnen eller äta ur matföråden. Detta kommer dock inte vara möjligt över 6 månader varför vi får ta en annan approach kring de kostnader som vi kan påverka direkt

 • Först och främst  kommer vi att försöka att klara oss på halva vanliga budgeten "egna pengar" för varje famljemedlem. Det betyder 1000 kr per vuxen och 500 kr var för de två större barnen och 250 för minstingen per månad fram till sommaren. Detta inkluderar ett totalt köpstopp för kläder..barnen undantagna om det är verkligt akut. 
 • Vi kommer även att försöka vara ännu lite smartare med transporter och se om vi kan sänka bränslekostnaderna ytterligare. En ide är att frun skulle kunna jobba hemifrån ibland detta skulle innebära en direkt besparing på 70 kr per dag i mindre bränslekostnad... Vi ska se över möjligheten att sälja den ena bilen och på så vis avvärja en del kostnader och kanske få lite betalt också. 
 • Frun har sedan länge klippt både mig och barnen vilket innebär en ganska stor besparing på ett år, nu har hon även lyckats få sin mor att klippa henne och hon har dessutom slutat att färga över de gråa håren och bli mer naturlig. Det senare är i och för sig ett test men kommer absolut spara en del pengar det kommande halvåret. 
 • Vi kommer ta ett ännu tightare grepp kring matbudgeten och jag ska se vad som är möjligt om vi ersätter en del kött med bönor, ägg och andra subsitut. Jag ska även baka mer själv. Tror att detta kan bli ett experiment som kan ge följdverkningar även längre fram. Utemat är redan en i stort sett icke existernade kategori i vår budget och ska stanna där. 
 • Vi fortsätter att minimera alkoholen även om vi tycker att ett glas vin kan vara gott ibland så är det en kostnad (ingår ovan i  egna pengar) som vi vill hålla låg. 
 • Vi har redan utrustning för utförsåkning och vi har säsongskort i den lokala backen så där kommer vi spedera mycket ledig tid. Barnen älskar det..vilket innebär att vi gör det också. Med medhavd matsäck innebär varje besök en merkostnade för någon liter diesel för en heldag utomhus med familjen.
 • Barnen fick ett begagnat XBOX 360 i julas med några spel, vi lade dock undan flera ytterligare spel som kom med vid köpet och där har vi en del extra förströelse att plocka fram vid tillfälle utan kostnad. Vi fick även med ett antal spel som de är för små för att spela och dessa går möjligen att sälja eller byta. Fördelen med en äldre konsol är även att biblioteken har ett rätt bra utbud av spel som går att låna gratis. 
 • Vi har även skridskor och längdskidor till hela familjen och där behöver vi inte ens åka någonstans. Cyklar, kickbikes och en roddbåt när det blir vår och sommar.  Inga lekland alltså:-) 
 •  

Det finns en del kostnader som vi har mindre kontroll över, det stora är:

 • Hur mycket el det kommer gå åt samt priset på denna el. Med bergvärme så är vårt hus relativt effektivt men det är stor skillnad om det är -20 ute eller +5 . Jan-Mars brukar vara de dyraste månaderna så vi får se hur det går. Vi håller en relativt låg grundtemperatur i huset normalt och tilläggseldar sedan när det behövs. Ved kan vi köpa billigt av en granne, det kräver lite arbete men det är härligt att få lufta musklerna lite då och då. 
 • Oväntade fel i hus eller bilar kan även komma som en överaskning men just nu verkar det mesta här hemma och i bilarna funka bra och vi har inga akuta kända behov. 

Med dessa aktiviteter på plats och utan några stora överaskningar så bör vi kunna hålla kostnaderna under 18 000 kronor i månaden för de första sex månaderna på året. Sen får vi återkomma till hur vi ska göra under uttagsfasen som inleds i augusti när vi för första gången ska leva på kapitalet.  Kostnaderna kommer då sänkas som bas eftersom frun inte länger behöver pendla och inte heller behöver speciella kläder för jobbet.

Vad tycker ni om detta upplägg? Nån som vill hänga med och superspara fram till sommaren? 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Jenny (ej registrerad)

Låter spännande att följa och se hur det går. Förutom utgifter på 18000kr  är det det som är egna pengar ni har att röra er med varje månad?  Tillkommer tex nöjen ?

Anonymous's picture
Mikael (ej registrerad)

Hej Farbror fri!

På tal om tv-spel till barnen så går det att låna spel på biblioteket (iaf på stadsbiblioteket i min stad), detta kan vara värt att kolla upp för att spara in några hundringar då och då.

Tack för en intressant blogg!

Mvh,

Mikael

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Idag åker den ena bilen till skroten! Får räcka som besparing tillsvidare.

Efter att barnen lämnat boet och den enorma kostnadsbesparing det innebär, tycker jag att den gamla tumregeln om 3% sjunkande kostnader om året stämmer överraskande bra!

Anonymous's picture
anonym (ej registrerad)

Detta är egentligen en kommentar till ett gammalt inlägg där du inte fick reda på vilken skatt de skulle dra på din slututbetalning i år.

Kolla här, det blir säkerligen engånsbelopp och då dras olika procent utifrån vilken årslön din arbetsgivare antar att du har:
http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/skattetabelle...

Gissar att de åtminstone drar 53%

Anonymous's picture
OlaSlayer (ej registrerad)

Vi har precis räknat ihop våra månader då vi går igenom samma sak fast ändå inte. Min fru ska studera och det varar 3,5 år vilket innebär omställning för hela familjen och ett levande på existensminimum ett faktum. Vi är vana vid att leva som stundenter och köpa billigt men nu har det kommit ner till att vi ska säga upp onödiga konstnader som tv-avtal osv för att klara av vardagen. När allt är nerstrippat så hamnar vi på ca 16.000kr i fasta utgifter vilket vi tycker är galet mycket dock är boendet 55% av kostnaden och vi vill inte säga upp hela försäkringen för barnen och inte heller sänka försäkringen på bilen då den fortfarande är värd en hel del och min fru kommer behöva den då studierna är på annan ort. Så summa summarum, vi är på supersnålmånader fram till 2021 ;).

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer, 

Jenny - 18 000 inkluderar allt vi behöver för att leva. 1 000 kr per vuxen och 500 kr per barn för de större och 250 för minstiningen inkluderar allt som vi behöver sälva (kläder men även nöjen) . Detta är hälften av den budget vi har vanliga månader så lite tightare men inte omöjligt. Under enskilda snålmånader har dessa siffror varit nära noll men det är inte möjligt över 6 månader. 

Mikael - bra tips, jag testade faktiskt att låna från biblan i en närliggande stad förra veckan och det funkade bra. Ett spel som barnen gillade och ett som de inte gillade men spelar ju mindre roll när det är avgiftsfritt. 

Kalle56 - vi kommer också göra oss av med en bil den kommande månaden så sen är det en enda som gäller. Jag räknar med att vi kommer ha lägre kostnader nästa år när vi är fria för första gången men sen svagt ökande under tiden som barnen växer upp (tonåringar är ju mer som vuxna med kläder och mat) för att sedan minska när de flyttar ut en efter en...intressant det du säger med -3% per år som pensionär...tror inte min mor som är lite mer slösaktig ser samma trend....

Anonym - tack för länken. Tyvärr vet jag inte hur arbetsgivaren kommer att tänka. Om de tänker mitt engångsbelopp som det enda jag kommer få på ett år så blir det cirka 30% skatt men om de räknar på min gamla årslön och lägger detta på toppen så blir det över 60% skatt istället.  Den skatt som borde vara korrekt om jag räknat rätt i skattetabellerna är cirka 25% så ganska stor skillnad. Inte hela världen för drar de fel skatt så kommer den ju tllbaka under 2018 men ändå surt att betala 100 tusen för mycket.....

OlaSlayer - super spar till 2021 det låter som en utmaning värd att testa...eller också inte...:-) Det låter som om ni har rätt höga fasta kostander om det är det det du menar eller är det nödvändiga kostnader? Jag skulle i ditt ställe verkligen se om det gick att göra något åt dessa men det är ju upp till var och en. En för hög kostandsbas följer ju med en i vått och tort genom hela livet som en boja kring fötterna....

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Rickard och stort tack för din kommentar, 

Jag kollade faktiskt in din blogg och gillar iden om att försöka jaga vanliga rätter billigare. Vi kör mycket kål, rödlök (lime marinerad) i våra Tacos på vintern. Vi gör även långlagat fläskkött i ugn (carnitas) ganska ofta inte ovanligt att man kan hitta tjocka revbenspjäll svenskt kött för 30 kr kilot vilket är ett superbra kött för detta. 

Med barn blir det trots allt iblan lite fokus på bekvämligthet så det är inte alltid vi kokar egna bönor, däremot brukar vi alltid köpa i tetra eller burk när det är bra psis (= 5kr burken/kartongen). Koka är billigare om man vill kläma ur det sista prismässigt helt klart. 

Har du kollat hyllan med mat från andra länder i din matvarobutik...ibland finns där stora påsar med bönor, linser, bulgur mm som inte finns på den hylan där övriga varor av samma typ finns. Där brukar också finnas oliver och olika röror so är jättegoda och till bra priser.. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar