Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Håll dig till strategin IDIOT!

Min övertygelse är att det finns många investeringsstrategier som kan fungera väldigt bra. Det viktiga är att man väljer en strategi utifrån en övertygelse och sedan är konsekvent. Självklart måste strategin vara verklighetsförankrad men förutom det så tror jag att man kan vara framgångsrik på en mängd olika sätt. 

Sedan den senaste portföljuppdateringen så har jag fått erkänna att jag inte har varit så duktig på det här området. Jag lämnade (tillfälligt) min strategi på två vis. Till att börja med så slutade jag att investera månadsinsättningarna och istället hade jag samlat på mig kontanta medel på depån. Strategin är annars att sätta in 25 000 kr i månaden och att köpa i det bolag som jag finner mest köpvärt...inte försöka tima marknaden. Dock har jag på senare tid gjort detta lilla avsteg och helt plötsligt kändes det jobbigt att köpa...men också jobbigt att inte köpa. 

Så i fredags vinstvarnade Eltel och jag tyckte på ytan att det var en överraktion i kursen (ned -40%) och helt plötsligt hade jag impulsköpt aktier för cirka 25 tusen (inte mycket pengar men ändå) och jag mådde riktigt dåligt. Jag hade ingen övertygelse i aktien...vet inte ens riktigt vad de håller på med..)annat än att någon från dem var hemma hos oss och fick igång bredbandet efter flytten).  Jag är ingen nervös investerare...men nu hade jag ont i magen.

Då tog jag två beslut. 

1. På måndag morgon sålde jag Eltel (oavsätt hur aktien går). Har ingen aning om hur aktien kommer gå framgent men jag har ingen övertygelse och då ska jag inte äga den.

2. Jag investerar kvarvarande likvider på kontot (valet föll på fler Axfood och sen ett första köp i Investor).

Ordningen återställd och magen är lugn! Så här ser portföljen ut efter dessa förändringar...

Hur ser du på strategi? Lyckas du alltid vara konsekvent? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Min strategi är att ha stor del i globala indexfonder för att diversifiera, men jag kan inte låta bli att ibland köpa enskilda  bolag. Ska jag köpa i ett enskilt bolag är min strategi att räkna på bolaget först, lite kassaflödesanalys och såna grundläggande beräkningar. Likväl harjag kommit på mig själv att köpa på magkänsla, speciellt när det rasat ordentligt på börsen.

Min strategi att inte ta ut pengar från depån håller jag mig till genom att inte sätta in mer än att jag har tillräckligt kvar utanför depån i avsättningar, buffert och annat.

Jag håller med om att man ska ha en strategi man är övertygad om och sen hålla sig till den. Ens största fiende är många gånger en själv och sin egen mentala styrka och psyke. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tack för din kommentar, 

Håller med om att den största fienden är en själv. Mitt misstag var att jag lät bygga upp en likvid på kontot på 75 tkr istället för att investera löpande enligt strategin..det är ett helt kvartals insättningar (25 i månaden) och helt plötsligt kändes det jobbigt att investera dessa i enlighet med den fastlagda planen...och då blev det ett snesteg och ont i magen....Skönt att det löste sig och att det tillsist  blev utan någon egentlig förlust. 

Din strategi låter sund, jag har ett gäng indexfonder i mina pensionsportföljer där jag inte får välja aktier så på ett vis är min totala strategi inte helt olik din. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar