Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Handla mat med kort datum!

Detta inlägg är på INTE sponsrat men om du väljer att klicka på någon av de rekomenderade länkarna här på sidan och dessutom väljer att köpa något så får jag en liten provision på detta. Min rekomendation är alltid i första hand att inte köpa någonting..men om det finns ett behov kolla gärna om någon av dessa firmor kan fylla detta behov på ett kostnadseffektivt sätt. 

Vi vill alla äta omväxlande men samtidigt till ett bra pris och mitt tips till alla är att kolla noga på era respektive livsmedelsaffärer om de säljer något med kort datum. Där jag bor har alla affärerna denna typ av erbjudanden med mellan 30-70% rabatt. Detta gäller dock främst färskvaror så som pålägg, kött, fisk, fågel, mejeriprodukter etc. Ofta cyklar jag förbi affären på vägen hem och kollar vad de har, finns det en fin bit högrev på halva priset så blir det en köttgryta till kvällen...finns det en bit lax kan den åka in in ugnen med lite pesto...och så vidare. Är det riktigt bra pris och det finns mycket kan jag dessutom köpa några flera bitar av köttet eller fisken och lägga i frysen (går också väldigt bra med smör och smörgåsmargarin med mera). 

När vi tidigare har bott på lite större orter har det vanligtvis funnits en butik med överskott av torrvaror och konserver också men det är det lite sämre med på vår ort. Därför har jag börjat använda mig av matsmart.se för dessa behov. Man ska dock vara uppmärksam på några saker. 

  • Bara för att något är billigt behöver du inte köpa. Att köpa hem mängder med godis och kakor bara för att det är billigt är ändå slöseri och än mer slöseri är det om man köper hem såndat som man aldrig använder. 
  • Vissa saker som säljs (både på matsmart och på butik) är från början väldigt högt prissatta så även med en stor rabatt så är det inte billigt. 
  • Det tillkommer frakt på 49kr vilket är humant men gör att det inte är värt att beställa bara enstaka produkter. 

Detta sagt så utnytjar jag varor med kort datum väldigt mycket för att köpa bra varor till lägre priser. Jag är nöjd om antingen priset är lägre än vad jag normalt skulle betala eller om jag får en bättre produkt för samma pengar. Nedan några exempel på produkter som jag köpte senast. 

Vill du läsa mer om hur jag sparar på matbudgeten så läs gärna vidare inlägget om mat...här!

Brukar du ofta handla mat med kort datum? Är butikerna på din ort bra på att erbjuda detta? Har du någon erfarenhet av matsmart.se? 

Taggar (blogg): 
Humankapitalisten's picture
5
10
2
0
Humankapitalisten

Vad roligt att du också har upptäckt matsmart.se! Jag tror att många faller i fällan som du listar som första punkten, att köpa något på rea är inte per automatik en bra affär. Jag gillar reor (såklart) men oftast passar jag bara på att bunkra upp med varor jag brukar tycka är köpvärda från första början, det är sällan en rea får något jag tycker är ovärt gå hela vägen till prisvärt.

Fortsatt lycka till med både mat- och aktiehandel!

//Humankapitalisten

Anonymous's picture
Handla skor (ej registrerad)

Hej FFF!

Jag behöver din omedelbara hjälp. Jag har slitit ut alla mina skor utom löpskorna och mina vandringskängor. Jag tror mig behöva skaffa ett par höst/vinter-skor samt ett par tunnare vår/sommar-skor. Jag som oftast är frugal av mig har helt missat att planera dessa inköp och här står jag nu. Endast torr om strumporna när jag hoppar i mina vandringskängor eller regnstövlar. Vandringskängor dagligen är inget alternativt tror jag då det blir klumpigt och osmidigt att hoppa i för att springa ut med soporna eller cykla till affären. Eller så är det bara jag som inte ser en sparsamhetsmöjlighet att använda vandringskängorna hela vintern :)

Har du några tips på skoinköp/förvaltning? Tror du t.ex. på att skor håller längre om de får vila då och då? Därför ska man alternera två-tre olika skor säger de pålästa.

Tror du på att köpa lite dyrare skor som går att reparera? Och vad är dyrare skor isåfall? 
Jag har kollat på ett par Kavat då deras utseende och produktionsprocess tilltalar mig.

Tacksam för hjälp
Skonisse

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Humankapitalisten & Skonisse och tack för era kommentarer,

Humankapitalisten - exakt som du säger så är det lite av baksidan av sparsamhet och uppmärksamhet på pris att man kan bli så förtjust i fyndet så att  man köper onödiga saker..eller onödigt dyra saker bara för att de är rabatterade. I korgen av produkter som jag visar ovan finns några saker som jag aldrig skulle köpa på normalpris men där jag tycker att det är värt att köpa vid extrapriset tillexempel gröten ovan är nu på extrapris ungefär prisatt som vanliga havregryn men om de kostade 40 kr förpackningen skulle jag aldrig betala det. Jag tycker ju då i och för sig att det är en rätt bra produkt men priset på 40 kr är orimligt tycker jag. 

Skonisse - Vet inte om jag är bäst lämpad för att besvara detta. Som jag har gått tillväga är att jag uteslutande köper skor i skinn. "Finskor" har jag köpt utomlands och då har jag varit uppmärksam på att de har en sådan konstruktion så att det går att byta sula och klack..vilket gör att man kan minst dubbla användningstiden. När jag har köpt skor i sverige så har jag märkt att skor i 800- 1300 kronors klassen kan hålla rätt bra kvalitet och så brukar jag vänta på något slags extraerbjudande. Mitt senaste inköp var ett par sneakers i skinn (används numera nästan alltid till vardags) vilka jag köpte för 370 kr (70%) rabatt...

Om man ska köpa riktigt dyra skor (möjligen med undantag för vandringskängor) tror jag man får räkna hem det med känslomässiga argument "det känns rätt att köpa detta som är tillverkat för hand" eller "det känns rätt att köpa detta som tillverkats i Sverige". Även om de är bättre har jag svårt att se att 2-5 ggr så dyra skor faktiskt håller så mycket längre. 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (38)
Apr (10)

Taggar