Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Har du koll på nuläget?

Måndagens inlägg handlade om att skapa ett motiverande mål på lite längre sikt för att förändra livet i en positiv riktning.

Steg två är att skaffa sig koll på pengar och övriga förutsättningar. Detta är en grundbult i förändringen då oavsätt vad man önskar sig så börjar man där man står idag. Koll på pengarna är viktigt att veta hur det förhåller sig med eventuella lån och tillgångar och ännu viktigare hur mycket pengar som kommer in och ut varje månad. 

Vi har använt oss av ett enkelt exceldokument med kategorierna 

 • Boende
 • Transport
 • Mat
 • Kommunikation
 • Barn
 • Egna pengar 
 • = Kostnader 

 

 • Lön 
 • Utdelning
 • Ränta 
 • Övrigt 
 • = Inkomster

Varje kategori har sedan underkategorier för betydande kostnader (tillexempel el, vatten, försäkring för boendet) och sedan en övrigt kategori för alla relaterade småkostnader. Vi har även haft en skrivbok med samma kategorier där vi skriver upp småinköp under månaden och som sedan förs över i excelarket i slutet av månaden. Metoden är inte det viktigaste, man välja det som passar bäst, det viktiga är att skaffa sig överblicken och koll på pengarna. Om du vill åstadkomma en förändring så snart som möjligt så försök återskapa historiska data och vad du har spenderat det senaste halvåret. Om du har stora skulder som gränsar till lyxfällan ska du hantera dessa som om ditt hår brinner eller att du har fastnad med slipsen i dokumentförstöraren. Ta tag i saken direkt och med stor kraft...ingen tid att förlora.  (Här snackar vi havregrynsgröt till frukost, lunch och middag och promenad till jobbet även om det är långt...detta är en kris!!!)

Men livet består inte bara av pengar, det är en massa andra förutsättningar. Vad jobbar du med? Vad har du för utbildning? Har ni barn och i så fall  i vilka åldrar? Funktionsnedsätting eller sjukdom? Trivs ni där ni bor? Har ni gamla föräldrar eller andra släktingar som behöver er? Listan kan göras lång men enligt mig är dessa förutsättningar minst lika viktiga som koll på pengarna. 

När du har koll på ekonomin och övriga förutsättningar i ditt liv så är det dags att sätta ingång och realisera det mål som du satte upp genom att utgår ifrån detta som startpunkt. 

Tänk på att gräva där du står och att ingen har så stor påverkan på din ekonomi och övriga framgång än du själv! 

xing's picture
1
2
0
0
xing

Prövade excel dokument i början men hade inte tålamod för det, började använda mig av appen Tink istället. Gav verkligen perspektiv på hur mycket pengar som slösades. 

Tack för en fantastisk blogg, har inspirerat mig att börja spara på riktigt :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Xing och tack för din kommentar, 

Jättekul att höra att du kommit igång med ditt sparande, du ska se att du snart är fri som fågeln!! Tink har jag inte använt eftersom jag är så nöjd med mitt nuvarande system men jag tror att den typen av appar kan vara ett jättebra verktyg för många att få koll på sin ekonomi. 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Jag har aldrig använt mig av någon budget men än i dag som fri, bokförs ner till varje krona med hjälp av sparbankens och Swedbanks utgiftskollen!

Även om det för det mesta sker med automatik efter ett tag. Appen är självlärande och vi är ju vanedjur, så det är inte mycket som behöver handpåläggning efter ett år.

Brukar kolla tolvmånaders medelvärde för olika kategorier och man får bra koll på om det börjar spåra ur.

När man som jag, har använt den några år, får man ett underlag som är mycket användbart til tex pensions uttagsplanering.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tack för din kommentar, 

Jag har själv inte använt denna funktion så mycket i vår bank men funderar mer och mer nu när vi gå in i nästa fas att automatisera ekonomin när varje månad är den andra mer lik. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar