Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Hej Hej titta på mig! Jag är snål! Jag är snål!

En fråga som jag funderat en del på är om det är svårare eller lättare att spara när nästan ingen annan gör det.

Det första intuitiva svaret är att det är svårare av två anledningar:

  1. Att man lever lite på tvärs med den allmäna ordningen och därför skulle ses som lite konstig viket kan vara jobbigt för sociala varelser. 
  2. Att det möjligen är svårare att hitta produkter och tjänster som är inriktade mot en prismedveten marknad. De flesta nya bilar, telefoner med mera är mer avancerade än vad som behövs och det är betydligt tätare mellan Coop och ICA butiker som är dyra  än av Willys och Lidl (som generellt är mycket billigare). 

Men när jag har tänkt lite mer på frågan så tror jag att det är lättare att vara sparsam när alla andra är slösaktiga av några anledingar:

  • Begagnade saker är konsekvent undervärderade. Allt från husgeråd till möbler, bilar, telefoner, sport- och fritidsutrusting är generellt undervärderat på begagnatmarknaden eftersom alla vill ha nytt.
  • Erbjudanden från många bolag bygger på att de ska få en lönsam kund som snart kommer köpa extratjänster. Kreditkort med generös bonus för att man tror att flera kunder snart kommer att överköpa sig och därmed få betala en hög ränta. El, telefon, försäkringbolag som är beredda att ge stora rabatter för byte då de tror sig sedan ha en lånsiktig kund som dessutom snart vill köpa mer. 
  • Matvaror som erbjuds med sänkta priser på grund av kort datum, slut på säsong, fel färg eller andra skäl blir ändå kvar på butikshyllan då ingen verkar bry sig vad de betalar. 
  • Mycket av det som finns avgiftsfritt utnyttjas inte av så många, biblioteken står halvtomma, lekparkerna, badplatserna, skridskisarna, skidspåren etc vilket betyder att man har super bra access och nästan aldrig behöver betala för att göra trevliga saker. 

 

Dessutom är många så otroligt ineffektiva med användingen av sina pengar så inte ens med det känslomässiga argumentet kring att vara "annorlunda" smäller så högt. Om man inte ger sig faan på att springa runt med trasiga kläder och skriva "jag är snål..jag är snål" för full halls så kommer i stort sett ingen ens fatta att du sparar några pengar.

Det går att bo bra, äta bra, klä sig bra och göra spännande saker för så otroligt mycket mindre pengar än någon tror och investerar man sedan mellanskilnaden så har man vips några miljoner på banken...utan att ha vunnit på lotto..

Vad tänker ni kring detta? Har ni upplevt det lättare eller svårare att spara på grund av vad andra tycker, känner eller gör? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Ja. Det är precis som du säger!

Dessutom blir det ju så, att när du levt detta "snål"liv ett tag, hamnar du i en positiv spiral som gör att du lever ett mycket rikare liv än omgivningen, fast till en väsentligt lägre kostnad!

Det är som den klassiska artikeln av mmm. "Vilken del av penningvågen surfar du på"

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tackar för din kommentar! 

Kan verkligen se denna positiva spiral i vårt liv, vi har till exempel under några år skaffat de saker vi behöver (till stor del begagnat) för att utöva billiga fritidssysselsättningar så som cykel, skidor, skridskor etc vi . Nu kan vi genom att ta vara på detta och ibland kompletera med enstaka grejer när någon växer ur (vi har tre barn och de har mindre kusiner så det som någon växer ur passar alltid någon annan). Boendet, Bilen, Resandet, Maten dvs det som drar de mesta pengarna för de flesta är redan hyfsat optimerat och går till stor del på autopilot. 

För dem som är intresserade så finns MMM´s artikel om "Penningvågen" om du följer denna länk. 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag tycker inte att det är svårt alls egentligen av just den anledningen du skriver. Äta matlåda, åka kommunalt, köpa begagnat och ha en något äldre bil är det ingen som lägger märke till tror jag. Sånt är det många som håller på med, alla kanske inte gör allt av detta samtidigt utan väljer vissa av dem beroende på egna preferenser och prioriteringar.

Att jag inte har lån, har koll på mina löpande kostnader, passar på att köpa på rea och investerar mycket i aktier är det ingen annan som känner till eftersom jag inte pratar om det Att vi hellre går ner till sjön och fiskar eller tar en skogsutflykt med massäck istället för spelar golf eller åker till upplevelseland med resturangbesök är det ingen som uppmärksammar på ett negativt sätt. Snarare tvärtom, ibland noterar jag en viss avundsjuka i att vi orkar fixa massäck och ger oss ut i naturen istället för det enkla/snabba med McDonaldslunch och biobesök en lördag.

När bilarna och kläderna blir lite väl skruttiga börjar det däremot sticka ut vill jag hävda. När någons barn blir genomblöta på två sekunder pga att de har på sig sin morfars gamla bävernylonoverall (eller vad det heter) eller när man ser framhjulet genom rosten i framflygeln kan man börja misstänka att det kanske är en "snålare" i farten.

Vad andra gör påverkar mig i vissa fall. Nya bilar, kläder, iPhones, Puustellikök och italienskt kakel berör mig föga (tror/hoppas jag). Men när det börjar mörkna på hösten, regnet vräker ner och det börjar snackas om allas planerade höst- och jullovsresor för svindyra pengar kan jag dock bli väldigt sugen på att göra detsamma. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo tack för en intressant reflektion,

Känner igen mig mycket i det du säger. Det du beskriver med "snålandet" som går ut över barnen som inte har riktiga kläder antar jag kan bero på två saker. Antingen så har föräldrarna helt enkelt inga pengar...eller så har de gått vilse i skillnaden mellan att vara sparsam och att vara snål. 

Visst är det lite mindre enkelt att leva i sverige på hösten men jag kan glädja er som är på väg mot friheten att till och med vädret blir bättre när man är fri. Det kan låta som magi men verkligheten är sådan att det nästan varje dag (och åtminstone de flesta dagarna i en vecka) är rätt fint väder och ljust vid vissa tider på dagen. När man är fri att disponera sin tid så ser man till att gå ut just dessa tider och vips..en sagolik svensk höst! 

Anonymous's picture
Smålänningen. (ej registrerad)

Intressant fråga.
Jag tror precis som du säger att det många gånger är enklare att leva sparsamt om man har de rätta förutsättningarna för det.
Är du ledig när biblioteket är öppet kan man utnyttja det, vilket vi gör mycket. Blir vi sugna på att läsa någon bok, eller tidning så lämnar vi ett inköpsförslag till vårt lilla bibliotek som alltid köper hem det vi tipsar om ifall det inte redan finns i kommunen.
Ett annat exempel är matinköp. Butikerna sätter ner sina varor med kort datum på morgonen och de som är lediga på förmiddagen har möjlighet att ta del av dessa varor.
Har du sedan en ledig dag hemma kan du utan problem köpa bitar av helt kött som ofta är nedsänkt här, folk har helt enkelt inte tid att tillaga köttgryta, Pulled pork. Eller tjocka revben en vanlig vardag. Om du däremot är ledig kan man utan problem välja Detta.
Vi har tex ingen torktumlare vilket många inte kan förstå hur man kan leva utan, men vi hinner vänta på att det torkar. Osv.
Sen kommer nästa del som togs upp här nedan.
Jag är uppvuxen en familj där bara ena föräldern jobbade för att istället vara hemma med oss barn, en skara på 6 syskon. Jag är evigt tacksam för att mina föräldrar gjorde så, det fanns alltid någon hemma att berätta allt för när man kom från skolan och man slapp fritids efter skolan r man bara ville hem.
Men baksidan av det var ju såklart att det inte fanns lika mycket pengar i vår familj som hos dem där båda jobbade och barnen var på fritids.
Minns att kompisar jämförde julklappar och semestrar med varandra och jag minns att det egentligen inte störde mig så mycket men jag var noga med att inte sticka ut som annorlunda. Jag tänker mkt på detta nu när jag har två egna barn som närmar sig tonåren. Jag är noga med att de har ungefär samma prylar och kläder som de andra och det kostar såklart och det är ok. Samtidigt är jag noga med att tala om ekonomi och sparande med dem och de får hjälpa till hemma för sina saker/pengar.
Ett exempel på kontrasterna här hemma blev det idag då jag har en köttgryta som puttrar i slow cooker av ingredienser inköpta på halva priset, hembakat bröd och Bullar ligger och svalnar på bänken, samtidigt som jag i går köpte märkesskor och väska till ungarna.
Sen är det nog enklare nu att leva sparsamt eftersom det just nu är lite trendigt att jo va mindre och leva mer, odla själv och spara på jordens resurser. Något som som lever sparsamt ofta redan gör utan att tänka.

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Kloka tankar.... och ganska enkelt om man bara tänker till lite.

Den fundamentala frågan är just intäkter och kostnader. Om intäkterna är större än kostnaderna så blir det alltid pengar över till sparande (och investeringar..).

Att hålla låga kostnader beror mest på hur och vad vi konsumerar. Så om man väljer klokt, (som du exemplifierar mycket bra..) för både dagligvaror och sällanköpsvaror, så blir det alltid pengar över. Det fantastiska är att har man en gång börjat konsumera "klokt" så brukar det hålla i sig. När intäkterna ökar så ökar inte kostnaderna lika mycket.

Det är så enkelt att köpa lite billigare, utan att kvalitetskillnaden blir speciellt stor. Typexempel, en Volvo V70 för 100 tusen har (nästan..?) lika bra funktion som en V70 för 350 tusen. Enkelt sparade 250.000 kronor.

Besser

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Smålänningen och tack för din låånga kommentar:-)

Barn kommer nog alltid jämföra sig (precis som många vuxna gör) men så länge man inte har riktigt svåra hemförhållanden så tror jag att det bara är positivt att lära sig att vara lite anorlunda. Det kan tyckas enklare på kort sikt att anpassa allt man gör till andras förväntningar, men i förlängningen blir man en medelmåttig missnöjd person av det. Våra barn är lite små ännu men jag vill att de ska veta att vi har råd med vad som helst men inte allt samtidigt....det vill säga konsten att prioritera vilket i slutändan är det som både ger sparsamhet och livsglädje. 

Gillade din långa kommentar, hör av dig om du skulle vilja skriva ett (eller en serie) gästinlägg...skulle nog uppskattas av läsarna och få lite andra perspektiv än bara våra. (I så fall maila på frivid42@outlook.com)

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Besser och tack för din kommentar, 

Det du egentligen beskriver är att tänka på funktion före "produkt" och därmed kunna välja det som bäst fyller behovet. "Jag ska köpa någon form av protein till middagen" ger betydligt fler möjligheter än "jag ska köpa fläskfilé" eller exemplet med bil "jag ska köpa en ny bil" vs. "jag behöver ett sätt att ta mig från punkt A till punkt B". 

 

Anonymous's picture
Ekorren (ej registrerad)

Intressant fråga, jag tycker att det är både och. Lättare av de anledningar som du beskriver, vilket göra att jag faktiskt lyckas spara en hel del varje månad. Svårare av sociala skäl, rent krasst för att jag inte vill uppfattas som snål/tråkig eller missa sociala delar som är viktiga för mig men där det krävs att jag spenderar pengar, vilket gör att jag följer med på uteluncher på jobbet, after-works etc. Jag tänker att det finns en skillnad på snålhet och sparsamhet, skrev ett inlägg om det efter du fick mig att fundera. Jag vill inte uppfattas som snål, om jag däremot är sparsam är det ingen som märker-eller bryr sig. Skillnaden för mig är att jag sparar 50% av min lön istället för 60%, men det kan jag leva med.

Mitt inlägg nedan:

http://ekorrenihjulet.blogspot.se/2017/01/snalhet-vs-sparsamhet.html

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Ekorren och tack för din kommentar, 

Det finns en aspekt av sparsamhet som går över i snålhet. Men det finns något som irriterar mig ännu mer vilket är personer som "lever på stor fot" men ändå visar de snålhetstendenser som du nämner i ditt inlägg...nämliten att inte gärna bjuda andra på någonting och vara noga med millimeterrättvisa. Det vill säga att skämma bort sig själv men snåla mot andra. 

Det beror i och för sig på hur din arbetsplats ser ut men jag skulle vilja utmana dig att äta medhavd matsäck ibland och varva med utelunch. När jag gjorde det för flera år sedan nu så dubblade jag mina sociala interaktoner på jobbet eftersom man då träffar både den gruppen som alltid äter låda och den gruppen som alltid går ut och äter. När jag började närma mig slutet av min "karriär" så varvade jag dessutom med luncher helt själv där jag fick chansen att läsa lite eller bara sitta i mina egna tankar. Totalt sett tycker jag att detta var betydligt mer utvecklande än att alltid gå till samma lunchrestauranger med ungefär samma folk och prata om samma saker dag ut och dag in. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar