Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Hellre EN bra middag för 1 000 kr...

För en tid sedan kom en diskussion igång på twitter kring vad det kostar att äta och hur vissa av slentrian utan problem kan bränna 1 000 kr på en restaurangmiddag. På andra sidan finns dem som aldrig skulle köpa mat ute och än mindre en måltid för 1 000 kronor. 

Som vanligt ställer jag mig någonstans mitt emellan. Det jag framförallt skyr som pesten är slentrianutgifter. Att dag efter dag äta lunch på "krogen" för 80-100 kr är hemskt slöseri i min bok. Det är halvbra(dålig) mat och på tok för dyrt att ägna sig åt dag ut och dag in. Däremot kan jag uppskatta riktigt bra mat på en trevlig restaurang då och då. Med små bar i huset så blir det inte så ofta men om vi hade full frihet kanske jag faktiskt skulle kunna tänka mig att gå ut och ta en "braknota" någon gång i månaden. Nu blir det snarare någon gång i halvåret men å andra sidan lägger man ju pengar på annat med små barn i huset. 

Trots min snålhet så är jag inte en sådan som läser menyer från höger till vänster (dvs börjar med att kolla priset innan jag bestämmer vad jag vill ha) däremot så kan jag när jag väl har kommit ner till några olika alternativ kolla om det är någon prisskilnad. Om jag väljer mellan två i mina ögon likvärdiga alternativ och det skiljer 50 kr så varför ta det dyrare? Generellt sett så skulle jag dock säga att jag är ganska prisokänslig när jag väl går på restaurang. Var syftet att spara pengar så hade jag stannat hemma. 

Hur ser du på restauranger? Är du en lunchätare för 100 kr per dag eller en festätare med några få riktigt speciella tillfällen? Eller tycker du kanske att restaurang aldrig är värt priset? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Händelsevis (ej registrerad)

Håller med dig om att om syftet var att spara pengar kan man likagärna stanna hemma! Därför finns det två senarior för mig. I det ena tar jag billigaste alternativet - när jag måste äta ute pga jobb eller liknande. Äter vi ute för upplevelsen har jag inga problem med att lägga en rejäl slant på maten. Eftersom jag nästan aldrig dricker alkohol kommer jag ändå sällan upp i mer än några hundra...

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Händelsevis och tack för din kommentar, 

Låter ganska likt oss förutom att vi köper lite alkohol när vi är ute. Senast när vi var ute i samband med vår höst kick-off så åte vi förrätt på en restaurang för 400 kr inklusive varsitt glas vin och sen åt vi varmrätt och varsin öl på ett annat stället för 600 kr. Det var för två personer så 1 000 kr för en måltid är att ta i även för oss...men jag skulle inte backa för det priset heller om det var ett enskilt tillfälle... 

När jag reser så är mina måltider av två karraktärer, antingen har jag möjlighet att träffa en kompis eller kollega och då äter vi ute..ibland billigt..ibland dyrare. Eller så är jag ensam en kväll och då köper jag lite grönsaker, bröd och pålägg och äter på hotellrummet för några tior istället för att gå ut och köpa nått dyrt. 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Äter hellre 12 gånger än 1, då anledning oftast är att på ett naturligt och enkelt sätt umgås med människor. Maten är sekundär!

Vill jag äta gott, fjäskar jag lite för hustrun! Tror aldrig någon 1000 kr middag har matchat hennes. Tycker det oftast inte är så märkvärdigt på bättre hak. Pretentiöst och stelt!
Men alla är vi olika!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle56 och tack för din kommentar,

Jag gör exakt samma avvägning som dig i 99 fall av 100 när jag väljer att äta hemma (dock är det vanligen jag som lagar maten här). Vad gäller maten på restaurang så kan jag på sätt och vis hålla med dig om att maten är sekundär och det är ju också så att när man går ut och äter så betalar man för en upplevelse inte för en måltid. Det är därför hag har så svårt för McDonalds, Pizza hak med mera men har någon nivå av acceptans för lite bättre restauranger som bjuder på en trevlig miljö där man tillexempel kan sitta och prata med frun en hel kväll utan barn som hänger i benen. 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Det här är något som garanterat inte var bättre förr!
Om jag för 45 år sedan suttit och ätit dagens och löst världens problem med trevliga vänner i tre timmar, skulle man blivit utslängd! Dålig och otrevlig service var mer regel än undantag, på den tiden!
Tror uteätande har ökat med många tusen procent sen den tiden.

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Haller med dig att hellre ata ute en gang riktigt gott an halvgott manga ganger.

Daremot sa ar ju lunchen ofta grymt bra varde jamfort med middag. Ga pa en finare lunchrestaurang och betala 150 kronor sa far du samma mat som du betalt 350kr for pa kvallen.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och Anonym och tack för era kommentarer, 

Kalle - visst är det skönt att några saker blir bättre oxå:-)

Anonym - om det inte var för att så mycket folk envisas med att fortsätta jobba längre än de behöver så skulle lunch vara ett superbra alternativ...men det är ganska få som vill sitta i lugn och ro och äta i några timmar mitt på dagen...En "affärslunch" med förrätt, varmrätt och kaffe med chokladbit är annars relativt bra värde för pengarna precis som du säger. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar