Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Hjälp Fru Fri att välja bra bolag till sin portfölj!

Tidigare inlägg om Fru Fri´s utmaning hittar du här. 

 

Hej, Fru Fri här med en uppdatering kring min utmaning. 

 

Då har jag påbörjat min resa mot att bli lite mer intresserad av aktier och jag måste säga att det går bra, trots att det har gått så kort tid så är jag positivt inställd och hör och häpna, tror till och med att jag kan börja gilla det. :-)

 

Fick tips här på bloggen att börja lyssna på Unga Aktiesparares podd #Pratapengar, jag har börjat från början och är nu inne på avsnitt nummer 10. Den här podden är riktigt bra för en novis som mig och programledarna Philip och Niklas förklarar på ett bra sätt och de är också roliga att lyssna på.  Eftersom jag har avsnitt #10 (Vägen till första miljonen) färskt i minnet så passar jag på att rekommendera det. Det är ett väldigt bra avsnitt som belyser ekonomiskt oberoende och den frihet det ger.  

 

När det gäller aktierna så har det inte hänt så mycket rent praktiskt, jag har begärt en flytt av mitt IPS innehav från Nordea till Nordnet (affiliate länk) där jag hade en depå sen tidigare som nu ska få komma till användning. Har alltid varit lite skraj förut och tänkt att man måste kunna så mycket om aktier och bolag men om det är något som jag har tagit med mig från #pratapengar så är det att man måste börja testa för att lära sig. Så snart pengarna finns tillgängliga på Nordnet ska jag göra mina första egna aktieköp

 

Baserat på intresse och kunskap tänker jag mig att investera i fem bolag, ett industribolag, ett detaljhandelsbolag, ett energibolag , ett fastighetsbolag och någon IT konsult.

 

Eftersom jag vet att det finns många duktiga, pålästa och aktieintresserada personer som läser bloggen så undrar jag nu vilka tips ni har på bra bolag i ovanstånde brancher? Motivera gärna varför just de bolagen är intressanta! 

Anonymous's picture
Henrik (ej registrerad)

Då skulle jag välja:

Industribolag: Beijer Alma, trygg utdelare. Detaljhandel: Altria, amerikanskt bolag som säljer Marlboro cigaretter i USA och är delägare i Anheuser busch inbev världens största byggeri. Altria är för övrigt den aktien som långsiktigt gått bästa av alla aktier i hela världen. Alt, Kopparbergs bryggeri, Underbart bolag med en fantastisk ledare/ägare. Enerigbolag: Shell, oljeprisrastet har tryckt ner kursen och mänskligehet kommer inte (tyvärr) sluta att använda olja än på mycket länge. Fastighetsbolag, måste bli Realty Income dom har höjt sin utdelning varje år i över 20 år. IT-konsult, här passar jag. Ligger utanför mitt kunskapsområde.

Lycka till!

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Henrik och tack för din kommentar, 

Tror att frun kommer återkomma under dagen men det finns några intressanta bolag där. Bolag vars huvudverksamhet är inom olja, kärnkraft, tobak eller vapen går dock bort för oss. det finns så många andra fina bolag så dessa behöver man inte köpa om man inte vill. 

Anonymous's picture
MrRobSY (ej registrerad)

Apple, Castellum, Investor, Kopparbergs, Latour, Nibe och Sampo. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej MrRobSY tack för din kommentar, 

Många fina bolag där! :-) 

FantastiskaFruFri's picture
6
9
0
0
FantastiskaFruFri

Tack Henrik och MrRobySy för era tips! Ser att maken har varit snabb på att svara också. :-) Några bolag går som sagt bort direkt men Beijer Alma och Nibe ska jag kika mer på. Kopparbergs äger vi sedan tidigare så den väljer jag också bort i det här fallet.

Återkommer med ett inlägg när jag har spikat mina aktier.

AndersBackman's picture
3
11
1
0
AndersBackman

Henriks förslag ger mig kalla kårar. Cigaretter, alkohol och olja? Jag är ingen aktivist men någon måtta får det vara. Känns inte bra att försöka vinna på mänsklighetens dumhet.

Till frågan då, jag skulle nog ändå ha mjukstartat och byggt en bas med investmentbolag och undvikit utländska värdepapper inledningsvis om man inte har väldigt bra koll på underliggande valutaeffekter.

Annars ÅF, Hufvudstaden, Volvo, H&M kryddat med jokern Cortus Energy, så har du något i varje bransch och en blandning viktad mot tillväxt.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej AndersBackman och tack för dina aktie tips, 

Ja det där med etik är inte helt lätt. Det finns kanske områden som man själv tycker är oetiska men där inte andra gör samma bedömning. När det gäller Olja och Kärnkraft som bränslen så är det något som jag hoppas kommer fasas ut över tid och därför är det inget vi investerar i. En värld med mindre vapen skulle enligt mig vara en bättre värld, samma sak med bilar. Vi röker inte och spelar inte därför att vi inte ser att "nyttan/njutninten" i detta står i paritet med skadligheten därför väljer vi att inte investera där heller. Däremot dricker vi ibland en öl eller annan alkoholhaltig dryck och konsekvent nog så väljer vi då även att ha med ett sådant bolag (kopparbergs) i vår portfölj. Det senare kanske anses vara oetiskt av någon annan...vem vet...

 

AndersBackman's picture
3
11
1
0
AndersBackman

Helt klart, etik är svårt. Jag tror det viktigaste är att folk börjar tänka i dessa banor och tar det som en faktor vid investeringsbeslut. Om fler gjorde det tror jag att det skulle göra underverk för hur vår värld ser ut. Sedan är det förstås alltid upp till var och en var man drar gränsen för vad som är oetiskt, men har man merparten av sitt kapital i sådana innehav så bör man ta sig en funderare.

På samma sätt som att vi alla skulle vinna på att fundera över vår köttkonsumtion för miljöns skull. Att skippa kött någon dag i veckan är inte samma sak som att alla måste bli vegetarianer.

Tack för en bra blogg! :)

Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Eftersom jag är förtjust i utdelning, stabilitet och investmentbolag blir mina förslag:

Industrivärden, Castellum, Axfood, (vägrar egentligen ge rådet Eolus men de kan ju vara ett alternativ för er) och sist men inte minst Acando.

Kör så det ryker!'

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Aktiepappan och tack för din kommentar, 

Bra förslag där...tror att det bara är industivärden som går bort...detta för att frun vill lära sig om företagen och hur börsen fungerar och därför så är tanken att äga rörelsedrivande bolag där man verkligen kan se vad som händer i bolaget och på marknaden påverkar vad som händer på börsen. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar