Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1329
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Hur kan era matkostnaderna vara så låga? Vad äter familjen Fri?

Efter fredagsfunderingen förra veckan fick jag frågan om hur vi håller våra matkostnader så låga och samtidigt kom en fråga om vi inte kunde lägga ut en typisk veckomatsedel. Vår matsedel varierar mycket med säsong och vad vi har i frysen men för att ge en bild har jag nedan redogjort för hur det kan se ut en vanlig vecka i Februari.

Frukost – vardagar tar vi vuxna med oss ett par smörgåsar som vi äter på jobbet till första morgonkaffet vid 8. Barnen äter frukost på förskolan. På helgen äter vi smörgåsar, fil med flingor eller havregrynsgröt med  hemkokt sylt/mos. Kaffe och juice. Ibland blir det ägg och bacon eller pannkakor till frukost på helgen.

Lunch/Middag –  Vi lagar vanligen ett mål mat om dagen och övriga rätter löser vi i huvudsak med rester från tidigare måltider. Det sparar tid (något som alltid är en brist i barnfamiljer) och gör det samtidigt möjligt för oss att laga det mesta vi äter från grunden.  Vi äter ganska varierande från vecka till vecka men nedan är ett exempel på hur en veckomatsedel kan se ut. Kostnaden inkluderar mjölk, vatten eller annan måltidsdryck.

Barnen äter lunch hemma på helgerna och på förskolan i veckorna. Vi har vanligen med oss matlåda till jobbet men i snitt kanske vi äter ute en gång varannan vecka något som vi inte inkluderar i matbudgeten.

Måndag – Ugnsstekt lax (halv sida) med fetaost och soltorkat tomat, till det ris och en tomatsallad. (80 kr, räcker till 6 vuxna)

Tisdag – Ugnspannkaka med fläsk med grädde och hemkokt sylt (40 kr räcker till 6 vuxna)

Onsdag – Falukorv och makaroner, morotsstavar (barnens favorit) billig mat men de äter mycket:-) (40 kr räcker till 4 vuxna)

Torsdag – Kycklinggryta med indiska kryddor, ris och kålsallad. (50 kr räcker till 6 vuxna)

Fredag – Tacos alternativt korv med bröd (50 kr räcker till 4 vuxna). Senare på kvällen har vi filmkväll och äter lite snacks.

Lördag – Köttgryta, högrev, lök, morot, krossad tomat, en skvätt vin med mera serveras med kokt potatis och broccoli  (80 kr räcker till 6 vuxna)

Söndag – Fläskkotlett, lök, svamp och grädde med kokta korngryn. Brysselkål (70 kr räcker till 5 vuxna)

Utöver detta tillkommer ”nattmackor” och frukt viket går på cirka 20 kr per dag.

Barnen (som är ganska små 6, 4 och 1,5 år) äter uppskattningsvis som en vuxen tillsammans (delvis för att de får några mål mat på förskolan och delvis för att de äter mindre även när de är hemma) så om man vill göra en jämförelse som går över olika familjesituationer skulle jag säga att vi har en matkostnad på ca 1000 kr per månad och vuxen.

2015-02-02 13-26-54

Vad är det då som gör att vi kan hålla matkostnaderna så förhållandevis låga, grunden handlar om att vi lagar det mesta själva och från grunden. Vi utnyttjar erbjudanden, inte minst saker som säljs med kort datum. Vi köper mycket av vårt kött direkt från producent vilket innebär att vi kan äta lokalt och ekologiskt till en rimlig kostnad. Vi anpassar oss mycket till säsong, under vintern är det mycket frysta grönsaker så som broccoli, gröna bönor, ärtor. För de färska salladerna är kål och morötter stapelvaror under vintern men ersätts av tomater, gurka och paprika på sommaren. Vi köper hem konserver (krossade tomater, champinjoner etc. ) i stora mängder (ett flak åt gången) så att vi aldrig behöver panikhandla till höga priser. Vi köper hem naturella varianter av mejeriprodukter och kryddar själva. På sommaren gör vi äppelmos och marmelad av frukterna från trädgården och vi köper bär direkt från de som plockar och kokar sedan egen sylt. Allt detta enligt principen – många bäckar små.

Däremot köper vi aldrig utländskt kött, mejeriprodukter eller grönsaker av prisskäl.  Det händer att vi köper italiensk salami eller spansk Serrano-skinka  men för den som är bekant med kilopriset på dessa produkter så är det tydligt att det inte är lågt pris som är poängen med dessa.

Efter att ha läst denna sammanställning, vad är det ni reagerar på? Hur gör ni för att hålla era matkostnader låga? Om du har mycket högre matkostnader ser du nu vad dessa beror på? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Martin (ej registrerad)

Bra lista. Imponerande att ni kan ha matkostnader på 3000 kronor per månad. Vi ligger på ca 4600 kronor /mån för två vuxna.

Mina personliga tips är: 

*handla så sällan som möjligt för att undvika impulsköp, dvs storhandla ett par gånger i månaden
*handla aldrig hungrig
*följ inklöpslistan till punkt och pricka
*undvik matsvinn
*passa på att köpa torrvaror i stora mängder när de är rabatterade
*ät kött max 3 ggr i veckan

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Martin, tack för din ommentar. Bra tips, jag har sammanfattat mina mer generiska tips här. http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/mat-hur-vi-äter-billigt-och-bra

Det här inlägget skrevs för över ett år sedan och barnen blir större och äter mer för närvarande ligger vår budget på 3500 för en familj med 2 vuxna och 3 barn (snart 8,6 och 3 år) 

Anonymous's picture
Familjen dyr ma... (ej registrerad)

Hej,

Bara fundersam var ni bor med så billig mat? Vårat matupplägg och innehåll skiljer sig inte så mycket från erat men våra mat kostnader ligger på mellan 10000 och 14000kr per månad för två vuxna och två barn. Den laxmiddagen ni beskriver kostar här ca 220kr. Vi handlar på Ica Kvantum. I stort täcker dom belopp ni nämner inte ens köttet. Vi handlar mycket ekologiskt och tex grönsakerna är ofta dubbelt så dyra.

Mvh M

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Familjen dyr mat och stort tack för er kommentar. 

Vi bor för närvarande på en mindre ort några timmar norr om huvudstaden och jag skulle säga att boende på en mindre ort snarare är en utmaning för matkontot än tvärt om eftersom det finns värre affärer att spela ut mot varandra prismässigt. Vår handlings strategi är väldigt oportunistisk så tillvida att vi äter det som är billigt och bra just för tillfället och jag bedömmer att det ofta halverar kostnaden för samma rätt. Vi handlar bara i undantagsfall ekologiskt men däremto köper vi mycket svenskt och lokalt så vi låter inte priset alena bestämma. Vi handlar mycket på kort datum och när det är extrapris och vi anpassar menyn efter vad vi får tag på istället för tvärt om att handla efter en förutbestämd meny. Jag skulle vilja påstå att 1 000 kr i månaden per vuxen och 500 kr per mindre barn är ett bra hållmärke för vad basmaten bör kunna kosta. 

Kolla gärna på vår nuvarande utmaning där vi skriver ner exakt hur mycket vi lägger på mat i olika kategorier. Den näst sista uppdateringen för maj kommer på söndag. 

Anonymous's picture
Matälskare (ej registrerad)

Hej gick precis igenom våra matkostnader för dom 3 senaste månaderna. Vi är 2 vuxna 1 barn (5år) utan att ha så stor koll så trodde jag att vi låg på ca 4000- 5000kr men det visade sig att vi snittar 8500 kr/månad vilket blev som en chock för mig. Vi bor i ett litet samhälle i småland, vi  lagar ALLTID vår egen mat, storhandlar varje söndag, äter pizza 2 gr/månad. Under veckorna brukar  vi äta lax, ekologiskt nötkött, ekologiska ägg, kyckling, ekologiska börnor/linser.ekologiska bär.surdegsbröd. frukten och grönsakerna är 80% ekologisk.Jag tar med matlåda varje dag till jobbet medans frugan lunchar en del. I dom här 8500kr/månad ingår hygienartiklar,städartiklar, hämtmat, frugans lunch,  (1000kr/mån). Vi äter ca 4-5 måltider/mellanmål per dag/person men då äter vi inga stor portioner. Oftast blir det frukost,lunch,middag samt 2 små mellan mål under dagen. Vi äter sällan onyttig mat eller mellanmål men tycker att 8500 kr är på tok för mkt för att man försöker få i sig hälsosam och näringsrik mat och då bor vi i en liten ort med nära till allt. Vi handlar 70% på willys och 30% på Ica.

Jag tror vi hade kunnat klara oss på  4500kr/mån men då hade vi fått ta bort allt det ekologiska, köpt billigare bröd, handlat när det är erbjudande osv. MEN det hade oxå inneburit att vi hade fått köpa till stor del mat som har bekämpningsmedel och tillsatser i sig. Tycker den ekologiska maten är på TOK för dyr men, tycker det borde vara tvärtom att den besprutade och halvfabrikatmaten borde varit svindyr då hade vi fått ett hälsosammare samhälle.

Anonymous's picture
Matälskare (ej registrerad)

Hej gick precis igenom våra matkostnader för dom 3 senaste månaderna. Vi är 2 vuxna 1 barn (5år) utan att ha så stor koll så trodde jag att vi låg på ca 4000- 5000kr men det visade sig att vi snittar 8500 kr/månad vilket blev som en chock för mig. Vi bor i ett litet samhälle i småland, vi  lagar ALLTID vår egen mat, storhandlar varje söndag, äter pizza 2 gr/månad. Under veckorna brukar  vi äta lax, ekologiskt nötkött, ekologiska ägg, kyckling, ekologiska börnor/linser.ekologiska bär.surdegsbröd. frukten och grönsakerna är 80% ekologisk.Jag tar med matlåda varje dag till jobbet medans frugan lunchar en del. I dom här 8500kr/månad ingår hygienartiklar,städartiklar, hämtmat, frugans lunch,  (1000kr/mån). Vi äter ca 4-5 måltider/mellanmål per dag/person men då äter vi inga stor portioner. Oftast blir det frukost,lunch,middag samt 2 små mellan mål under dagen. Vi äter sällan onyttig mat eller mellanmål men tycker att 8500 kr är på tok för mkt för att man försöker få i sig hälsosam och näringsrik mat och då bor vi i en liten ort med nära till allt. Vi handlar 70% på willys och 30% på Ica.

Jag tror vi hade kunnat klara oss på  4500kr/mån men då hade vi fått ta bort allt det ekologiska, köpt billigare bröd, handlat när det är erbjudande osv. MEN det hade oxå inneburit att vi hade fått köpa till stor del mat som har bekämpningsmedel och tillsatser i sig. Tycker den ekologiska maten är på TOK för dyr men, tycker det borde vara tvärtom att den besprutade och halvfabrikatmaten borde varit svindyr då hade vi fått ett hälsosammare samhälle.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar