Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Hur mycket spenderade vi 2017?

I mitten av förra året slutade jag med att följa upp kostnader månadsvis då de började bli väldigt lika från månad till månad och helt enkelt väldigt ointressant för er som läser. Då sa jag dock att jag skulle återkomma och uppdatera med utfall ungefär en gång i halvåret och det är väl lagom nu när vi har kommit hem och kan summera 2017

Utfallet under andra halvåret var att vi gjorde av med lite mer pengar än under första halvåret drivet av i huvudsak tre saker: sommarsemester, fru fris 40-års dag och firande och att vi (och när jag säger vi så menar jag fru fri) börjat att på allvar ta tag i eftersatt underhåll på huset vilket drev en del kostnader. För helåret blev dock utfallet 89% av budget eller i genomsnitt 17 750 kr i månaden. 

Detta inkluderar inte vår resa till Mexiko vilket vi har sparat till de senaste 3 åren och som jag summerat separat. För full transparens så har jag även haft utgifter på cirka 2 000 kr i månaden i vår firma i huvudsak inköp av en till dator, en kamera och resor i samband med deltagande i poddar och  vid föreläsningsuppdrag etc. 

Under det 2018  planerar vi inga längre resor men däremot planerar vi en stor badrumsrenovering, golvslipning i flera rum och diverse mindre projekt så som målning och tapetsering.  Detta är helt enligt plan från att vi flyttade in men kommer ställa lite krav på planeringen av vår likviditet vilket jag får återkomma till i ett senare inlägg. 

Hur gick det för er under 2017? Hur gick det med utgifter och inkomster? Några sparframgångar som ni är särskilt stolta över eller några nederlag som svider?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Bra jobbat!
Själv ligger jag på 16000 men med en klar trend nedåt.
Då är det 100 % av hushållets kostnader exklusive mat och typ tvål, schampo, papper, tvättmedel och hustruns privata kostnader. Är givetvis en fontän av lyx med toppklass på föda och dryck!

Men så här i fas tre, är det svårt att inte unna sig. Vet också att det kommer bli lägre kostnader 2018. Hästen har lämnat oss 27 år gammal och den bensinslukande suven är bytt mot en med bara hälften så hög bränsleförbrukning.

Blir lite lagom med renoveringar på hus och sommarstugan i år och några resor till lär det bli också.

Men ner till 14500/månad ska det vara möjligt i år!

Anonymous's picture
På Upptäcktsfärd (ej registrerad)

Ni visar verkligen att det går att långsiktigt begränsa sina utgifter! Kul att se.

För egen del är det kanske inte direkt ett nederlag, men man kan ju konstatera att tandläkarbesök kan svida rejält, både i munnen och plånboken.

En liten undran är hur ni beräknat genomsnittskostnaden per månad med tanke på resan. Är en del poster, t.ex. bostad, räknat på genomsnitt för tolv månader och andra, t.ex. mat, beräknat på genomsnitt för elva månader (en månads matkostnader har väl hamnat på resan)?

Anonymous's picture
Dr K (ej registrerad)

Intressant. 

Hur ser det ut på er intäktsida? Matchar det avkastningen på kapital? Får ni nagga på ert investerade kapital?

Mellan raderna förstår jag att ni har eget/egna företag - har ni någon inkomst från dem? Uthyrning av (del av) bostaden etc...Räknar ni med de inkomsterna som en del i er 'frihetsbudget' eller är det grädde på moset som ni lägger till ert investerade kapital? 

Jag antar att barnbidragen går till att spara med barnen för resor etc. 

Slutligen tack för en intressant och (i stora delar) inspirerande läsning. :)

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Kalle56 - snyggt jobbat...du har ju alltid sagt att du är lite slösaktig:-)

På upptäcktsfärd - när det gäller kostnader som vi "tar med oss på resan" så som mat och egna pengar samt utgifter för barnen så lägger vi in ett utfall i linje med budget och lägger till detta till utfallet på de månader som vi är på resa. För december förra året la vi alltså in 4000 för mat, 3000 egna pengar och 3000 till barnen = 10 000 som vi sedan la till på vår "resbudget" som jag redogjort för i ett tidigare inlägg. På detta sätt blir vår vanliga vardagsbudget oberörd av resan. 

Dr K - sidoinkomster och inkomster från firman och uthyrning är utöver vår frihetsbudget. När fru fri har jobbat extra strötimmar som lärarvikarie och fått lön och när vi hyr ut stugan så kommer dessa pengar rakt in på vårt konto och då minskar vi uttaget från portföljerna i motsvarande grad. Det (lilla) överskott som har blivit i firman står kvar i firman och rör inte vår privata ekonomi för tillfället. Helt korrekt barnbidraget sparas separat för att göra saker med och för barnen utöver det vardagliga så som resor. När det gäller hur vi tänker oss detta i lite större drag så har vi skrivit mer om det förra sommaren när fru fri slutade i en serie inlägg om uttagsfasen som du hittar här

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar