Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Hur ser en vecka ut när man är fri?

Jag har fått en hel del frågor här på bloggen och via twitter om  hur en vanlig vecka ser ut nu när jag är fri..och förra veckan kände jag för första gången att jag hade en "vanlig vecka" så som jag skulle vilja ha den. Under sommaren höll vi på mycket med flytten och därefter hade jag ett uppdämt behov av att läsa och skriva vilket gjorde att det tog (för) stor del av tiden. Förra veckan började dock en rytm ta form. 

 

När jag slutade gå till ett reguljärt jobb så frigjordes (lågt räknat) cirka 50 timmar i veckan som tidigare gått till jobb, pendling, tjänsteresor med mera och förra veckan bestämde jag mig för att kolla hur jag änvänt dessa. (se ovan). 

Den största delen går till min roll som hemmapappa vilket betyder att jag hämtar barnen tidigare och även har möjlighet att göra mer med packning av kläder till idrotten, frukt, läxläsning med mera. Tidigare delade vi på detta men frun tog ett större ansvar eftersom jag reste en del i tjänsten. 

Den näst största tårtbiten är "skribent" jag kommer hela tiden på olika saker som jag vill skriva om...och har massor av utkast som ännu inte blivit inlägg här på bloggen. Inspirationen kommer delvis inifrån men också från de stora mängder läsning (tidningar, facklitteratur, skönlitteratur) och lyssning (radio och poddar) som jag har möjlighet att få in på en vecka. 

Mat är viktigt för mig och jag lägger ganska många timmar varje vecka både på att inhandla maten och att laga den. Jag är ingen stjärnkock utan gör ganska basala husmansrätter och barnvänliga grejer men oftast från grunden och med riktiga och billiga råvaror. 

En hel del tid läggs också på att följa och läsa på om våra investeringar. Både inom pensionsområdet där jag går igenom allt just nu efter en period där fokus har varit på att sätta in så mycket pengar som möjligt. Bevakar även vår aktieportfölj, egentligen tror jag att det är svårt att leverera någon betydande överavkastning över tid..men jag tycker att detta är roligt så jag fortsätter hålla på. Dessutom har jag möjlighet att välja en portfölj som passar mig. 

Cirka en halvdag i veckan läggs på att städa huset inför helgen och lika mycket som "hantverkare" och "cykelbud". Dessa saker överlappar ganska mycket med annat då jag kan lyssna på en podcast om investeringar, privatekomni eller något annat intressant paralellet med att jag gör dessa sysslor. Att ha lite mer tid innebär också att jag har möjlighet att cykla i stort sett överallt och att bilen används mycket sparsamt. 

Intressant är att när jag summerar timmarna ovan så visar det sig att det blir betydligt fler timmar än de 50 som frigjordes av arbetet. Det boror självklart på att jag kan kombinera olika saker när jag har mer eget inflytande. Jag kan lyssna på podd medan jag städar eller skriva ett inlägg medan jag kokar äppelmos. 

Så här kommer det nog se ut ungefär fram till det att även frun slutar sitt heltidsarbete. Därefter kommer jag nog vilja lägga till några tårtbitar till i den här pajen. Mycket av det praktiska kan vi då dela mellan oss och då hoppar jag kunna jobba lite mer som lärare/föreläsare och jag skulle även kunna tänka mig att vara deltidsstudent under någon period för att utveckla mina förmågor inom skrivandet eller konsten att lära ut. 

Hur skulle du önska att dina dagar/veckor såg ut om du inte behövde anpassa dig till en arbetsgivare? Eller är du redan fri, hur ser din veckan ut? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Ingen träning?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för din kommentar, tänkte faktiskt att den skulle komma när jag skrev igår...för alla verkar väldigt oroliga för det här med träning:-) 

Inom "arbetstid" så begränsas träningen till "cykelbudandet"..jag cyklar ganska mycket varje dag både själv och med barn i kärra...Sen har jag lite fria vikter hemma också som jag använder dagligen men vanligen i samband med att jag gör något annat samtidigt....typ tittar på en youtube film eller lyssnar på en podd. 

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Det låter som ett upplägg som kommer ge en riktigt bra grund. Träningen är nog något som jag själv drömmer om att kunna lägga lite mer tid på så det var nog därför jag ställde frågan. Ser också ett eget litet hemmagym framför mig där 10-15 minuter om dagen skulle kunna ge riktigt bra resultat.

/P

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej igen,

Det som är så skönt när man är "fri" är just att man kan göra flera saker samtidigt. Just nu tillexempel bevakar jag Investors kvartalsrapport, kokar äppelmos, gör några övningar med vikter...och tar en kopp kaffe. Hade jag varit på ett kontor som investerare skulle jag på min höjd kunna titta på presentatione och dricka kaffe....så ironiskt nog är jag nog mer "effektiv" nu när jag inte jobbar. 

 

Anonymous's picture
Amz (ej registrerad)

Hej! Har du mätt (t ex med en app) eller uppskattad tiden som du lägger ner?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Amz och tack för ditt kommentar, 

Jag har inte användt någon app...många av mina aktiviteter sker IRL så användningen av en app skulle ge vissa begränsningar. Istället så har jag "loggat" mina tider under en vanlig vecka...det är en ganska grov uppskattning så ska mer läsas som en indikation om fördelning än som en exakt vetenskap. 

Anonymous's picture
Amz (ej registrerad)

Det är ganska intressant faktiskt att logga tiden med en app, förut trodde jag ett tag att jag bara gick omkring och plockade upp saker och städade, jag skulle ha uppskattad att jag lade jättemycket tid på det. Men efter några veckors loggande så kom jag fram tid att jag lade största delen av tiden ändå till det jag ville och det var mest en upplevelse att jag bara städade, men sett i timmar inte så mycket ändå. Det var som med ekonomin, när jag började mäta insåg jag hur mycket vi lägger på mat, hade jag inte kunnat gissa förut.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej igen Amz,

Kanske ska kolla på en app...allt är värt att testa. Tror att mina uppskattningar av tid är ganska korrekta...problemet för mig när jag är fri är att jag gör flera saker samtidigt...tillexempel tvättar/städar/lagarmat medan jag lyssnar på podd tillexempel...

Anonymous's picture
Spargrisen (ej registrerad)

Hej. Det jag mest saknar tid för just nu är läsningen. jag orkar inte helt enkelt, delvis beroende på att jag är kvällstrött och inte orkar när vardagsrutinerna är klara, delvis för vissa speciella (tidsbegränsande) åtaganden jag har just nu. Nåt annat jag saknar är "en helt ledig dag att tex plocka svamp", det hinns aldrig med. Och så "pyssel"/handarbete (jag gillar att sticka/sy/brodera).

Jaja, den tiden kommer snart.

(PS mail kommer strax DS) 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Spargrisen,

Det är väldigt skönt att kunna styra sin tid. Med små barn är man aldrig "helt ledig" men det är en himla skillnad på att de kommer hem till ett relativt välordnat hem vid 15 tiden på dagarna jämfört med tidigare när de kom hem till kaos vid 17 tiden. Läsning är härligt men det tar en hel del tid...när jag jobbade var det i princip en snabb bläddring i tidningen och kanske en bok i kvartalet..ofta mindre...

...ser fram emot mail:-) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar