Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Inför uppesittarkväll - om du bara fick ha 3 aktier?

Personligen försöker jag hålla mig till en ganska koncentrerad portfölj av bolag på just nu 16 bolag och maximalt 20. Anledningen till detta är att jag vill ha möjligheten att följa mina innehav realtivt nära och om portföljen blir för stor så blir detta en större uppgift än jag har tid eller lust till. Samtidigt kan man lätt argumentera för att en portfölj med allt för många bolag börjar närma sig en indexfond vilket då kanske ändå skulle vara ett bättre val. 

En övning som jag brukar göra ibland  är att tänka i termer av vilka aktier jag skulle behålla om jag bara fick ha 3 (och inte investmentbolag...det är fusk). Skulle det gå att diversifiera med så få bolag och om det går varför äga fler?

För egen del skulle valet falla på:

1. Hafslund - Producent och distributör av energi (främst vattenkraft) med huvudelen av verksamheten i Norge. Stabila återkommande kassaflöden med hyfsat stor andel från nätverk så inte bara beroende av elpris. Utgör även en naturlig hedge mot högre energipriser.

2. Axfood - Svensk livsmedelshandlare med kedjor som Willys och Hemköp. Stabil och fukuserad verksamhet. Fokus på lågpris gör att de bör kunna tjäna pengar även under sämre tider. Verksamhet i huvudsak i Sverige.

3. Senior Housing Properties Trust - Amerikanskt bolag som förvaltar byggnader för äldreboenden och andra vårdbyggnader. Verksamhet i 39 stater med över 400 olika fastigheter. Äldre är en växande kundgrupp och diversifieringen av typ av byggnad samt den geografiska spridningen över USA ger en bra riskspridning. REIT´s delar ut över 90% av vinsten vilket ger en god direktavkastning.  

Jag bedömmer att alla bolag i min portfölj har god kvalitet men dessa ovan är så stora och olika att jag tänker att en portfölj med bara dessa tre bolag mycket väl skulle kunna ha en acceptabel risknivå. Det är svårt att se vilken enskild ekonomiskt förändring som skulle kunna få samtliga dessa bolag samtidigt på fall. (När jag säger på fall så menar jag inte börsfall (vilka kan sänka allt under en period) utan jag menar operationellt). Nu är jag inte så modig så jag behåller alla 16 bolagen (varav två investmentbolag) men det är en intressant övning tycker jag!

Vad skulle du välja om du bara fick ha 3 bolag i portföljen?

Humankapitalisten's picture
5
10
2
0
Humankapitalisten

"Enkel match" tänkte jag tills jag läste regeln kring investmentbolag...

Om jag enbart fick ha tre bolag i portföljen utav de bolag som den består av idag skulle jag välja:

1. ICA Gruppen
2. Johnson & Johnson
3. Skanska

Mat, läkemedel och bygg. Det känns som den diversifiering jag vill göra på så få innehav. Rolig fråga, det får mig att uppskatta möjligheten att ha fler innehav.

//Humankapitalisten

Ekonomiblogg's picture
386
553
80
0
Ekonomiblogg

Tre framtids aktier SOM HAR Ljusa utsikter att gå bra.

 

 

Eletta:

Tillverkar medicinteknisk utrustning för cancerbehandling.Efterfrågan på avancerad cancervård fortsätter att växa globalt, inte minst i länder som Kina och Brasilien, vilket gynnar Elekta. Elekta tar dessutom marknadsandelar,

 

Tesla: 

Småsparare köper amerikanska aktier. Men det finns kostnader och risker som är viktiga att känna till för den som vill investera i amerikanska aktier. Det första man ska tänka på är att ta hänsyn till en växlingsavgift som varierar från lägst 0,25 procent, till 1 procent hos enskilda banker. Men det blir Tesla ändå.

 

SolTech Energy:

SolTech Energy utvecklar och säljer ett solenergisystem som är en del av en fastighets yttre skal i form av ett tak och/eller en vägg i glas (pannor eller planglas), och fungerar både som klimatskydd och solfångare för produktion av värme, varmvatten och elektricitet. I sortimentet ingår även tunnfilmssolceller i svart glas, semitransparent glas eller som isolerglasmoduler, i olika storlekar och format för integration i en fastighets yttre skal. I koncernen ingår även det helägda dotterbolaget Wasa Rör T Mickelsson. Distributörs- och/eller agentavtal har under perioden slutits med samarbetspartners i Italien, Sydafrika, Nederländerna, Chile, Kina och Finland.

 

/Ekonomiblogg

 

Anonymous's picture
Henrik Gbg (ej registrerad)

Mina val:

Altria, JNJ och Starbucks.

Dom tre ihop borde ge en trygg och bra värdeökning tillsammans med ständigt stigande utdelningar.

Anonymous's picture
Joakim B (ej registrerad)

Klurigt med bara tre bolag och inte kommer jag med något nytt heller.

Skanska - Hus och infrastruktur behövs alltid och i alla länder. Urbanisering pågår.

JNJ - Demografin talar till bolagets fördel. Läkemedel och relaterade produkter samt viss konsumentexponering.

Hafslund - Miljövänlig el, elnät och fjärrvärme i Osloregionen. Svårt  att tänka ut ett scenario när detta blir fel.

Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

nyse:LXP, nyse:ADC samt NCC

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej allihopa och tack för era kommentarer, vad tycker ni om övningen? Visst börjar man tänka lite annorlunda kring alla sina innehav?!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar