Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Jag är en hycklare!

Igår släppte Patrik Andersson som driver podden Andra Sätt ett nytt avsnitt med rubriken "En Hycklare". Diskussionen tog avstamp i ett uttrycket "100% jesus" som Patrik ofta använder som analogi för det krav som ställs på dem som vill leva lite annorlunda. Miljövännen som ibland sköljer disk under rinnande vatten eller "vänster människan" som bor i bostadsrätt är några av Patriks återkommande exempel. Lyssna gärna på avsnittet som du finner här på downshift.se eller i din podcatcher.  

Avsnittet handlar om mycket annat men det är en relativt stor del som diskuterar min medverkan i det förra avsnittet. Det är framförallt den politiska hemvisten för denna typ av tankar som jag funderar över. De förespråkare för enklare liv som jag tänker på bland ekonomibloggarna är framförall Miljonärinnan30, Onkel Toms stuga, Utdelningsseglaren och undertecknad. Jag uppfattar att vi alla ifrågasätter marknadsekonmins avarter men jag uppfattar inte att någon av oss är "vänster". 

Ska dock inte tala för de andra men själv ser jag mig som politiskt "höger/liberal" men det hindrar mig inte från att se problem med och fundera över den nuvarande formen av kapitalism. I grunden har jag en tro på människans inneboende skapandekraft och entreprenörskap i en vidare bemärkelse än att "bara" starta bolag. Jag tror att de två livsmedelshandlarna eller restaurangerna på en mindre ort båda blir bättre av att de har konkurrens. Samtidigt ser jag baksidorna på den nuvarande formen av marknadsekonomi. Rovdrift på naturresurser är en del men även den aggressiva marknadsföringen av produkter som ingen egentligen behöver eller etableringen av ett generiskt Starbuckscafé i hörnet på varje gata i alla större städer i hela världen. Att vissa globala storföretag får stor dominans på en marknad tycker jag rimmar ganska illa med klassisk liberalism och marknadsekonomi. 

Vi utmanar detta men inser också att vi inte är perfekta. Detta har jag beskrivit flera tidigare inlägg bland annat detta där jag beskriver vår "halv-mazarin metod". 

Hur ser ni på detta? Är downshifting och ifrågasättande av det nuvarande systemet något som är vänster? Är det inte en liberal tanke att leva på andra sätt?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Tror ärligt talat inte det har med vare sig vänster eller liberalism att göra.

Har träffat på många multimiljonärer som levt i enkelhet, som har vart av dom mest skiftande politiska åsikter.

Är det något som varit ett kännetecken för dom är det att dom har haft en någorlunda realistiskt verklighetsuppfattning. Vilket nog snarare är varför dom inte är exmiljonärer!

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Det viktiga med personer som Patrik, är att dom tänker och reflekterar.

Att dom har så mycket otur då är åldersrelaterat.

Desto mer vatten det kommer att ha flutit under hans broar, desto mer tur kommer han att få!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tack för dina kommentarer, 

Intressanta reflektioner, jag uppskattar också Patriks typ av dialog både med lyssnarna, gästerna och sig själv vilket jag tycker ger mycket ny insikt även om vissa resonmenang som framförs i podden går i lite cirklar så leder det på något vis framåt att reflektera på ett friare sätt. 

Anonymous's picture
S (ej registrerad)

Hycklandet som menades var helt enkelt den miljöaspekt som det oftast hänvisas till i "andra sätt" Den haltar alltid mer eller mindre....Vad gäller Höger-människor så ser jag inte så mycket "hycklande" utan där handlar det nog mest om insikten att den borgerliga livsstilen är en återvändsgränd. Dyra villa å bil, 50-60 j arbetsveckor gör få människor glada och nu börjar många rika till och med se ner på den livstilen. Jag ser down shifting bland högavlönade som nästa steg i sanhällsutveckingen. Lite trevande till en början men den kommer med stor kraft och kommer då också omöjliggöra ett högskattesamhälle. Då människors vilja att jobba minskar rejält på alla fronter. //S

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej S och tack för din kommentar, 

Intressanta reflektioner, det är ju alltid det man har trott och förutspått allt sedan förra sekelskiftet att med den tilltagande produktiviteten i samhälllet så ska fler och fler jobba mindre och mindre då de helt enkelt inte behöver mer pengar och tid i slutänden är det enda som har värde. Så här långt har det ju inte stämmt och vi jobbar betydligt mer nu än på 50-talet (arbetsveckorna var längre men kvinnorna var mestadels hemma) trots en flerdubbling av produktiviteten och den materiella standarden. Jag hoppas att du har rätt att vi snart kommer se en tilltagande rörelse mot att minska arbetstiden. Att det blir status och kanske inte tillgängligt i samma utsträckning för alla kanske är ofrånkomligt men det är nog möjligt för väldigt många i någon utsträckning. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar