Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Job free dag 1 - möjlighet att vinna boken under kommande veckan!

Veckan som kommer tänkte jag spendera med att gå igenom några reflektioner från en mycket bra bok med titeln "Job Free, Four ways to Quit the Rat Race and Achive Financial Freedom on Your Terms" skriven av den britiska författaren, poddaren och entreprenören Jake Desyllas. 

Precis som det låter så är det en genomgång av fyra vägar att ta sig till finansiell frihet vilka enligt författaren är:

  • Extreme Savings  (Extremsparande = måndagens ämne)
  • Unjobbing (Avjobbning = tisdagens ämne)
  • Lifestyle business (Livsstilsföretagande = onsdagens ämne)
  • Startups (Företag som startas för att säljas = torsdagens ämne)

Under veckan som kommer tänker jag publicera ett inlägg om dagen kring var och en av dessa metoder och på fredag blir det funderingar och diskussion kring hela konceptet. 

Denna bok som publicerades för första gången 2016 kom precis i rättan tid för mig. Under mina år som extremsparare så hade jag bytt de vanliga "konsumisktiska skygglapparna" mot "extremspar skygglapparna" eftersom det var den väg som vi valt för att nå friheten. När jag väl var fri så börjar jag dock se saker lite annorlunda och jag tycker att den här uppdelningen av olika vägar fram till större frihet är väldigt intressant. Ska sägas att de flesta nog kommer välja någon form av kombination av flera vägar ovan eller att de kommer att tillhöra olika faser i livet för samma person.

Utan att gå händelserna för mycket i förväg så tycker jag att detta är en väldigt bra bok. Kort koncis men med tillräckligt många verkliga exempel för att den ska kännas förankrad och samtidigt knappt ett onödigt ord. Därför har jag beslutat att köra en tävling den kommande veckan.

Den som kommenterar på ett eller flera inlägg den kommande veckan har möjlighet att få ett av totalt tre ex av boken . Bra frågor, analyser och konstruktivt ifrågasättande kommer premieras!

 

Trevlig söndag på er och hoppas ni hänger med på en spännande vecka om flykten från ekorrhjulet! 

Anonymous's picture
Fredrik Lyreskog (ej registrerad)

Ser fram emot dessa inlägg! Jag läste boken “The 4-Hour Workweek” av Tim Ferriss för ett antal år sedan, och det blev mitt stora uppvaknande - “Va? Behöver man inte jobba heltid till pensionen? Finns det alternativ alltså?”. 

Sedan dess har jag jobbat på två huvudspår för att bli fri (utöver ett par jobbyten för att få upp min lön på mitt vardagsjobb).
Det första är att jag har byggt några sajter som drar in lite extrapengar via min enskilda firma. Se exempelvis http://wolber.se/start/ 
Det kommer nog inte kunna bli en heltidslön än på ett par år, men alla mina sajter tillsammans kanske kan en halvtidslön inom 1-2 år. 

Mitt andra huvudspår är att aktiehandel, och hittills har det gått oförskämt bra. Min portfolio växte med hela 50% under sista kvartalet 2016, och nu siktar jag på att klara 100% för helåret 2017. 
Man kan förstås inte räkna med att alla månader och år kommer att bli SÅ bra, men når jag mitt 100%-mål för 2017 så har jag nästan tillräckligt med kapital för att få ihop en halvtidslön av bara högutdelningsbolag. 

Så med andra ord är det inte helt omöjligt att få ihop 2 st passiva halvtidsintäkter från och med 2018 eller 2019. 

Då är jag evigt fri! 

Jag är i övrigt intresserad av boken du lottar ut. Kanske kan den ge mig ytterligare några mentala verktyg för att nå ända fram! 

Fredrik Lyreskog's picture
2
8
0
0
Fredrik Lyreskog

Uppdatering: Kom på att jag kanske måste registrera en profil här också :)

Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Roligt initiativ!

Min första och största betänklighet när det kommer till extremsparande är balansen när det kommer till att leva också. Många extremsparare får svårt att börja leva när de är 'färdiga' och har nog med pengar att leva gott. Och om man lever ett fattigt liv har man inte lyckats, speciellt inte om man är rik. Enligt mig gäller att hitta en balans i sparande och glädje. Hur hanterar boken de frågorna?

/ http://aktiepappa.blogspot.se/

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Fredrik och Aktiepappa och tack för era kommentarer,

Fredrik - kul låter verkligen som om du har en hel del på gång. Följ med under veckan så får du höra vad jag tycker om boken. Om du fortsätter att skriva bra kommentarer så ökar ju chansen att vinna boken. 

Aktiepappa - dagens ämne är ju Extremsparande så jag återkommer ju redan idag om detta men kort även här så handlar extremsparande ju om att bygga upp ett liv med små materiella behov som man vill leva resten av livet. Det handlar inte om att späka sig kortsiktigt för att sedan leva på stor fot igen. Mr Money Mustache som kanske är den mest kända förespråkaren för denna livsstil har tjänat stora pengar efter sin pension och har också en blogg som drar in flera hundra tusen dollar om året men lever ändå på 25 000 USD om året helt enkelt för att familjen inte saknar någonting på denna nivå. De har redan påbörjat processen för att skänka bort de "överflödiga" pengarna.  

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Spännande!

Min första fundering är om den är väldigt "amerikansk"? Jag har precis som Fredrik läst boken "Konsten att jobba 4-timmarsvecka" (det borde vara samma bok) och den var väldigt amerikansk i sitt tankesätt. Tex hur svårt det är att våga delegera till medarbetare (för det är inte tradition där) eller att man skaffar en helpdesk i Indien för att det är billigt (jämfört med USA), problem som kanske inte löses på samma sätt här.

Min andra fundering är om någon någongång har lyckats använda sig av ALLA fyra sätten? Det är ju väldigt beroende på vilken personlighet man är. Och hur troligt är det egentligen att man har en sån smart idé så att den kan säljas för massor av pengar?

Ser fram emot veckans blogginlägg.

Magnolia's picture
3
9
0
0
Magnolia

Låter som en intressant bok, den har legat på min "att läsa"-lista ett tag men både anskaffning och läsning återstår ännu. För egen del har de möjligheterna att sluta jobba i förtid som funnits i mitt medvetande begränsats till lottovinst och försäljning av företag innan jag i somras fick ett privatekonomiskt uppvaknade och förstod att man med normal inkomst, sparande och investering kan skapa sig ekonomisk frihet. Jag ser fram emot att läsa din recension av de olika delarna under veckan.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar