Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1333
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Job Free - Dag 4 Livsstilsföretagande!

Detta är dag fyra i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en analys och fundering. 

Livsstilsföretagande kan beskrivas som att skapa ett företag som med minimal egen insats kan finansiera den valda livsstilen. Många jobb som kan skötas i huvudsak online faller in här då det då också blir delvis platsoberoende vilket innebär att företagaren kan bosätta sig på en annan plats i världen eller ägna sig åt en oändlig resa med nya platser hela tiden. Många kombinerar denna livstil med en grundläggande sparsamhet vilken innebär att inkomstkravet från verksamheten blir mycket mindre. 

Denna metod beskrivs bland annat i den populära boken "4 hour work week" av Tim Ferriss och visst låter det lockande men det kräver också en hel del. Först måste men hitta en niche där man kan ta bra betalt så att det blir några pengar och det räcker ju inte heller att inkomsten kommer en månad eller ett år utan man måste bygga en eller flera verksamheter med förmågan att finansiera livsstilen länge, helst hela livet. Möjligen passar denna metod bäst för någon som först haft ett vanligt yrke eller företag och sedan märker att man har utvecklat en väldigt specifik kompetens i en smal niche där man kan ta mycket bra betalt. En speciell nichad programvara eller konsulttjänst (få men väldigt dyra timmar) alterantivt någon form av e-handel är exempel som tas upp i boken. 

Precis som i det två tidigare kapitlen så har författaren både träffat människor  som gjort denna resa. Det ger mer djup och exempel på olika sitationer där detta är relevant som alternativ. Detta kan också vara något som personer gör efter att de, via extremsparande eller försäljning av en startup, blivit ekonomiskt oberoende. Då de vill fortsätta att jobba med något som intresserar dem med bibehållen frihet. I det senare fallet är ju risken låg då den huvudsakliga tillgången är en själv och behovet av inkomst är litet. Denna metod påminner om unjobbing med den skillnaden att det görs i bolagsform och att grund tanken i denna metod handlar mycket om att hitta sätt att outsourca mycket av jobbet till andra på smarta sätt.   

Personligen skulle jag nog ha varit för feg för att satsa på detta utan att redan ha sparat ett stort kapital men jag tror att det finns personer för vilka detta tillvägagångsätt passar utmärkt. Inte minst unga entreprenörer som kan utnyttja sin kunskap kring den digitala ekonomin för att bygga affärer som tidigare inte var möjliga. 

Glöm inte att jag denna vecka delar ut tre ex av boken till tre personer som lämnar en kommentar på bloggen. Intressanta kommentarer och konstruktivt utmanande av ideerna kommer belönas! 

Imorgon fortsätter vi med nästa metod för att lämna ekorrhjulet "Startups" eller "företag som startas med intention att sälja". Häng med!   

Magnolia's picture
3
9
0
0
Magnolia

Jag tror den här metoden känns intuitivt lockande för de flesta men att det känns svårt att hitta vägarna. Som du säger så passar det kanske bäst för personer som efter ett antal års arbete upptäcker att de sitter på en speciell kompetens som andra är beredda att betala för. Dock känns metoden lockande som ett komplement när man redan bestämt sig för att sluta jobba, både för att dra in lite extra pengar och för att hålla kontakten med arbetslivet och på så sätt hålla returvägen mer öppen.

Eddiebow's picture
2
12
0
0
Eddiebow

Jag tror att om man inte redan är en entreprenör så är denna väg en minst lika stor omställning/mental resa som det är att gå från "slösare" till sparsam. Jag vet att jag själv är väldigt dålig på att sälja mina kunskaper, så jag tycker detta skulle vara mycket svårare än att låta bli att köpa saker :). Fast iofs. När jag tänker efter så krävs det nog en mental omställning för alla 4 metoder boken går igenom om man inte intuitivt redan redan gör det...

Fredrik Lyreskog's picture
2
8
0
0
Fredrik Lyreskog

Kul att min favoritbok kom med på ett hörn :) Visste inte att du läst den också. 

Att bygga om ett digitalt "system"/nisch eller liknande är ju delsvis vad jag försöker göra. 
Jag har dock sedan tidigare insett att det är väldigt svårt att bygga upp en heltidsintäkt på detta, och jag har samtidigt insett att man behöver väldigt mycket pengar för att få ut en heltidsintäkt av utdelningsaktier. 

MEN. Man måste ju inte välja! 

Man kan göra både och. Jag är på god väg att bygga upp en halvtidsintäkt via min online-verksamhet (bl a http://wolber.se/start + ett par andra sajter), OCH en halvtidsintäkt via aktier. 
Detta är inte på något sätt omöjligt att lyckas med som en vanlig dödlig, utan jag anser att alla kan göra likadant. 
Kanske kan jag skriva en gästpost hos dig om ett par år om det funkar som jag tänkt? :)

One last thing: 
Om någon vill hitta idéer/inspiration till att skapa en egen online-verksamhet och tjäna passiva intäkter så kan jag tipsa om Tim Ferriss samling av "case"-bloggposter: 
http://tim.blog/category/4-hour-case-studies/

Lycka till alla!

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer,

Magnolia - Tyvärr tror jag att detta lockar många för att de tror att det är enkelt och inte ska kräva någon arbetsinsatts men jag är övertygad om att många livssitils företagare jobbar rätt hårt även om det kan vara en possitiv process. Framförallt kan det vara mycket jobb periodvis. Att starta ett livsstilsföretag när man redan är fri kan nog funka för betydligt fler för då har man inte pressen på en försörjning utan kan fokusera på att göra något som är intressant och roligt och en eventuell inkomst blir en bonus. 

Eddiebow - Jag tror också att detta är en stor omställning för många och egentligen tror jag ingen av dessa vägar är lätta även om de kan tyckas relativt enkla i teorin. 

Fredrik - Självklart har en person som jag som inte vill jobba för pengar tittat på Tim Ferriss även om jag personligen inspireras mer av ERE och MMM. Det är kul att du försöker bygga flera inkomstströmmar och hoppas att du lyckas. Du får gärna skriva en gästblogg redan nu om du vill med funderingar. (om av intresse skicka ett mail till frivid42@outlook.com) . Tackar för dina tips för dem som vill veta mer om olika livsstilsföretagare!! 

Anonymous's picture
Peljas (ej registrerad)

Hej Fantastiska Farbror Fri,

Jag har jobbat sedan jag var 17 år men samtidigt utbildat mig till ingenjör och sitter idag på ett bra arbete med bra månadslön men det som gnager i mig är varför skall jag jobba för någon annan? Varför skall jag lägga ner min tid för att någon annan skall tjäna betydligt mer pengar för ett arbete jag gör åt denne? Varför skulle inte jag kunna starta upp ett bolag och driva inom en bransch jag är intresserad av?

Jag har idéer på produkter som saknas på marknaden men det är det där steget att våga ta sig ur från den ”säkra zonen”.  Att i den ”säkra zonen” ha ett arbete som man går till 40 timmar i veckan med 4-5 veckors semester per år och en lön rullar in varje månad. Låter otroligt tråkigt när man skriver det så här men på något sätt är det tryggt.

Nu är jag dock har läst din blogg ett tag har något i mig stärkt min uppfattning om vart min frihet finns för mig och det är utanför den ”säkra zonen”. Att få skapa något eget, driva och känna glädje för något jag kan ta fram och är duktig på, att som du säger få komma ur ekorrhjulet!

Jag har en vilande webdomän, ett par bra produkt idéer. Kanske är det dags att prata med leverantörer och fabriker för att realisera mina produkter och att skapa hemsidan fullt ut. De kanske skulle kunna fungera..

Du har även inspirerat till att spara och sätta undan pengar varje månad, att starta upp mitt aktiesparande igen och se portföljen växa varje månad. Vaför hade jag inte större intresse när jag var 17 år kan man ju fråga sig. 

Jag vill tacka redan nu men kanske skriver ett ännu större tack om ett par år! Vem vet!?

// Peljas

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Tjena Peljas och tack för din kommentar, 

Att skriva blogg är ju till viss del själviskt men framförallt så vill jag påverka andra att se vilka fantastiska möjligheter det finns att skapa ett annorlunda liv än det i ekorrhjulet. Därför blir jag superglad när jag läser kommentarer som din. Både för att du är på väg och tänker men även att jag kanske har haft en liten del i detta. Jag är övertyga omatt det finns en väg för alla...eller en kombination av vägar. Min övertygelse är också att arbete är bra men däremot är det inrutade 8-17 livet något som är i det närmaste omänskligt i sin uppbyggnad. 

Ser fram att höra mer kring dina äventyr framöver!

Anonymous's picture
Reinhard (ej registrerad)

Det är alltså inte svårt i Sverige att skapa Livsstilsföretagande. 

Skyddsnätet för misslyckande är ändå fantastiskt bra jfrt med många andra länder i världen. Nu startar man ju inte för att misslyckas utan för stt få göra det man hellre vill och kunna planera sin tid mera som man vill. 

Jag hade ett bra heltidsarbete på en stor trygg firma men blev bytte till en konsultfirma. IT-kraschen kom och jag blev av med arbetet. Hade iofs pratat om att starta eget då det lockade, men hade inte tagit steget. Nu blev jag "tvungen" att börja. Sagt o gjort, startade en egen shop. Lyckades trots dålig konjunktur skaffa uppdrag. Arbete mera nu som egen än innan som anställd, men så mycket roligare. Känslan av att själv styra vägde upp, dessutom  kompensationen som egen jfrt med avlönad var avsevärt bättre. 

Säg den saga som varar för evigt, nya förutsättningar uppträdde och konsultuppdragen avtog. Men iom detta att kunnat köra som egen har gett utrymme för att renovera upp sitt eget hus, bo utomlands, verka inom ideellt arbete och kunna umgås med familjen. 

Effekterna av att starta ett livsstilsföretagende har gjort att mångfalden i livet har blivit så mycket större. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej Reinart och tack för din kommetar, 

Tror inte detta är för alla men ditt exempel visar hur bra det är att ha detta alternativ i tanken när man ser sin framtid snarare än att bara tänka "anställning från nu till graven". Det är ju också så att även i oroliga tider så finns det saker som behöver göras men ingen vill anställa då kan det vara bra att kunna erbjuda sina tjänster som konsult. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar