Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Jodå pengar växer visst på träd!

Ibland rent bokstavligt när det till exempel växer äpplen eller körsbär på ett träd vilka man annars hade varit tvungen att betala för. Ibland mer bildligt när det gäller bär i skogen, små inkomster från sidoverksamheter eller pantburkar som kommer i din väg när du är ute på promenad. Dessa ”små påsar” av pengar kommer både i form av extra inkomster men även som besparingar där kostnader kan undvikas, det senare gäller t ex när man kan plocka mat i skogen eller reparera något kring huset själv med återvunnet material.

Problemet med dessa pengar för den som jobbar heltid är att de kommer i för små förpackningar (några kronor här och där) och att det därför tar för lång tid att spara ihop tillräckligt för att bibehålla en normal konsumtionsdriven livsstil. För den som slutat jobba och som har en grundinkomst från ett investeringskapital och dessutom låga utgifter är saker helt annorlunda. Anledningen är att man inte behöver oroa sig så mycket över hur mycket eller lite pengar man tjänar/sparar på varje grej utan man kan istället fokusera på vad man uppskattar att syssla med och om detta samtidigt ger någon liten extra inkomst/lägre kostnad så är det bara positivt. Ska ta några exempel på hur jag tänker:

  1. Jag gillar att cykla men idag behöver jag oftast ta bilen även vackra dagar för att spara lite tid, till exempel till och från jobbet. När jag har slutat jobba så kan jag njuta av en cykeltur och samtidigt spara minst 20 kr milen.
  2. Jag gillar att skriva och det är därför jag har startat den här bloggen. Idag gör jag det på den enklaste möjliga plattformen och utan någon sponsring eller övriga inkomster. Jag betalar till och med lite för att ha min domän. Efter jag har slutat arbeta så kan jag med relativt liten insats skaffa lite inkomster till bloggen vilket räcker för att täcka kostnaden för dator, bredband och telefon etc. som behövs för att driva den. Låg timpenning kommer det vara men eftersom jag älskar att skriva så är det ju bara kul att det kan bli nettoneutralt eller lite positivt.
  3. Att hugga ved 2 dagar om året är skön aktivitet och då räcker veden till hela året. Återigen dålig timpenning men som tillfällig fritidssysselsättning riktigt trevligt. Det samma med att plocka bär, frukt, svamp etc.
  4. Bär, svamp och frukt har ganska lågt ekonomiskt värde eftersom det finns många som plockar professionellt men det finns inget som går upp mot att ha egen plockade grejer. Att sedan kunna förädla till sylt, mos och marmelad och ge bort i olika sammanhang eller om skörden är god till och med sälja blir en liten bonus.
  5. Pantburkar skräpar överallt där vi bor, jag ger mig inte ut för att samla dem men om de kommer i min väg så kommer jag plocka upp dem. Dessa små pengar ska inte föraktas.
  6. Jag gillar att föreläsa och lära ut. Inte tillräckligt för att göra det till yrke men om det finns efterfrågan på tillfälliga lärare eller någon enstaka föreläsning så skulle jag kunna tänka mig att hoppa på det. Inte heller detta ger några stora pengar men en liten påse kan det bli.
  7. Den kanske sista och viktigaste penningpåsen kommer dock från kostnader som går att undvika. Den som har tid kan undvika att köpa mycket nytt och onödigt. Återvinna och ta till vara och göra underhåll på hus, bil, cyklar, trädgård etc. själv.

Ingen av dessa penningpåsar är tillräckligt stor för att leva på och därför är dem underutnyttjade av den slavande medelklassen.

För oss som snart når ekonomisk frihet så kommer dessa möjligheter allt närmare och de är långt många fler än dem jag listat ovan! Vilka kan du komma på?

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar