Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Köpprocesser - En grill och en ryggsäck!

Inlägget nedan innehåller en affiliate länk vilket innebär att jag får en liten provition om ni handlar från det länkade företaget. Mitt buskap är dock förhoppningsvis tydligt, handla bara om du har ett tydligt behov!!

För dem som följer mig på twitter så framgår det nog att jag gillar att grilla. Dock har vi, sedan vi flyttade förra året, inte haft någon bra grill. Det framgår nog också både här och på twitter att jag gillar att vara ute och då är en ryggsäck en väldigt bra kompis där allt man behöver för en dag på språng i naturen, på biblioteket eller i stan går att få med sig.

Samtidigt vill jag ju inte springa iväg och köpa saker utan eftertanke utan jag vill vara säker på att det blir rätt. Saker kostar inte bra pengar, de tar upp tid och plats också. Om det inte är rätt saker så är det väldigt lätt att de tar upp både tid, plats och pengar utan att lämna motsvarande positiva livsstilsförbättring. Av denna anledning så lät jag det ta cirka ett år för inköp både av ryggsäck och grill så att behovet blev tydligt men också hur detta kunde lösas med bästa möjliga produkt till rimlig kostnad. 

  • För grillen ville vi ha en som var stabil, tillräckligt stor för att grilla för flera när vi har gäster men samtidigt inte så stor att man behöver slänga i 3 säckar kol bara för att få den varm. Vi kollade recensioner och priser. Sen vet man ju att grillar är säsongsvaror och ofta säljs med rabatt både på våren innan grillsäsongen börjar på allvar och på slutet av säsongen när den går mot sitt slut...vi missade chansen i slutet av förra sommaren men nu var det rabatt igen så där sparade vi ytterligare 20% vilket inte var grundförutsättningen men ändå en trevlig bonus. 
  • På samma sätt med ryggsäcken, jag hade en ryggsäck sedan tidigare som jag fått som var OK men inte mer. Den var inte så bekväm och inte heller speciellt snygg att ha med sig när man är i stan. Jag ville därför ha en lagom stor ryggsäck, tillräckligt snygg för att funka i alla lägen och med bra med fack för dator, böcker, termos etc. Valet föll här på en Fjällrävenväska som inte var det billigaste men som uppfyllde alla krav i en produkt. Därmed tror jag att kostnad per använd timme kommer bli låg. När jag väl hade bestämt mig för vilken ryggsäck det skulle bli visade det sig att Outnorth (affiliate) hade 20% rabatt på första köpet för nya kunder som signade upp på nyhetsbrevet (ännu en fördel med att handla lite och sällan...det finns nästan alltid nykundsrabatter). 
  •  

Vad är då poängen med detta? Jo att vi är alla konsumenter på något plan, det finns saker som vi vill ha eller behöver men det är viktigt att vi är noga med vad vi tar in i våra liv. Om jag hade köpt en ryggsäck direkt när jag blev fri för ett drygt år sedan så hade jag kanske varit oklar äver behovet och köpt en som inte passade och skulle då antingen gå runt med en produkt som inte fyllde behovet eller så skulle den gamla bli stående och ta upp plats samtidigt som jag spenderade mer pengar på en ny produkt. Det blev ännu tydligare när det gäller grillen,som likt de flesta produkter idag, kom som en byggsats. Det betyder att jag fick spendera större delen av en lördagförmiddag med att bygga ihop den och jag sätter så pass stort värde på min tid att när jag väl har gjort det så vill jag att den produkten ska vara i användning av mig och familjen under en lång tid. 

Trots att detta är en sparblogg så finns det alltså köp som jag är väldigt nöjd med då processen som lett fram dit varit genomtänkt. Samma typ av tänkande kan förstås med fördel tillämpas på större beslut som köp av boende och bil. 

Hur ser era köpprocesser ut? När har ni kännt att det blivit helt rätt och när har det blivit fel? Varför blev det så? 

Taggar (blogg): 
Sparo's picture
34
47
3
0
Sparo

Mitt korta svar på hur köpprocessen ser ut: lååångsam!
Ibland känner jag mig ändå missnöjd efteråt, men irritationen lindras av vetskapen att jag jämfört pris, funktioner och leverantörer så noga jag kunnat.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1338
65
0
Fantastiska Far...

Hej Sparo och tack för din kommentar, 

Lååångsamt är bra i de flesta fall skulle jag tro. Eftersom väldigt få inköp egentligen fyller något kritiskt behov.....skulle iofs vara jobbigt om det tog 1 år att välja vilket pålägg man ska ta i butiken...då skulle det bli svält:-)

Anonymous's picture
JORMA (ej registrerad)

Jag är också på gång att köpa en grill. Vill du dela med dig om dina tankar om grillen du köpte? Vad blev det för modell?

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1338
65
0
Fantastiska Far...

Hej Jorma och tack för din kommentar,

Grillen är i sig inte så specielll men passar oss bra. Det blev denna 

http://m.clasohlson.com/se/Grilltunna-med-lock/31-1161

Anonymous's picture
Jess (ej registrerad)

Hade spanat på goretexkängor (typ jaktkängor) i ett år.. drygt. Slog till när jag hittade en som var sjukt skön, följsam o vi hade pengarna "över". Drygt 3000kr, det sved men jag var nöjd och kan se att jag kommer använda dem tills de ramlar sönder. När jag var in i samma butik och såg dessa kängor på rea för halva priset i våras kändes det surt. Handeln är sådan, men ändå. Pffh.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1338
65
0
Fantastiska Far...

Hej Jess och tack för din kommentar, 

Ja det är alltid en "risk" att man hittar samma eller en likvärdig vara billigare men då får man vara nöjd med att man gjort ett bra val och att den största besparingen kommer av att inte köpa något onödigt. 

 

Anonymous's picture
Pengabloggen (ej registrerad)

Hej!

Då jag själv tillhör subkulturen ekonomibloggare så anser jag också att ert fria kapital är väl lågt för att jag själv skulle våga hoppa av ekorrhjulet. 

Men ändå väldigt inspirerande att ni har valt att göra det då jag redan nu ser egna möjligheter att göra detsamma utan 7Mkr på depån. 
Är själv uppväxt i en mindre svensk ort och vet att man kan bo bra och leva lyckligt utan större kostnader. 

Bor förnärvarande i huvudstaden och så länge vi kommer att göra det så känns det som att en större passiv inkomst är att föredra. Däremot så kanske vi överväger att gå ner på deltid långt tidigare än tänkt. Kanske "byta ner sig" i arbetsuppgifter för att ha möjlighet att jobba 50% tex. 
Vill ändå har pengar till resor, restaturangbesök och lite annat smålyx.

 

Tack för bra blogg.

/http://pengabloggen.blogspot.se/

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1338
65
0
Fantastiska Far...

Hej Pengabloggen och tack för din kommentar, 

Ja kapitalbehovet skiljer ju sig beroende på situation och boende i huvudstaden är verkligen svinaktigt dyrt även om det går att göra en del även där genom att tillexempel helt avstå från bil och leva lokalt i sin stadsdel/förort. Att gå ner i tid är nog en jättebra ide speciellt inom vissa yrken förutsatt att man inte blir en udda fågel på jobbet vilket jag tror kan bli känslomässigt svårt och det är också anledningen till att vi hellre hoppade av helt och sedan gör saker beroende på inspiration i egen regi. 

Personligen tror jag att det finns ett egen värde i att förenkla livet och leva billigt/enkelt då det tydliggör vad man verkligen uppskattar. Om detta sedan är några resor då och då eller enstaka restaurangbesök så bör ju det rymmas i budgeten (vilket det gör i vår). 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (218)
Nov (5)

Taggar