Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Kan en familj på 5 leva ett gott liv på EN normal inkomst?

Vi ifrågasätter ständigt våra tidigare ekonomiska slutsatser och vänder och vrider på begreppen. Detta är drivet av att vi hela tiden kommer på att vi kan tjäna mer pengar samtidigt som vi kommer på sätt att göra av med mindre. Detta har gjort att vi hela tiden kortar den antagna tiden fram till det att vi tror att vi kan gå i pension. När vi nu inom en inte allt för avlägsen framtid (mindre än 3 år) funderar på att sluta arbeta och leva på kapitalet samtidigt som vi överväger att flytta till en annan ort så kom en fråga upp hos mig, nämligen skulle vi kunna leva på EN normal inkomst? 

Först gäller det ju då att definiera vad en normal inkomst är och jag valde då att utgå från Lärare ett av Sveriges vanligaste yrken och där lönespridningen är ganska låg. De flesta verkar tjäna mellan 22-30 tusen i månaden (enligt lönesatistik.se ligger över 70% av lärarna inom detta spann). Det ser också ut som om den vanligaste lönenivån inom det spannet är ca 25 000 kr så jag utgår ifrån detta. Med den kommunalskatt som gäller där vi bor blir det ca 18 750 netto i månaden och frågan blir om det är möjligt att leva på det för en familj som vår med två vuxna och tre barn?

För det första är ju svaret självklart JA om de bara handlar om överlevnad men frågan är om det går att leva ett gott liv på dessa pengar? Då måste man först ställa sig några grundläggande frågor.

1. Finns det några yttre krav som behöver uppfyllas för intjäningen av dessa inkomster? Krävs arbetspendling, speciella kläder eller annat för att kunna få inkomsten (i så fall måste dessa kostnader dras av innan man har den verkliga inkomsten från arbete). Vårt svar: När vi kommer till denna situation kommer ingen av oss lönearbeta så detta är inte ett problem inkomsten vi har tillfaller oss direkt.

2. Vad finns det för möjligheter till billigt och flexibelt boende? Alla behöver någonstans att bo och om boendet är en riktigt tung kostnadspost  så kan det bli tufft. Om det däremot finns möjlighet att köpa bostäder till rimliga priser (eller hyra) så är det fortfarande möjligt. Vårt svar: Vi tänker oss att bo på en mindre ort där bostadspriserna är rimliga, vårt boende kommer dessutom att vara lågt skuldsatt (troligen helt skuldfritt).

3. I hur stor utsträckning kan du klara livet utan bil? Transporter är för många den näst största kostnadsposten i ekonomin. Om du behöver använda bil för att få vardagen att flyta så är det en stor negativ post jämfört med den som bor på en plats där bil endast behöver användas väldigt sparsamt. Vårt svar: Vi utgår ifrån att de flesta veckor inte behöva använda bilen alls utan kunna både handla och ta oss fram och tillbaka till de flest aktiviteter på andra sätt (gå och cykla).

4. Vad finns det för möjligheter till extrainkomster? Om du vid något tillfälle vill ha lite mer pengar för ett specifikt syfte? Finns det möjlighet till tillfälliga arbeten, försäljning ,säsongsvis uthyrning av hela eller delar av boendet? House swap vid resor? Är du duktig på något som skulle gå att sälja (din tid eller en produkt)? Vårt svar: Vi har ett antal hobbies som skulle kunna ge extrainkomster och vi kan även tänka oss att till exempel hoppa in som lärarvikarie i begränsad omfattning.  Det kommer även finnas goda möjligheter till hel eller delvis uthyrning och ”house swap” på den nya orten.

5. Har du ett intresse av att vara mångsysslare och göra det mesta själv? Hitta smarta lösningar på livets problem som inte innebär att du alltid slänger pengar efter dem? Vårt svar: Vi är långt ifrån fullfjädrade hantverkare men är båda intresserade av att bli mer självförsörjande och hålla på med odling mer mat och bakning och inte minst underhåll av hus och bilar och övrig utrustning.

Vad blir då slutsatsen av detta. Jo jag tror att det finns goda möjligheter för en familj att leva gott på EN normalinkomst. Då måste dock några grundkrav vara uppfyllda. Det kan inte kosta något att få inkomsten (pendling/kläder), man måste ha förmågan att leva på lite och se det som en utmaning. Att dessutom ha möjlighet till extrainkomster (även om dessa inte alltid utnyttjas) känns också som viktigt då en relativt låg inkomst annars kan kännas väldigt begränsande.

Hur ser ni på detta? Skulle ni kunna tänka er att leva på en sådan relativt låg inkomst? Lever du kanske redan med liknande förutsättningar? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Hemmamamma (ej registrerad)

Vilken intressant blogg! Jag har precis börjat läsa och hoppar runt på bloggen och fastnade för det här inlägget. Vi lever så! På en bra lärarlön från min man. Vi är 2 vuxna och 3 barn. De är 7,5 och 1 är. Bor i hus! Det här valet att bara leva på en inkomst har vuxit fram och vi har levt så i ca 7 år. Vi ville han barnen hemma och slippa förskola och spendera mycket tid med dem. Vi har tagit ett halvår i taget och sett om det funkar ekonomiskt, om jag fortfarande vill vara hemmamamma, om min man vill vara den som heltidsjobbar. Och nu har vi levt så i 7 år och kan inte tänka oss något annat sätt! Vi får fantastiskt mycket tid tillsammans eftersom min man inte kommer hem så sent om eftermiddagarna och jobbar på kvällstid när barnen somnat. Han har ledigt varje skollov och helg. Underbart! Jag har fått lägsta föräldrapenning med barnen men även det är ju en trevlig inkomst. Och om vi i framtiden vill byta så att jag är den som jobbar så är jag också utbildad lärare så då skulle vi kunna leva ungefär som innan. Just nu sparar vi till nyare bil och sen efter det ska vi börja amortera mycket mer. Vi triggas av att betala av bostadslånen! Mitt mål är att han en extrainkomst som kommer göra 5000 netto i månaden. Det kommer när det passar! 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

HejHemmamamman och tack för din kommentar,

jätterolig att läsa att även ni kommit till samma slutsats!!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar