Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Kan en familj på 5 leva ett gott liv på EN normal inkomst?

När bloggen flyttade från den gamla bloggen och hit till Trade Venue så flyttade jag med de inlägg som var mest lästa och ett av dessa var ett inlägg om möjligheten att leva på EN inkomst

Tycker det är lite roligt att se hur jag refelkterade då 2015 såhär 2 år senare när vi lever på eller till och med under den nivån en vanlig månad. Intressant och trevlig läsning som säger en del om vår mognadprocess fram till idag. 

Här finns det gamla inlägget! 

Detta inlägg skrev jag ungefär samtidigt som vi köpte huset som vi bor i idag och som vi flyttade till för ett år sedan. Vi kunde alltså för första gången ha en idé om hur vårt liv skulle se ut som fria. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Gurra87 (ej registrerad)

Kanske inte riktigt hör till inlägget, men har en fundering kring sparkvoten. Om du exempelvis ska renovera badrummet hemma och ta ett lån, hur noterar du denna i budgeten? Sparkvoten på årsbasis blir rätt åderlåten om man slår ut hela pengen för renoveringen direkt som en utgift, men det kanske är det som är mest rätt?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Hej Gurra och tack för din kommentar, 

Vi skulle ta detta direkt som en utgift i budgeten. Detta gör att sparkvoten det året blir låg. Detta år kommer vi troligen under andra halvan tillexempel lägga cirka 100 tusen på ett badrum vilket kommer påverka oss. Teoretiskt då vårt hus har lite äldre standrad skulle vi kunna tillgodoräkna en hel del av detta i en värdeökning i boendet men vi tycker att det är bättre att ta den föriktiga vägen och räkna med att den totala utgifter är en kostnad som inte förändrar bostadens värde. Över tid kommer detta jämna ut sig men enskilda månader och till och med år kommer det se konstigt ut. 

Sen skulle jag aldrig låna till en renovering om det inte var absolut nödvändig och huset riskerades att skadas. Renoverig sparar man till. 

Anonymous's picture
Gurra87 (ej registrerad)

Tack för din input. Det kanske är mest riktigt att göra så som du säger, men sparkvoten ser ju som sagt rätt tilltryckt ut på det viset. Åh andra sidan i en förlängning kommer privatekonomins "balansräkning" förmodligen se roligare ut då man bor i ett attraktivt område/stad där man förmodligen får tillbaka pengarna på den renovering som är tänkt. 

Jag har funderat på om jag ska norpa pengarna från portföljen istället men det känns lite tufft att ta ut pengar i en, som i mitt fall, uppbyggnadsfas. Då räntan är låg vore kanske ett lån bättre då lägenheten har belåning på ca 40-50% i dagsläget. 

Aldrig lätt med privatekonomiska beslut:)

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Hej Gurra,

Tycker nog att man ska tänka att man sparar ihop och betalar kontant för renovering som är av kosmetisk karraktär. Medan sådant som behöver göras för att bibehålla huset där kan man börja räkna på om man ska låna eller ta ut ur portföljen. Lätt att lura sig själv annars att man "investerar" i boendet när det i själv verket är den allmäna prisuppgången på fastigheter som höjer värdet och inte eventuell renovering....bättre att vara på den säkra sidan. 

Anonymous's picture
Snart där? (ej registrerad)

Hej FFF!

Jag har läst din blogg nu i ett par år men aldrig kommit mig för att kommentera innan. Vi sitter lite i samma sits som ni gjorde för ett par år sedan  och funderar på när man vågar hoppa av arbetslivet. Jag skulle vilja  veta lite mer kring ert totala kapitals storlek för att kunna jämföra med oss och om vi kan gå samma väg som er. Vi tror oss kunna leva ledigt på 25 i månaden med tre barn. Vi har ett kapital på ca 4 m i börsen och ca 2 m  netto uppbundet i huset. Därtill ca 1,5 m i tjänstepension för oss båda. Hur står det sig i förhållande till er situation när ni kunde välja att hoppa av?

tack för en inspirerande blogg!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1409
64
0
Fantastiska Far...

Hej Snartdär? och tack för din kommentar, 

Jag kommer skriva en serie med inlägg nästa vecka om vår balansräkning, budget och prognos för de fria åren "uttagsfasen". Spontant låter det som om ni har en något starkare position än oss ekonomiskt (med mer fritt eget kapital men ungefär samma totala kapital) men samtidigt så har ni en budget som är 20% högre. Så läs gärna detta. Jag har också haft lite telefonsamtal med läsare på sista tiden och diskuterat hur vi tänker, vad som krävs och försökt hjälpa till så gott jag kan. Om du är intresserad av ett samtal så maila mig på frivid42@outlook.com

Anonymous's picture
P. (ej registrerad)

Spännande läsning. Inser att vi klarar det med råge trots att vi har helt orimligt höga kostnader för mat och kläder utifrån er som jämförelseindex, men då har vi inte lika många barn som ni. Tror billigt boende är lösningen för de allra flesta. I vårt fall ligger det på 9% av intäkterna. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar