Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Kick off för resten av livet - skaffa er ett stort mål!

Om man vill ha utfall i livet som skiljer sig från andra så måste man ta ett steg tillbaka och fundera över vad man rent praktiskt ska göra annorlunda för att förverkliga detta. Men först behövs en dröm som är stor nog för att vara värd förändringen och tillräckligt realistisk för att förväntas lyckas. 

För vår del så satt vi på en takterass i Mexiko för 6 år sedan och vågade för första gången tänka tanken och yttra orden att vi skulle bli fria inom 10 år. Där och då hade vi bara en vag tanke om att det borde vara möjligt (vi hade ju läst att andra gjort det) och en känsla av att detta var helt rätt för oss. 

Jag tror inte att det är en händelse att detta inträffade just under en längre utlandsvistelse eftersom vi då både fick smaka på ett liv som var när nog perfekt under några månader på slutet (rätt mix av tid tillsammans och möjlighet att genomföra egna projekt). Dock tror jag inte det är nödvändigt att åka långt bort för att skapa samma sinnestäming.

Tänk dig att du avdelar en helg tillsammans med din partner. Att ni på ett vitt papper börjar skissa en framtida drömbild. Fundera inte så mycket i det här läget på exakta tider eller belopp utan mer hur skulle detta se ut. 

Hur dessa drömmar ska utformas för att vara motiverande är personligt men min känsla är att vi ofta är alldeles för dåliga på att drömma rimligt. Vad jag menar med det är att vi gärna drömmer om att vi ska bli miljardärer eller att vi ska flyga till månen och bli fotbollsproffs..men samtidigt fortsätter i samma gamla fotspår där förmögenhetsplanen heter Triss, månexpeditionen slutar med att titta på den någon enstaka kväll och drömmen om att bli fotbollsproffs skall realiseras genom att titta på Championsleague i soffan med en öl och en skål chips. 

Dessa drömmar är  för långt från vad som är realiserbart för de flesta. Därför är dom bekväma. Ingen förväntar sig att du ska bli Buffett, Fuglesang eller Ronaldo och därmed är det tryggt och enkelt att drömma om, för ingen (allra minst du själv) förväntar dig att du ska göra något för att realisera dessa nära nog omöjliga drömmar. 

Om drömmarna istället är realistiska så som "vi vill spendera ett år utomlands med barnen innan de blir stora" , "jag vill utbilda mig till sjuksköterska" eller "vi vill blir fria före 45" så är förväntan från andra och ännu viktigare oss själva att faktiskt göra något. Det är därför denna typ av drömmar som ni bör sätter ner på det där vita pappret ni har med er. 

Fokusera dock på drömmarna, börja inte detalj kolla på hur många år en utbildning tar eller exakt hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut för att genomföra de olika målen och drömmarna. Det kommer senare! 

Har ni andra gjort denna typ av kick-off? Vad var resultatet? Skulle ni rekomendera det till andra? Ni som aldrig gjort något liknande vad tror och tänker ni, skulle det vara nyttigt? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Petrusko (ej registrerad)

Tjena,
Intressant läsning. Det är jättebra råd att skriva ned gemensamma drömmar och att drömma realistiskt. Jag läste om det i Joel Bladhs bok också och det är ju så bra råd.

Mvh petrusko

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

Jag har under flera år suktat efter en Tesla. Min dröm är alltså att äga en sådan bil. I dagsläget är denna bil alldeles för dyr för min budget men som vi alla vet så sjunker värdet på alla bilar drastiskt.

Med detta sagt så behöver jag egentligen inte göra några förändringar för att min dröm ska slå in. Det är bara att vänta och vänta och vänta.... =)

För övrigt så håller jag med om man man ska sätta höga mål men de måste även vara realistiska att uppnå inom en relativt snar framtid. När det gäller pengar och sparande så kommer kroppen till en gräns där den helt enkelt inte har nytta av pengar. När vi människor blir äldre ökar även risken avsevärt för allvarliga sjukdomar t ex cancer. Låt säga att man har nått sitt sparmål vid 65-års ålder och sedan åker på någon dödlig sjukdom, vad gör pengarna för nytta då?

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Petrusko och ekonomisk trygghet och tack för era kommentarer, 

Petrusko - det är verkligen superstarkt att ha ett gemensamt mål för ingen är stark varje dag och då kan man dra varandra framåt och påminna varandra om vad man faktiskt vill uppnå. 

Ekonomisk Trygghet - den där Teslan kanske inte ens känns så het den dagen du kan köpa den och du avstår..vem vet?  Att sätta mål som inte går att nå blir enligt mig ofta en ursäkt för att inte försöka, man pratar ofta om att de framgångrika människorna har satt höga mål och sedan reliserat dem men frågan är om de inte givet deras talang och hårda arbete även har varit rimliga mål...ändå? 

Vad gäller att skjuta upp saker tycker jag helt klart att det blir en avvägning och numera är jag nästan alergisk mot såna där grafer som visar ränta på ränta effekt över 40 eller 50 år...det är för länge för att realisera något det måste gå snabbare och det finns inga genvägar utan det kräver prioritering. 

Anonymous's picture
Kristin (ej registrerad)

Jag och min man har gjort en årlig kick-off i några år nu, och det är bland det bästa vi börjat med! Vi gör det inte så avancerat, utan avsätter en dag och håller oss hemma, vilket funkar bra för oss. Vi förbereder lite fika och har en agenda vi följer. Det har gjort oss mer enade i vad vi vill, och med en tydlig målsättning är det lättare att göra förändringar. I takt med att vi uppnått en tydlig förändring i både budget och kapital, blir det också lättare att drömma om nya mål. Det är upp till var och en hur lång horisont man har, vi har valt att inte sätta mål längre fram än 5 år. Märker också att vad man vill hela tiden förändras. I takt med att vår ekonomiska situation blivit bättre så vidgas våra vyer över hur man kan leva. Det ursprungliga målet var total frihet/tidig pension, men det känns för avlägset, och inte heller längre som vad vi vill. Nu tänker vi snarare i banorna jobba halvtid med något som är roligare än det vi gör idag, och kunna ta längre föräldraledigheter om vi i framtiden får barn, men det kan ändras många gånger än på vägen :) Att kunna/våga drömma om hur man vill leva och jobba mot det är dock redan nu en härlig känsla av frihet. En känsla av att jag/vi designar vårt liv, ingen annan.

Jag rekommenderar definitivt alla par/familjer att göra en årlig kick-off, och mitt råd är att göra det på ert sätt. Det finns inga regler utan våga testa olika alternativ. Man måste inte heller fokusera på ekonomi enbart utan kan ju ta upp andra områden man vill fokusera på, t ex hälsa.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kristin och tack för din kommentar, 

Vi kör faktiskt två kickoffer per år (i samband med våra respektive födelsedagar) och under den tiden hinner det hända lite. Då ska det vara OK att justera planen så länge man båda är överens. Ofta har jag sett det som att den långsiktiga planen inte ändras så mycket men vägen dit förändras löpande. Bra då att man stämmer av tillsammans med jämna mellanrum och ser till att man är på samma väg. Detta är även ett sätt att hålla ihop ett förhållande vilket är viktigare än någon ekonomisk framång i världen. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar