Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Kläder - Hel, ren och varm!

Som den nakna apa du är så behöver du kläder. Det behöver även din familj förutsatt att de tillhör samma art. Men det betyder inte att alla klädinköp är nödvändiga. Troligen är det istället så att större delen av dina klädinköp har mycket mer med fåfänga än med nödvändighet att göra. Så även för mig som köper väldigt lite kläder, hade det bara rört sig om att hålla sig varm så hade klädkontot kunnat minskas ännu mycket mer.

Nedan följer några av mina tips för ett litet klädkonto och en effektiv garderob:

  • Laga - att själv laga eller lämna in för lagning kan förlänga livslängden på många  skor och plagg. Utvärdera alltid detta som ett alternativ innan du springer iväg och köper nytt. 
  • Shoppa aldrig - Analysera behoven - Som med det mesta andra så handlar en effektiv garderob om att ha en bra analys av behoven, att planlöst gå runt i affärer och se om man "hittar nått" är inte en bra väg till den analysen. Istället bör man i förväg fundera igenom: I vilka olika sammanhang använder du kläderna? Behöver du kostym/dräkt på jobbet, eller kan du gå i jeans varje dag? Är du ofta på fest? Är du mycket ute i skog och mark? Utövar du någon sport? Om du till exempel i första hand är på kontoret eller ute i skogen, köp kläder i första hand för dessa två aktiviteter och låt dem fungera även i andra sammanhang.
  • Köpt klassiskt och använd länge - Köp inte en neonfärgad jacka bara för att det är det "senaste" om ett par år kommer den kännas väldigt fel. En svart, mörkblå, grå jacka kan istället användas både 5 och 10 år. Samma sak gäller kostymer, jeans som inte är jättebilliga men som kan användas länge. De sista åren jag arbetade gick jag över till att bara använda vita skjortor vilket både förenklade inköpen då jag inte tittade på något annat och valet av kläder varje morgon. 
  • Variera tillbehören - Om du ändå vill ge efter lite för fåfängan så köp tillbehör så som strumpor, slips, halsduk med lite mer färg. Jag undviker detta också men om du måste är det mycket smartare att köpa en halsduk i "årets färg" för 149:- än att köpa en jacka för 3999:-.
  • Utnyttja andras överkonsumtion - Eftersom andra överkonsumerar kläder och har gjort så i många år så finns det ett överflöd av begagnade grejer (Läste någonstans att om vi inte köpte ett enda nytt klädesplagg i Sverige från och med idag så skulle de existerande kläderna i landets garderober räcka i 50-år). Framförallt till barnen har vi hittat massor av kläder på loppis. Våra barn sliter allt tills det nästan faller sönder men på loppisen är det uppenbart att många barn har för mycket grejer för där hänger en nästan ny vindjacka för 50kr och ett par vinterskor utan synligt sligage på sulan för 60kr.  
  • Handla kvalitet - Ibland är det svårt att bedömma kvalitet och man kan behöva prova sig fram. Döm av min förvåning när kalsonger till småkillarna visar sig vara allra bäst när de köpts på ICA av alla ställen. 
  • Utnyttja rean - När det gäller lite större inköp som skor, jackor med mera kan det vara värt att vänta till säsongsutförsäljningen. Det är lysande om man kan köpa en fin dunjacka eller ett par vinterstövlar i april för halva priset. Detta kan också vara en möjlighet att gå upp en kvalitetsklass till sådant som man normalt sätt skulle ha tyckt har varit för dyrt och istället spara på längre livslägd (man bör dock vara försiktig med att sätta likhetstecken mellan högt ordinariepris och kvalitet...det kan variera).  
  • Luras inte av erbjudanden - REA och andra typer av erbjudanden kan ibland vara färädiska. Det kan handla om att sälja ut produkter som inte gick att sälja till ordinarie pris för att de inte höll måttet. Det kan handla om hopplösa färger. Vissa erbjudanden är dessutom sådanan att produkten även om det står halva priset är dyrare än motsvarande produkt någon annansans. 
  • Köpstopp - När du kommer till ett vägskäl i livet eller när du vill genomföra en förändring kan det vara bra att under en period ha köpstopp. Om du bestämmer dig för att inte köpa en enda grej till under ett halvår så märker du hur mycket du har i garderoben och dessutom blir de verkliga behoven tydligare...de är nog mindre än du först tror. Personligen så har jag sedan förra sommaren haft köpstopp för kläder eftersom livet just nu förändras då jag slutat jobba och vi ska flytta. Behoven efter detta är oklara så varför fylla på garderoben. 

 

Min övertygelse är att den som idag handlar kläder "som vanligt" kan spara mellan 50-75% mot nuvarande kostnadsnivå genom att följa råden ovan och fortsätta vara lika bra eller bättre klädd. Det kan ta ett tag att vänja sig vid nya sätt att göra saker men när man väl har etablerat nya vanor så går det av bara farten och blir till och med en befrielse med mer tid och pengar. 

Hur handlar du kläder? Kan du lära dig något av ovanstående tips? Har du några egna tips? 

Taggar (blogg): 
eriksjos's picture
4
5
1
0
eriksjos

Men svarta och gråa kläder är ju såå tråkigt :) Då känner man sig sorgsen och grådassig. Mer färg är kuligare och gladare :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

eriksjos: Men svarta och gråa kläder är ju såå tråkigt :) Då känner man sig sorgsen och grådassig. Mer färg är kuligare och gladare :)

Självklart en neonfärgad jacka som du kommer använda i 10 år är precis lika bra som en svart:-) 

Anonymous's picture
fruminimera (ej registrerad)

Jag har dessvärre alltid varit en sån som "går på" REA:n. Försöker vänja mig av med det, framför allt genom någon typ av ogenemtänkt köpstopp. Som du skriver så får man sig en funderare av att inte handla nytt och det som varit mest upplysande för mig är hur de plaggen som inte matchar så många andra plagg aldrig blir använda, trots att de är nog så enkla i sig själva. Jag har t.ex. fram till nyligen ägt en beige alldaglig kjol som en kunde tycka skulle passa till allt, men eftersom den var så varm i tonen gjorde den inte det. Den hamnade i loppislådan! Kanske får någon annan användning för den snart. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Fruminimer och tackar för din kommentar,

Känner igen din beskrivning av plagg som inte passar med något annat, jag har också haft en del sånt i mina dagar inte sällan inköpt för att det var "billigt" på någon REA innan jag hade lärt mig att hantera detta mer effektivt.  Det finns ingenting som är så dyrt som något som man köper och sedan aldrig använder. 

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Skaffa ett jobb där du har arbetskläder! Om de dessutom tvättas av jobbet minskar slitaget på tvättmaskinen hemma.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Malin...super bra tips för er som forfarande jobbar "for the man"! :-) 

Anonymous's picture
SparStefan (ej registrerad)

Hej!

Jag har faktiskt haft ett köpstopp större delen av vintern och i stort sett inte handlat. Jg var en sväng på HM och köpte svart och vitt bara. Det har funkat bra! HM är jag ovan vid eftersom jag alltid annars har handlat dyrt. Och som du skriver så är dyrt inte lika med bra kvalitet. Det enda jag oroar mig för är att allt ska bli slitet samtidigt och att jag får en jättekostnad då eftersom jag inte har fyllt på lagren. Det återstår att se. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Sparstefan och tack för din kommentar. Jag har faktiskt inte köpt ett enda klädesplagg sedan juli förra året och mitt köpstopp ska vara i ett år. Jag har inte ens köpt kalsonger och strupor (även om jag har ett undantag för detta om det verkligen behövs). Min känsla är att kläder slits väldigt olika så jag tror inte att alla dina kläder kommer gå sönder samtidigt, däremot bygger man ju upp en viss "skuld" när man inte handlar på länge men om man analyserar behoven väl och handlar enligt ovan så kan det lösas med ganska få hundralappar när köpstoppet är slut. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar