Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Klädvecka #krossabudgeten 2 (5) - Grundkurs - Vad behöver vi?

Kläder är ett sånt där typiskt exempel på sådant som alla "sparar" jättemycket på men ändå aldrig får några pengar över. Säsongsvis är det rea och det är 3 för 2 och rabattkuponger i SMS och i brevlådan. Problemet med dessa erbjudanden är att de ofta får oss att köpa saker som vi inte behöver och som jag beskrivit i de tidigare temaveckorna så hjälper inte besparingar på marginalen speciellt mycket om själva strukturen är feldesignad. Så även här. 

Det är därför viktigt att vi börjar skapa ett slags system kring kläder som utgår ifrån vad vi behöver. Kläder kan i huvudsak komma in i tre klasser, de kan vara till för att hålla dig torr och varm (fritids/sport/arbets-kläder), de kan vara en nödvändighet för inkomsternasförvärvande (kostym till kontoret) eller de kan ha som enbart syfte att vara utsmyckning vid en fest elller annat sammanhang. 

En väldigt farlig sak om man vill spara på klädbudgeten är om du går runt med en vag känsla av att det inte finns något att ha på sig (kan gälla dig, din partner eller barnen) så fundera på vad detta beror på. Är det så att du har mängder med snygga jeans men inte en enda snygg skjorta? Är det kanske så att du har för mycket kläder hemma och inte riktigt klarar av att ta in allt...ibland kan du ironiskt nog få mer att ha på dig genom att göra dig av med hälften i garderoben. Poängen här är att vi behöver identifiera det verkliga behovet, i exempelt med skjortan är det inte "mer kläder" du behöver utan specifikt en snygg skjorta och i exemplet med den överflyllda garderoben så är det färre kläder som behövs. I båda fallen är en dag med planlös shopping på stan med syfte att "hitta nått att ha på sig" direkt kontraproduktivt. 

Börja istället med en ide om vad som behövs, hur ska kläderna användas, finns det alternativ som går att använda på mer en ett sätt, tillexempel kläder som kan användas både på arbete och fritid? 

Detta är det steg som har störst besparingspotential, det hänger så vansinnigt många plagg i svenskars garderober som används någon enstaka gång därför att köpet varit illa genomtänkt. 

I en familj så sker denna planering på lite olika sätt:

  1. När det gäller barnen så behöver det bli lite mer situationsanpassat då de både växer snabbt och ibland helt enkelt sliter ut grejer vansinnigs snabbt. Först får man ju fundera på om det trasiga/urvuxna plagget faktiskt behöver ersättas? Om det behöver ersättas finns det något att ärva från äldre syskon eller kusiner, finns det att köpa något begagnat? Först efter att dessa möjligheter uttömts blir att köpa nytt från butik ett alternativ. Då kan man också med fördel fundera på vad det är för säsong, är det tillexempel ett vinterplagg mot slutet av säsongen köp med fördel en större storlek som kan användas även nästa år då årets användning kommer bli begränsad.  
  2. När det gäller vuxna så kan man ha en lite mer långsiktig planering. Något år innan den blir för sliten så märker man att vinterjackan är på upphällningen, då kan man göra riktid reserarch och även fundera över vilka inköpsalternativ som är bäst (mer om det imorgon) det samma gäller andra kläder som sällan rasar samman akut så det finns gott om tid för planering. 

 

Sammantaget skulle jag säga att just det faktum att vi inte köper onödiga saker sparar minst 50% av klädbudgeten jämfört med vad den annars skulle vara. Om vi för detta exempel utgick ifrån 5 000 kr i månaden för en vanlig medelinkomstfamilj så kommer vi bara genom att inte köpa onödig plagg ner på hälften 2 500 kr i månaden. Detta innebär att man behöver ett kapital på 750 000 kr (300*2500) för att finansiera familjens kläder för resten av livet. 

Hur går du tillväga för att analysera era klädbehov? Går du på känsla eller gör du en analys av behoven? Vad är din klädbudget?

Anonymous's picture
P. (ej registrerad)

Jag är en sån där som alltid bara köpt nya kläder när de gamla gått sönder med undantag vid resor till USA där outlet-besök förekommit. Har väl snittat på runt 500-1000 kr om året och inte varit kundkortsinnehavare på någon kedja, men oftast handlat på H&M. Det där förändrades när  jag fick barn. Helt plötsligt behövdes gravidkläder, bebiskläder och amningskläder. Med viss förföran inser jag att familjen numera lägger över 500 kr i MÅNADEN på bara H&M. Eftersom jag fortfarande inte kommit ner i samma storlek som innan graviditeten har jag dessutom behövt köpa dugliga kläder i större storlekar, något jag undvek under föräldraledigheten eftersom det inte kändes nödvändigt. Kanske är ett bra spartips att se till att inte pendla i vikt så mycket och minska i omfång efter graviditeter direkt? ;) Det vore säkert bra för matkontot med lite självsvält också! ;) Jag ser dessutom med viss förfäran hur ofta barnkläder blir smutsiga, och med gemensam tvättstuga i föreningen så går det inte att tvätta oftare än en gång i veckan. Det svider lite att behöva köpa mer kläder än vad som behövs bara för att vi inte har tvättmaskin, men samtidigt tror jag inte det vore billigare att köpa en maskin och tvätta dagligen. Kanske borde jag räkna på det? 

Jag är absolut för att köpa begagnat, men iom de höga fraktpriserna så blir det ofta inte så mycket billigare, men jag försöker till och från. Hur ser ni på tidsaspekten på köp av begagnade prylar? Är det värt det? 

 

Tack för bra inlägg! 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej P och tack för din kommentar, 

Jag brukar själv skämta om att det finns en hälsomässig fördel med att vara för snål för att gå upp i vikt:-) Det blir ju också ett utrymmes problem hemma om man pendlar i vikt för då måste man ju nästan ha flera paralella garderober... Detta är ju dock lite annorlunda med graviditet som i och för sig inte behöver betyda högre vikt efter födseln men som ändå kan medföra förändringar i kroppen som medför nya behov. 

När det gäller att handla begagnat så har jag några tips som funkat för oss i morgondagens inlägg kring HUR man handlar kläder. Mycket handlar om att kunna handla där man bor via tillexempel lokala facebook grupper eller secondhandaffärer som ligger nära de vanliga affärerna (inga extra resor). Mer om det imorgon. 

När barnen var riktigt små så hade vi också lite "problem" med att vi fick köpa mer kläder än vad vi behövde för att vi inte hann tvätta, nu när de är större och dessutom 3 stycken så sliter de ut precis allt så några extra par byxor eller tröjor går ändå åt så det gör inget...med lite planering gå dessutom dessa att skaffa rätt billigt..

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar