Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Klädvecka #krossabudgeten 3 (5) - Fortsättningskurs - Hur ska vi köpa det?

Den absolut viktigaste poängen för att spara på klädbudgeten är att inte köpa något onödigt som inte blir använt vilket vi gick igenom igår. Idag ska vi fundera på HUR vi kan köpa för att spara ytterligare nedan några tips på saker som funkat bra för oss:

  • Kolla begagnat först - Om du eller barnen behöver något utvärdera möjligheten att köpa begagnat först. Kolla om det finns en loppisgrupp på facebook där du bor...(bra därför att det kan visa sig att grannen har det du behöver...inte sällan kan du också få leverans i brevlådan mot en Swish:-). Det finns ett sådant överflöd på grejer och det är inte ovanligt att vi köpt vinterskor, pjäxor, byxor, tröjor med mera till barnen till en bråkdel av nypris och i nära nog nyskick. Om möjligt kan man ju svänga in på secondhandaffären på vägen till den vanliga affären och på så vis bara gör en resa men kolla detta alternativ först. 
  • Kolla sedan på ovanliga ställen - Förutom loppis/secondhand/begagnat så finns det ju även överflöd i form av produkter som säljs på outlet både i fysiska butiker och online. Det kan också vara värt att titta lite utanför det vanliga. Vi har tillexempel hittat många kläder för sport/fritid som egentligen är avsedda för arbete utomhus snarare än mer "designade" fritidskläder. (En firma som säljer sådant överskott online är ullaredlantman.se (affiliate)).   
  • Köp rätt kvalitet till rätt pris - kvalitet är inte en absolut vetenskap utan beroende av din situation och en kombination av hur du använder någonting och din egen känsla. Hur viktigt är det tillexempel att ett plagg håller färgen...? Det är lika skadligt för plånboken att blint alltid välja det billigaste alternativet som det är att alltid gå på det dyraste vara för att "kvalitet kostar". Baskläder i bomull som underkläder, strumpor, t-shirts med mera skiljer i min erfaranhet väldigt lite i kvalitet mellan lågprisfirmor och märkeskläder. För andra mer "avancerade" kläder med lång användning som jackor, skor med mera så brukar de allra billigaste alternativen vara för dåliga och knappt göra jobbet (hålla dig varm och torr) varför det kan vara värt att lägga några extra kronor..dyrast är dock sällan bäst utan det gäller att hitta nått mitt emellan.   
  • Det blir vinter/vår/sommar/höst nästa år också - Ett sätt att få dessa kläder ovan billigare är att planera för att säsongen återkommer. Att i April köpa en vinterjacka till nästa år (och göra sig av med den gamla så att inte garderoben överfylls) kan vara en bra ide´.Det samma gäller förstås alla säsongsbetonade kläder som badbyxor, regnkläder, shorts, sandaler, gummistövlar, vinterkängor etc etc.  (Kläder ska dock användas tills de är helt slut..och handen på hjärtat kan inte den där jackan klara ett år till?) 
  • Vilka ytterligare behov finns i familjen? - Om du ändå ska till butiken och köpa säg ett par nya jeans till ett av barnen så fundera innan vad det finns för andra behov i familjen. Börja att kolla secondhand..enligt ovan...kanske finns det även en tröja till dig..? Om det inte finns på secondhand och du hamnar på den vanliga butiken så kanske det visar sig att de har ett erbjudande om 2 för 1..eller 3 för 2 genom att då ha klart för sig vilka andra behov som finns i familjen så kan man utnyttja detta erbjudande utan att köpa något onödigt (win-win)
  • Köp inte bara för att det är billigt - När du enligt ovan vadar i secondhand- och andra fynd så glöm inte bort grundkursen. Allt som du köper men inte behöver är dyrt även om priset är lågt. Att köpa ett par superbilliga jeans är inte lösningen på att du saknar en tröja!  

Det här med att jaga bättre priser är nog något som ganska många gör men det är i kombination med grundkursen i att identifiera de verkliga behoven som det verkligen gör skillnad på kostnaderna. Annars är risken att man sparar och sparar och bara blir fattigare..samtidigt som man får börja fundera på att bygga ny förvaring hemma för att garderoberna av någon outgrundlig anledning börjar vara väldigt svåra att stänga. 

Dessa steg ovan har förmågan att lågt räknat spara ytterligare 20% jämfört med normalbudgeten och då är vi nera på 300 kr per familjemedlem och månad eller 1500 totalt för vår familj på 5. Detta innebär att man behöver ett kapital på 450 000 kr (300*1500) för att finansiera familjens kläder för resten av livet.  

Hur gör du när du handlar kläder? Har du någon metod kring var du letar efter det du behöver? 

Anonymous's picture
Kristin (ej registrerad)

Det är också så att det numera nästan alltid är rea eller finns olika erbjudanden från butiker, så egentligen behöver man aldrig handla till ordinarie priser ens i vanliga butiker. Har man bara lite tålamod så får man lätt 10-50% på alla de vanliga kedjorna som MQ, Lindex, Åhléns, KappAhl osv, genom att bara vänta tills man får hem reklamblad med rabatt, eller invänta någon rea som ju nu är flera gånger per år. Jag inser att detta tillhör överkursen, men ändå ;)

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kristin och tackar för din kommentar! 

Det är helt sant, väldigt sällan jag köper något på ordinarie pris. Detta är delvis relaterat till det jag skriver om säsong ovan...och delvis till överkursen...imorgon:.) 

Anonymous's picture
P. (ej registrerad)

Jag håller med Kristin(superbra med rabatt!), men jag håller även med dig om att det är rätt lätt hänt att man kommer hem med mer än man behöver just därför. Klassiskt är ju "ta 3 betala för 2" och "20% på hela köpet vid köp av minst 3 varor". Ofta skulle jag ändå köpa två saker, men då blir det ju en tredje av bara rutin. Jag tror även att det finns en risk att sparsamheten som hobby gör att man köper mer än man behöver. Det kanske låter superdumt, men jag upplever ibland att jag som är rädd för att betala fullpris för såväl kläder som mat (och därför lagrar mängder av vetemjöl för 2,5 kr/kg) köper mer saker än min sambo som skiter i priset. Han är ju inte orolig för att betala fullpris och känner därför inget behov av att köpa på sig saker som vanligen är dyrare. Konsekvensen blir att snåla jag ofta binder kapital i saker som inte behövs än (typ vinterkläder till barnen i kommande storlekar). Oftast kommer det till nytta så småningom, men jag är ganska ny som förälder så risken finns ju att jag inte kommer kunna använda allt jag köper på mig. Till oss vuxna har det ju funkat bra, eftersom vi inte ändrar storlekar (vanligen iaf ;) ). Bra inlägg som vanligt! 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej P och tack för din kommentar, 

Detta är absolut ett problem med att man lockas att köpa mer än man behöver och det är därför så viktigt att man börjar med grundkursen och har riktigt klart för sig vad man behöver. Det där med att köpa på sig med nästa storlek eller masor av mjöl när det är billigt är ju smart till den gräns att det är rimligt. Att köpa två extra påsar mjöl är ju bara skönt för då finns det hemma..men att ha ett helt skåp hemma med mjöl är ju betungande...tillsist får man bygga ut huset:-)

För att kunna utnyttja bra priser så har jag när det gäller kläder till barnen två nivåer. Hittar jag ett par skor för 50kr på secondhand i nästa storlek så kan jag köpa dem om jag är 80% säker på att de kommer till användning medan om jag köper nytt (även på rea) så vill jag vara 100% säker. Med tre barn så kommer i och för sig det mesta till nytta...det är inte mycket som lämnar vårt hushåll utan att det det är utslitet så det är i det närmaste genomskinligt:-) 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar