Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Klädvecka #krossabudgeten 4 (5) - Fördjupningskurs - Optimera!

När vi nu gjort det viktigaste nämligen att identifiera behoven av kläder (uppskattningsvis 50% besparing) och kommit fram till hur vi ska köpa dem (uppskattningsvis 20% besparing). Så kommer vi till att optimera klädinköpen genom att utnyttja olika erbjudanden för att få det bästa möjliga priset. Det är ofta här de flesta börjar när de ska spara in på klädbudgeten men det är här som besparingspotentialen är lägst. 

Vad detta steg handlar om är att utnyttja olika typer av erbjudanden. Bolagen som säljer kläder skickar ju ut hela tiden olika typer av erbjudanden med 20%-25% rabatt vilka har till syfte att få oss att köpa mer saker som vi inte behöver. Ni som läser den här bloggen har ju dock stenkoll på era behov vilket gör att ni kan utnyttja dessa erbjudanden. Tillexempel rabatteras sällan basvaror i butik så som T-shirts, underläder, strumpor och när de rabatteras så är det ofta för att det är en udda färg eller modell. För denna  typ av standardvaror som inte har några säsonger kan det vara värt att kolla efter erbjudanden av typen:

  • 20-25% rabatt - i tid och otid SMS´ar, postar och mailar alla olika klädkedjor ut erbjudanden om 20-25% rabatt, ibland på en vara ibland på ett helt köp. Varför inte passa på att köpa 10 par strumpor för 100kr istället för 125?
  • 50% på 2:a varan - detta är en variant på ovan och ger ju samma reslutat om du tillexempel köper två par underbyxor till barnen. Detta är dock mer av en luring eftersom det kan göra att vi köper saker vi inte behöver...se upp! 
  • 2 för 1 eller 3 för 2 - Speciellt när det gäller barn och damkläder förekommer ofta denna typ av erbjudanden. De syftar ju till att få oss att köpa mer av det vi egentligen inte behöver men med lite smart planering kan man istället tillexempel köpa ett par extra byxor i nästa storlek till barnen. Eller ett nödvändigt plagg per barn och få ett på köpet. Lämpar sig även här bra för basplagg. Säsongsplagg köps bättre på REA mot slutet av säsongen. 
  • Fri frakt - vissa omogna e-handelsbolag (typ H&M) har fortfarande ofoget att ta betalt för frakt (som att ta inträde i butiken..). Handla aldrig där utom om du får ett erbjudande om fri frakt....detta blir en besparing där och då och kanske också kan få dem att förstå hur e-handel fungerar.... 

 

Detta är det sista steget i sparandet på kläder och har minst potential men säg att det kan ge ytterligare 10% på den totala klädbudgeten motsvarande en besparing på 100 kr per familjemedlem och månad. Då är vi nere på 200 kr per person och månad eller totalt 1000 kr för vår familj med två vuxna och två barn. Detta innebär att man behöver ett kapital på 300 000 kr (300*1000) för att finansiera familjens kläder för resten av livet. Detta är en besparing på 70% jämfört med den nivå där vi började veckan.  

Imorgon avslutar vi veckan med en summering och fundering, och då tänkte jag även berätta lite om hur vår familj ligger till mot denna nivå...

Hur gör du för att optimera dina klädinköp? Hur hittar du erbjudanden på det du ändå behöver köpa? 

Snålvargen's picture
11
13
1
0
Snålvargen

Inspirerad av dina inlägg beställde jag precis en ny jacka för 10kr (+40kr frakt)! Vad tycker du om den optimeringen då? ;) Lite bättre än 50%? http://snalvargen.se/posts/ny-jacka-under-10-kronor

Anonymous's picture
Frik (ej registrerad)

Jag försöker använda de strategier du nämner när det är kläfer som jag behöver köpa, vilket i huvudsak brukar vara byxor, strumpor och underkläder. Överdelar (tröjor, skjortor etc) brukar jag införskaffa vid klädbytardagar (om det inte går att hitta klädbytardagar löpande så brukar det finnas den helgen som Naturskyddsförenigne uppmanar till det, i år 1/4).

Jag är inte jättebra på klädvård, men lagar kläder - hemmakläder och barnens kläder själv, jobbkläder brukar jag lämna in för att få ett lite proffsigare utförande. Jag tar tillvara kläder som gjort sitt både som laglappar och för barnen att pyssla med, och det som blir kvar lämnar vi in i butiker där man får rabattkoponger som tack - har främst gjort det hos HM och Kappahl (som även tar skor) men tror att någon av de stora sportkedjorna har motsvarande. Ser också till att lämna in det i nära anslutning till att vi behöver handla, så att inte de eländes rabattkupongerna hinner gå ut...

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Snålvargen och Frik och tack för era kommentarer,

Snålvargen - ska bli kul att höra mer om ditt experiment, hoppas att det är en bra jacka..för annars är det ju 50 kr slösade trotts allt!

Frik - klädvård är jättebra och framförallt för brankläder kan det spara stora pengar eftersom de ofta går sönder tex på knän men i övrigt är i bra skick. Mina egna kläder är ofta i det närmaste genomskinliga när det börjar gå sönder och då är de utom räddning. Vi har inte testat att ge till HM/Kappahl istället har vi givit till släktingar i första hand och välgörenhet i andra hand. Värdet är ju inte så jättestort men det är ju bra att grejerna kan komma till använding. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar