Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Klädvecka #krossabudgeten 5 (5) - Summering och fundering!

Vet inte vad ni tycker som läser men jag tycker att dessa temaveckor går väldigt snabbt för det finns så mycket att fundera på kring alla dessa kostnader och hur vi ska leva för att få ut maximal nytta till minimal kostnad. Denna serie är ju skriven på det viset att det ska räcka att implementera grundkursen för att nå 50% besparing jämfört med medelfamiljen. Min övertygelse är att det är i grunddesignen som de riktigt stora framstegen görs. Tidigare temaveckor om boende och transport samt mat hittar du via dessa länkar och denna vecka har bestått av dessa inlägg.  

  1. Intro - översikt och startpunkt (måndag)
  2. Grundkurs - Vad behöver vi? (tisdag)
  3. Fortsättningskurs - Hur ska vi köpa det? (onsdag)
  4. Fördjupningskurs - Optimera! (torsdag)
  5. Summering - Fredagsfundering och summering av veckan (idag)

Veckan började med att vi konstaterade att det inte är ovanligt att en familj med 5 medlemmar och medelinkomst lägger 1000 kr i månaden på kläder per medlem. Vilket summerar till 5000 kr.

Genom att implementera allt som beskrivits under denna vecka så bör en familj som värderar friheten högt kunna få ned sin kostnad per familjemedlem till cirka 200 kr eller totalt 1 000 kr i månaden.

Om jag tittar på det senaste året för vår familj så har vi lagt något mindre än detta. Den äldsta sonen är "dyrast" och lägger cirka 250 kronor i månaden medan de yngre syskonen som kan ärva en del och vars kläder är något billigare ligger på 150 per huvud. Frun har ungefär lagt 200 kr per månad (men har just nu totalt köpstopp inför friheten). Själv har jag lagt ner lite i snitt 50 kr i månaden de senaste två åren. Detta summerar till 800 kr för hela familjen per månad. Då ska man tänka på att våra barn är ganska små och att både jag och frun har garderober som är välfyllda sedan innan. Å andra sidan bedömmer inte jag som köpt absolut minst de senaste åren att min garderob är i sämre skick nu än när detta började så det är kanske möjligt. 

  • "Normalbudget" - 5 000 * 300 = 1,5 miljoner 
  • "Familjen Fri´s optimerade budget" -  800 * 300 = 240 tusen

 

Om man sedan utgår ifrån att "familjen fri" börjar från noll i besparingar och sparar mellanskillnaden mellan de två budgetarna så blir det en besparing på 4 200 i månaden eller 50 400 om året. Med en antagen avkastning på 6% på investerat kapital så tar det då 4,5 år att spara ihop de pengar som krävs för att finansiera kläder till hela famljen för resten av livet. Att jämföra med 40 år eller mer för den som inte sparar.  

Nu har vi gått igenom hur vi sparar på allt det nödvändiga i livet i de tre första temaveckorna (Mat, Boende och Transport samt Kläder) men det finns ju mer här i livet så inom kort ska jag fortsätta med de två sista delarna i denna serie. 

  • Resor, semester, boende i annat land (vi vill väl alla uppleva världen?)  
  • Fritid och, elektronik och underhållning (Välja och välja bort)

 

Hur ser det ut med kläder i era familjer? Lägger ni mer eller mindre än oss och kan ni se vad det är som gör att er budget är högre/lägre? 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag höjde på ögonbrynen när du skrev att 1000kr/pers i månaden är vanligt för en normalfamilj. Jag gör inte av med mer en någon hundralapp i månaden om jag summerar de senaste åren i huvudet. Skulle vår familj på 2 vuxna och 2 barn göra av med 4000kr i månaden på kläder skulle jag vara mycket förvånad (och en smula upprörd :-)). Jag för inte någon kassabok över våra klädinköp så jag vet dock inte helt säkert. 

I vår familj är klädshoppande något nödvändigt ont och när vi är tvingade att åka och handla kläder för att något gått sönder eller blivit för litet så protesterar samtliga i familjen högljutt över den urtråkiga "utflykten". Nackdelen med vårt ointresse är att vårt inköpsprocess består att att vi åker till närmsta affär, köper första bästa plagg som "gör jobbet" och sedan flyr vi därifrån. Det innebär att priset på plagget blir underordnat och ibland blir det dyrare än vad vi önskar bara för att komma därifrån för att lägga vår tid på roligare aktiviteter. Vårt ointresse innebär också att vi inte letar reapriser eller erbjudanden på kläder.  Det talar till vår nackdel vad det gäller klädkostnader.

Mitt tips är annars att se till att ytterkläder och skor är av bra kvalitet och sedan sköter man kläderna för att få de att hålla så länge som möjligt. Undvik att dra och slita i blixtlås, putsa och ta hand om läderskor,knyt och knyt upp skosnören istället för att bara dra på sig skorna, tvätta inte för höga temperatur och inte oftare än nödvändigt. Då kan man få kläderna att hålla klart lägre och man slipper åka och köpa nya. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tack för din kommentar, 

Jag var också chockad över siffran men via en enkel googling så hittade jag massor med människor som funderade på om de skulle kunna jobba sig ner till 500 kr per person och månad ned från det dubbla eller mer och det var inte koncesus kring att detta var en möjlig nivå. Detta gjorde att jag använde 1000 kr som utgångspunkt även om det är högt så är det tydligen inte så svårt att hitta människor som faktiskt lägger så mycket (både till barn och vuxna). 

Klädvård är väldigt bra och handlar verkligen om grundkurs det handlar om att identifiera behov i vilket ingår att se hur man kan vårda det man redan har!! 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Håller med Kilo! Det låter alldeles för mycket med 1000 kr/pers och då har jag ändå tonåringar med mycket tydlig smak varav en är lätt shopaholic.

Problemet för oss har varit svårigheten med att ärva kläderna. Dels för att de har olika kroppstyp (lång & smal vs kort med massa muskler) dels för att de varit ur fas storleksmässigt för säsongerna. Dvs vinteroverallen som passade den första perfekt en vinter var lagom för den andra mitt i sommaren. Till hösten hade den blivit urvuxen.

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Helt ute och cyklar är kanske inte beloppet ändå. Konsumentverket hävdar ca 700kr i månaden (se länk nedan). Personligen tyckar jag fortfarande att det är väl mycket för att det ska kännas bekvämt.

http://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/privatekonomi/k...

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Glömde. Ang Konsumentverkets broschyr, se sid 22-23, det är ett uppslag som löper över två sidor och lite svårt med pdf att följa.

Anonymous's picture
MarginalMannen (ej registrerad)

Jag har inte köpt egna kläder på flera år! Däremot har jag fått kläder, men sen är ju jag värdelös på att spara pengar så det går väl jämt ut. Men jag lär mig. Marginalmannen.wordpress.com

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommetnarer,

Jag tror nu ännu mer att de där 1000 kr faktiskt kan stämma för när man nämner konsumentsverkets siffror (som jag tycker är löjligt höga) så brukar väldigt många kommentera att så billigt är det omöjligt att leva. Så det är nog rätt många med medelgoda inkomster som ändå lägger sånna belopp. 

Å andra sidan så om man tittar på lyxfällan så verkar det som om personerna där lägger pengar på allt annat (spel, tobak, sprit, elektronik...mm) men väldigt få lägger speciellt mycket på kläder. Möjligen är det en fråga om vilka yrken och sociala sammanhang man ingår i. 

Vi har också haft lite olika kroppstyper på våra barn men för oss tycker jag att det snarare har varit en hjälp för att ärva för vissa kläder har den äldre växt ur snabbt pga sin lite kraftigare kroppstyp dessa har sedan den yngre brodern kunnat ha i fler år och slitit ut tills de varit helt slut (framförallt byxor) 

Anonymous's picture
Daggdr0ppe (ej registrerad)

Tack för sammanställningen. Det var intressant att läsa. I vår familj på en vuxen och två barn (12 och 13) så har vi det senaste året lagt ned i snitt 1500 kr/månad på kläder och skor vilket jag tycker är ovanligt mycket. Barnen växer snabbt och har blivit så stora att kläderna blivit dyrare plus att de har helt olika kroppstyp och därför aldrig kan ärva något av varandra. Jag har själv tyvärr gått upp några kilon i vikt (nya byxor har behövts) och behövde byta ut både vinterjacka och skaljacka då de efter många år helt enkelt hade gått sönder! Försöker tänka på att handla det vi behöver och inte annat plus att vi försöker handla med rabatt eller på rea (tex min vinterjacka) i slutet av säsongen. Vi köper inte direkt några märkeskläder men jag vill gärna köpa bra rejäla skor så att jag slipper ont i fötterna.  Jag tycker dessutom att de håller betydligt längre än billiga skräpskor. Vi försöker också att laga det som går sönder (min gamla jacka lagade jag tre gånger) eller tex göra shorts av för korta byxor som fortfarande är lagom i midjan.

Anonymous's picture
Var börjar man? (ej registrerad)

Vi har låg månadskostnad när det gäller kläder och skor. Eftersom jag inte kommt igång att följa kostnaderna vet jag inte exakt vad vi lägger men det är nog max 1000 kr/mån. Jag köper så gott som allt begagnat och handlar rätt sällan. Min sambo handlar än mer sällan än jag men när han väl köper något är det ofta dyrt (men väl genomtänkt). Barnen (3 och 6 år) har ännu inga krav på märken etc. och den yngsta ärver det mesta från storasyrran. Jag handlade t.ex. deras hela sommargarderob för 300 kr för några veckor sedan på en loppis. (På samma loppis sålde jag avlagda kläder för knapp 700 kr.) När jag väl köper något nytt till barnen är jag dock mån om att det är bra kvalitet och håller länge så då kan det dra iväg i pris men jag försöker att planera i förväg så jag kan handla så mycket som möjligt på rea.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Var börjar man? och tack för din kommentar, 

Låter som att ni har en väldigt god kontroll på vad ni handlar och hur ni handlar. Tror faktiskt en stor majoritet lägger mer pengar på kläder och betydligt mindre eftertanke än vad det låter som ni gör. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar