Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1329
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Kommentera och vinn boken "Job Free" - Dag 3 Avjobbning!

Detta är dag tre i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en ananlys och fundering. Idag är det då dags för unjobbing eller avjobbning som jag själv har valt att översätta det till.

Avjobbning är en metod som likt extremsparande oftast kräver ett visst mått av sparsamhet men där personen i fråga väljer att kliva ur ekorrhjulet omedelbart och skapar sig en inkomst på en hobby eller intresse alternativt jobbar halvtid, säsongsvis eller på annat sätt mindre för att frigöra tid för sin verkliga passion. 

Detta är en mer riskfylld metod en extremsparande på så vis att man inte bygger upp någon förmögenhet innan man väljer att slå sig fri. Det är å andra sidan en metod när man blir fri snabbare genom att leva på mindre och därmed ha behov av mindre inkomst. Självklart kan ju även "avjobbaren" välja att bygga upp en buffert innan man tar steget för att trygga livsstilen något mer men på det stora hela är denna metod ändå beroedende av en aktiv inkomst under hela arbetslivet.  Det finns en bok på ämnet UnWorking skriven av Clark Vanderventer, denna har jag inte läst (ännu) men kanske har någon annan läst denna? 

Även i detta kapitel har författaren massor av exempel på personer som lever detta liv från böcker och personliga möten. Dessa exempel målar bilden mer tydligt av avjobbaren som vad jag skulle kalla för levandskonstnärer. Personer som självalt är mångsysslare och kan leva på lite men som trivs med livet. Många gånger kan det vara konstnärer eller musiker som väljer att slå sig fria. Ett exempel pratar om en person som under en längre tid hankat sig fram på ströjobb som musiker men som längtar efter ett fast jobb som musiklärare...efter ett antal år inser han att detta kanske inte kommer hända men eftersom det är musiken som är hans liv så väljer han att fortsätta att hanka sig fram (avjobba) som en livstil och är mycket nöjd med detta.

På många sätt tycker jag att detta tillvägagångssätt är lika mycket en sinnestämning som det är en strategi. En person kan ha ströjobb och se sig som ett offer och vilja ha fulltid..medan en annan kan se det som det bästa som finns...den senare är en avjobbare! Hade vår startpunkt sett annorlunda ut när vi satsade på friheten på allvar för drygt 5 år sedan så skulle dettta mycket väl ha kunnat vara jag. 

Fortsätt att kommentarera och diskuttera dessa inlägg för chansen att vinna ett av tre ex av boken som jag ger bort denna vecka. Intressanta, diskuterande och utmanande inlägg kommer belönas! 

 

Imorgon fortsätter vi med nästa metod för att lämna ekorrhjulet livsstilsföretagande! Häng med!   

 

ceden's picture
8
35
0
0
ceden

jag är idag 34 år, när jag var 22 och pluggade på universitetet så var jag less på allt. Jag bokade en biljett till brasilien på 24h varsel. Lämnade allt. Väl där så insåg jag hur lite man faktiskt behövde för att vara glad. 

När jag kom hem 6 månader senare skrev jag en lista med vad för saker jag uppskattade i livet, jag räknade ut ur mycket pengar jag behövde för att göra detta. Började ströjobba för att få in dom å nu 12 år senare jobbar jag med en av grejerna som stod på listan :) Men lever lika sparsamt än.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Ceden och tack för din kommentar, 

Jag tycker att det är roligt att höra att du såg ljuset så tidigt. Har många gånger funderat över om jag inte hade varit en "unworker" om det inte var för att jag redan var 35 med fru (34 vid det tillfället) och två barn  (tredje i planerna) när vi slutligen förstod vad som var möjligt. Till saken hörde ju också att vi båda tjänade rätt bra vilket gjorde friheten mer nära förstående. (Hade varit kul om du skulle vilja beskriva din "resa" i ett gästinlägg (om du är intresserad maila mig på frivid42@outlook.com). 

Det är inte svårt att leva sparsamt om man trivs med livet det låter det som om du oxå kan intyga. 

Fredrik Lyreskog's picture
2
8
0
0
Fredrik Lyreskog

Intressant företelse helt klart. Många av mina vänner och bekanta här i Stockholm kör liknande upplägg. De frilans-konsultar (oftast inom IT eller management), och arbetar avsiktligt max 2-3 dagar i veckan. Resten av tiden lägger de på att umgås med barnen, vänner, eller pyssla med olika hobbyprojekt. 
Jag tror att just starta eget kan antingen vara en möjlighet att jobba mindre, eller en riktig fälla som innebär 80-timmarsveckor. Allt hänger ju på hur väl man lyckas sälja in sig själv och sina tjänster. 
Har man redan etabletat kundrelationer sen tidigare tror jag risken är lägre att man jobbar ihjäl sig, men att "ströarbeta" innebär nog alltid en risk det går över styr. Det jag syftar på är att om inflödet av arbete blir för lågt, ja då kan man behöva lägga ganska mycket "sälj-tid" för att få in nya uppdrag. 
Tar boken upp ökande risker på det sättet?

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Fredrik och tack för ytterligare en kommentar, du ligger i för att vinna:-)

Det finns ju många som lever på det här viset, eller åtminstone personer som startar eget med denna tanke. Tror dock att det många gånger som du säger blir antingen för lite eller för mycket arbete. De gånger jag kan tänka mig att det funkar utmärkt är i brancher med brist (säg en lärare/vårdpersonal som vill arbeta halvtid) i brancher som är säsongsbetonade (skidor, sommar turism...väg byggen..jobba mycket i säsong inget resten av året) samt special kompetenser antingen konstnärliga eller praktiska/teoretiska där det finns ett löpande behov men inte så att det fyller en heltid. 

Boken tar ett par exempel och diskuterar risker en hel del men den dyker inte riktigt djupt. På det viset är det mer av en översikt och jämförelse mellan de olika metoderna än en djupdykning i den enskilda metoden. Beställde just boken "Unworking" som syns på bilden ovan och hoppas att den ska ge ytterligare svar:-) Återkommer....

Anonymous's picture
Albin (ej registrerad)

Detta har varit planen för mig, dock har jag hobbys som inte riktigt drar in dom summorna. Biodling, fåruppfödning och sälja lite överskott på ägg så potentialen finns där om man skalar upp lite. Att komplettera med en dag eller två förvärvsarbete kanske är nödvändigt.
Vad är din syn på det, du som är ledig. Känns det som att binda upp sig en dag hade förstört mycket av "känslan"?

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Albin och tack för din kommentar,

Det du beskriver är ju det liv som har varit det mest naturliga genom århudraden som mångsysslare som skulle kunna vara en form av "unworking". Det beror nog på personlighet men jag tror att det går att finna ett stort mått av frihet i detta. På en nivå är det just vad jag tänker göra framgent med den skillanden att vi också har ett kapital i bakfickan som gör att vi är ännu mer fria att välja om vi eventuellt vill arbeta med något och i så fall med vad. 

Frihet är en känsla och inte en punkt därför är det viktigast hur man själv känner. Jag vet personer som väljer att jobba några få dagar i veckan för att de tycker att detta ger frihet. Medan andra jobbar på samma sätt och tycker att det är pest och pina för de skulle helst ha mer arbete (och mer pengar).  Det finns dem som tror att de behöver 10-20 eller 30 miljoner på banken för att känna sig fria och så finns det dem som kan känna sig fria med väldigt lite. 

För egen del kommer mycket av friheten av att jag vet att vi kan vara lyckliga och leva på lite...och oavsätt vad som händer så är det alltd möjligt att dra in lite pengar någonstans ifrån om det verkligen skulle knipa. Frihet är målet och pengar är en av verktygen för att nå dit, men frihet kommer också av att man har en verktygslåda av kunskaper och färdigheter om allt från att laga mat, till grundläggande reparationer, språk som gör att man kan klara sig själv men även vara till hjälp för andra. På detta tema finns en teoribildning kring 8 kapital som är något som jag skrivit om tidigare och som du kanske skulle finna intressant? 

Fredrik Lyreskog's picture
2
8
0
0
Fredrik Lyreskog

Haha, ja nära skjuter ju ingen hare ;-) 
Skämt åsido, det är givetvis så att det här är intressanta ämnen du tar upp, och kan jag bidra med nyanser/perspektiv så är det ju bara roligt. 

Du får gärna återkomma med en recension av Unworking sen när du läst den!

ceden's picture
8
35
0
0
ceden

jag tycker inte ens det är att leva särskilt sparsamt, för mig handlar det om att inte dras med i den stora kasurellen, att luras in i att konsumera. För det är en jävligt stor apparat som kämpar emot en som kallas samhället. Den driver på hela rocessen, jag känner lite mer att jag lever som mina föräldrar levde, vi gör vår egen sylt, bakar eget bröd, vi tar hand om det vi har. 

Jag går ofta på diet pga mitt jobb så måste jag göra det, under diet smakar maten så löjligt gott, den torra tonfisken med riset är ljuvligt. brukar likna livet vid detta, jag försöker g på diet i livet så saker ska smakar bättre helt enkelt.

när man väl gör den där resan eller bara köper den där tröjan så är det faktiskt något man verkligen blir glad över som betyder något. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Fredrik och Ceden och återigen tack för era kommentarer,

Fredrik - jag lovar att återkomma så snart boken har anlänt och är läst. Tack så mycket för ditt bidrag jag gillar verkligen den här diskussionen...!!

Ceden - ja det här med sparsamhet är ju relativt. Jag brukar ibland uttrycka det som om vi lever "något mindre löjligt inneffektivt än andra". I den massiva över konsumtion som många ägnar sig åt så är det verkligen inte svårt att vara mer sparsam än de flesta andra. Du berör också en viktig punkt där jag faktiskt har ett inlägg på gång kring "måttfullhet" och "lagom" som har blivit väldigt underskattade ord. Det verkar tråkigt att vara måttfull och lagom men  egentligen betyder att man köper exakt så mycket som man behöver för att kunna njuta av livet men inte en grej/upplevelse till....ett glas vin men inte två/tre/fyra, en tröja inte fem och en resa inte tre och så vidare. 

ceden's picture
8
35
0
0
ceden

Tror det också handlar om när du köper tröjan så är den en tröja du vill ha, eller vinet är det där vinet du gillar.

Det jag skippar är det där äckliga lånvinet, eller dom risiga ballerinakakorna, eller den där tröjan som du bara köpte för att du hade tråkigt.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar