Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Kommunikation och underhållning - obegränsat under 1000-lappen?

Börjar märka att jag tjatar om det med det här är också ett sånt där område som kan kosta hur mycket eller hur lite som helst. Om du envisas med att ha fast telefoni hemma, paralellt med nya iPhones och "stora abonnemang" till hela familjen, omfattande kanalpaket på tv'n, snabbaste bredbandet och flera streaming tjänster paralellt kan denna kostnadspost lätt dra iväg på flera tusenlappar i månaden. Hos oss slutar den istället på under 900 kr i månaden.

Så här gör vi:

  • TV-licensen betalar vi precis som alla andra och den skulle väl kanske egentligen inte komma i denna kategori utan kanske ligga som en skatt istället? Hur som helst slutar det på en kostnad på cirka 180 kr i månaden.
  • Förutom det fasta TV-utbudet så lånar vi barnfilmer på biblioteket och så har vi en streamingtjänst åt gången (senaste året har vi alternerat mellan Netflix och Viaplay..). Att bara ha en tjänst åt gången bidrar till flera saker. 1. Det blir billigare 2. Vi hinner ta del av innehållet 3. Barnen blir glada när vi byter då de får ett helt "nytt" bibliotek av filmer 4. Vi får några gratismånder då och då när en leverantör vill locka tillbaka oss. Det senaste året har vi betalat 800 kr för ett helt år av obegränsad underhållning. Total kostnad per månad 70 kr.
  • Där vi bor har vi inte så mycket att välja på när det gäller bredband så det vi har är ett abonemang via Telia som går på 370:- i månaden (då ingår spotify) och som inte är så där väldigt snabbt. Tyvärr finns det inte så mycket annat att välja på just här men där kan det bli förändring när vi flyttar något som vi kommer utreda till hösten. 
  • Vi har sagt upp vårt fasta telefonabonemang. Vi har varsitt mobilabonemang som kostar 99 kr i månaden inklusive 60 fria samtal och 2 gb surf . I mitt fall brukar räkningen sluta på just 99 kr medan för frun så brukar det bli någon 50 lapp mer då hon befinner sig utanför hemmet mer och därför ibland får slut på surfpotten. Total kostnad per månad 250 kr.

 

Som ni ser ovan så har vi inte någon maxialt sparsam nivå. Visst vi skulle kunna leva utan både Spotify och Netflix och bredbandet är lite dyrt (åtminstone för hastigheten vi får) men trots allt i stort sett obegränsad kommunikation och underhållning för 870 kronor i månaden. Våra TV-aparater, datorer, telefoner med mera köper vi kontant och behåller länge. Mer om detta i ett kommande sparinlägg om "prylar och elektronik".  

Hur står sig de här kostnaderna mot er nivå? Kan ni se var skillnaderna ligger? 

Anonymous's picture
maxaallt.blogspot.se (ej registrerad)

Tjena FFF!

Vi har ett snarlikt upplägg, fast vi kör bara Netflix, alternerar inte. Bredbandet kostar 379 kr/mån men då får vi 100/100 Mbps. 49 kr för IPTV så vi kan se 1an, 2an och 4an. Övriga kanaler har vi sagt upp eftersom vi tittade på TV i genomsnitt typ 7 minuter per månad. Ingen av oss betalar för privata mobiler utan har fått/förhandlat på jobbet. Det sparar oss ca 600 kr/mån vilket ju är nice. Vi betalar även för Spotify. Vi får såpass mycket ut från Netflix och Spotify så det är inget snack om att "spara på det". Betala för det som ger dig något och spara in på onödigt skräp, tycker jag!

Tack för en bra blogg!

/Maxa Allt

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Maxaallt och tack för din kommentar. 

Jag har tidigare haft telefon via arbetsgivaren vilket ju sparade lite pengar men nu är jag min egen arbetsgivare och då behöver man betala:-). Vanlig TV måste för närvarande ha det väldigt svårt tror det är mycket få som vill sitta och slökolla på program som man knappt gillar när det finns så stor utbud online (även SVTplay/öppetarkiv har ju massor för den som inte vill köpa en tillägstjänst). Barnen tittar någon timme på barnkanalen varje kväll vilket är en bra rutin som hjälper dem att varva ner innan de lägger sig..samma rutin varje kväll vilket verkar funka men utom det skulle jag tro att vårt TV tittande är i linje med ert ca 7 minuter:-) 

akb123's picture
2
3
0
0
akb123

Jag lever ensam, alltså lite andra förutsättningar. Har precis sagt upp canal digital och tänker skippa tv helt och hållet. Dvs en summa på 299 kr + radiotjänst på 185 = 484 kronor som jag sparar in. Har inga streamingtjänster. Bor på landet med dålig mottagning men har mobilt bredband för ca 400 kr i månaden. Har ingen fast telefon, inte heller några ledningar att koppla upp mig på... Mobilabonnemang har jag som kostar 169 kr i månaden. För det får jag 100 gratis samtal, 2 GB surf, 1000 gratis sms/mms. Sammanlagda utgifter per månad blir då  400+169 kr = 569 kronor.

Intressant att läsa hur andra tänker när det gäller dessa utgifter, att vi prioriterar lite olika! Tack för din blogg, den följer jag :-)

Anna-Karin i skogen

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

akb123: Jag lever ensam, alltså lite andra förutsättningar. Har precis sagt upp canal digital och tänker skippa tv helt och hållet. Dvs en summa på 299 kr + radiotjänst på 185 = 484 kronor som jag sparar in. Har inga streamingtjänster. Bor på landet med dålig mottagning men har mobilt bredband för ca 400 kr i månaden. Har ingen fast telefon, inte heller några ledningar att koppla upp mig på... Mobilabonnemang har jag som kostar 169 kr i månaden. För det får jag 100 gratis samtal, 2 GB surf, 1000 gratis sms/mms. Sammanlagda utgifter per månad blir då  400+169 kr = 569 kronor.Intressant att läsa hur andra tänker när det gäller dessa utgifter, att vi prioriterar lite olika! Tack för din blogg, den följer jag :-)Anna-Karin i skogen  

 

Hej Anna-Karin i skogen och tack för din kommentar. Det är jätteintressant att höra alla olika situationer och utmaningar utifrån dessa förutsättningar. Kul att du följer bloggen, du får gärna kommentara här eller kontakta mig på mail (frivid42@outlook.com) om du har några specifika änmen eller funderingar som du tycker det skulle vara intressant att läsa om här. 

Anonymous's picture
Mackan (ej registrerad)

Hej!

Nyfiken på hur ni tänker framöver när barnen blir äldre och kommer dra betydligt mer kostnader i form av resor, intressen, prylar osv. Har ni tagit in detta i er beräkning?

Tack för en go blogg!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Mackan tack för din kommentar. 

Jodå det har vi tänkt på och vi räknar med att vår kostnadsnivå kommer öka något under några år när vi har tre tonåringar hemma. Samtidigt ingår i vår nuvarnde budget kostnader för barnomsorg som vi inte kommer ha då och vi sparar även barnbidraget vid sidan av så det är pengar som kan komma barnen till del den dag det behövs. Våra barn kommer dock inte bli bortskämda med att få allt av mamma och pappa vi har redan idag planer på hur de ska kunna bli involverade i olika projekt för att dra in egna pengar om de vill göra något. Våra barn kommer få leva bekvämt sparsamma liv precis som vi.

Du kanske själv har erfarenheter av äldre barn som du vill dela med dig av...eller är du bara orolig för framtiden:-) 

Anonymous's picture
PA (ej registrerad)

Hej,

Har bara netflix 79kr/mån, sa upp kabel-tv för ca 2 år sedan och har inte saknat det (bor med fru och 2 barn 10 & 12år) Använder annars gratis utbud på TV4 play/SVT m.m. plus att jag fortfarane betalar TV-licens (använder knappt TVn så den borde kunna slängas ut). Projektor samt mobil/surfplattor används flitigt.

Bredband ca 200kr/månad (fiber 100/10) för att täcka upp all streaming.

Ingen hemtelefon men idag ca 1050kr för mobiler 4st (inkl. 350kr avbetalning 2st telefoner)

Spotift 99kr/mån

Totalt ca 1260kr excl avbetalning telefon

//Per-Arne

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej PA och tack för din kommentar.  Låter som ni ligger relativt nära oss förutom att ni har 4 mobiler något som troligen även kommer "drabba" oss när barnen blir äldre. 

Anonymous's picture
fruminimera (ej registrerad)

Vi har kastat ut tvn och sagt upp Radiotjänst. Fick 600 kr som vi hade tillgodo tillbaka vilket kändes förträffligt. I övrigt så har vi Spotify och lånar Netflix, Viaplay och Cmore av familjemedlemmar som får dem på köpet eller inte använder alla tillåtna användare. Hade det inte gått att snylta hade vi nöjt oss med SVTPlay. Finns mycket annat att göra med sin tid än att kolla film och serier! Lätt att glömma bort det när utbudet blir så stort :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej fruminimera och tack för din kommentar. Ni är bra mycket bättre än oss på att mininera kostnaden på detta område. Förstår jag rätt att ni använder SVT play men inte betalar licens? Vet att det formellt är OK men jag tycker att det är rätt bra att vi har publicservice i Sverige så den skatten betalar jag gärna....däremot tycker jag att den borde gå via skattsedeln... 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar