
Min blogglista
Populära inlägg
Blog Archive
- Svårt att sälja huset och bokföring enligt försiktighetsprincipen...
- Lästips för hängmattan - Fartblinda!
- Inför #uppesittarkväll - hur ser portföljen ut just nu?
- Dags att fylla på portföljen - vad köper du denna månad?
Taggar
Other

Korrelation mellan börsen och kreditvärdighet hos privatpersoner?
Jag har ett marknadsföringssamarbete med Lendify. Inlägget nedan är dock mina egna tankar och funderingar kring hur jag använder mig av deras tjänst och hur jag ser på risken. Jag vill gärna bjuda in till diskussion kring detta för detta är mitt sätt att se på detta givet vår situation och det kan helt klart finnas flera perspektiv.
Min tro är att det inte finns något direkt orsakssamband mellan hur börsen rör sig och risken för kreditförluster hos svenska privatpersoner. Däremot finns det ett indirekt samband då både börsen och privatpersonerna är beroende av den reela ekonomin.
Tyvärr finns det ingen bra data på hur detta sett ut vid tidigare lågkonjukturer. Det finns data för nedgången 2008-09 då kreditförlusterna dubblades från 1% till 2% men det är enligt mig ett ganska svagt exempel då finanskrisen var lite av ett specialfall med mycket kraftiga fall inom alla industrier drivet av likviditetsproblem (brist på förtroenede) mellan aktörer i banksektorn. När de akuta problemen var lösta studsade börsen och även ekonomin tillbaka nästan lika starkt som den en gång gått ner.
(Fakta ovan sammanställt av Lendify gällande den typiska låntagaren och hur kreditflörlusterna hos nichbanker (inriktade på blanko lån till privatpersoner) utvecklade sig under perioden 2006-2014)
En mer normal konjunkturnedgång är mer utdragen och börjar i en branch och sprider sig sedan. Börsen går ofta ner redan vid de första tecknen på försvagad konjunkture och sedan förvagas bolagen branch för branch över en längre period. Det tar ganska lång tid innan detta får full effekt i den reela eknomin med högre arbetslöshet och vid det laget så brukar börsen ha börjat repa sig igen då börsens aktörer redan tittar på möjligheterna till en ny uppgång inom ett eller ett par år. Det kan man se tillexempel under 90-tals krisen där börsen bara gick ner under ett enda år 1990 (sammanställt här på bloggen rikatillsammans) medan de riktigt stora kreditförlusterna kom under de kommande åren (data på kreditförluster finns på SCB)
Så här ser jag att det förenklat skulle kunna utvecklas i vår portfölj - värt att notera här är att vi ju lever på portföjen och detta skulle ju se ut på ett annat sätt för någon som är i uppbyggnadsfasen.
År 1 - Börsen går ner kraftigt - våra utdelningar, ränta och hyresintäkter fortsätter rulla in som vanligt. Om vi behöver extrapengar så slutar vi återinvestera ränta och amorteringar på vår peer-to-peer utlånging via Lendify.
År 2 - Börsen stabiliseras - något bolag sänker sin utdelning men i övrigt är allt relativt stabilt som ovan. Även under detta år är det främst amorteringarna på peer-to-peer lånen som är vår kassaflödesreserv.
År 3 - Kreditförlusterna ökar medan börsen vänder upp - några bolag höjer utdelningen så att totala utdelningsnivån i portföljen återställs. Nu är återigen aktieportföljen vår huvudsakliga kassaflödesreserv medan den numera lägre andelen utlåning via Lendify utsätts för lite större förluster och kanske till och med (om det är riktigt illa ett enskilt år) helt utan reel avkastning.
Vad tänker ni andra om detta? Är jag helt ute och cyklar? Hur resonerar ni och använder Lendify (eller annan Peer-to-peer aktör) i era portföljer?
Hur såg motsvarande graf ut i USA eller Danmark samma period?
Jag har också tyckt det varit spännande att kika på sådana siffror. Jag tror dock att 1-2 % siffrorna ovan kan vara lite glädjesiffror. Inte påhittade, men världen och förutsättningarna såg lite annorlunda ut då kanske och blancolånen via P2P sajter och deras kreditgivningsrutiner fanns väl inte på den svenska kartan då?
Nischbankerna ovan riskerade sitt eget kapital. P2P bolagen riskerar sina investerares kapital. Kanske skapar lite olika riskbenägenhet?
Kikar man på de amerikanska P2P aktörerna som varit med ett tag, exempelvis Lending Club, så hamnar ju default raten vid Finanskrisen bra mycket högre. Så pass högt så man hade negativ ROI 2007-2008 trots genomsnittliga låneräntor på 12-13 %.
Finanskrisen kom ju med en bostadskrasch och lite annat i USA också medan vi i Sverige i jämförelse med många andra egentligen knappt drabbades alls annat än marknadsoro. Vad händer om det blir omvända roller nästa gång och vi drabbas på riktigt här, på svensk arbets- och bomarknad? Jag tror inte det stannar på 1-2 % kreditförluster då i våra inhemska P2P-nätverk.
Nu gör säkert Lendify ett jättebra jobb med att kontrollera kreditrisken. Det jag menar bara är att det är svårt att veta på förhand. Det enda som finns att tillgå är ju historiken och då är frågan vad den historiken egentligen mäter?
Bra inlägg förresten!
Hej Fri i sinnet och Spartacus och tack för era kommentarer,
Fri i sinnet - jag har inte sett dessa siffror. Danmark skulle kanske vara intressant skulle dock vara försiktig med att jämföra med USA då det är ett annat klimat där..man är mer OK med att satsa allt vad seglen håller in uppgång för att sedan göra personlig konkurs och lämna boet när det går åt helvete. Man är helt enkelt mer "all in" än svensson skulle jag vilja påstå. Detta ger högre avkastning i uppgång och större förluster i nedgång (enligt min åsikt som bott i USA ett tag under uppgången och början av krisen 2005-07)
Spartacus - jag tror inte heller att kreditförlusterna stannar på 1-2% under en uttdragen nedgång. Mitt huvud senario är att det under det sämsta året kommer bli nollavkastnign på lånen innan det tar sig igen. Detta bygger som sagt inte på någon data från Lendify utan på mina egen magkänsla kring vad som skulle kunna hända. Det som kommer förändras snabbt dock i en annan miljö är värde på lån på andrahandsmarknaden som jag tror kommer följa börsen...där kan jag tänka mig att man kommer få 80-70 eller kanske 60 öre per krona under ett dåligt år så man bör vara beredd att låta pengarna stå kvar under löptiden som förstahands alternativ om man investerar. Eller hur tänker du där?
Har samma magkänsla som du. :)
Hej Spartacus,
Skönt att höra..antar att två magar är bättre än en:-)