Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lägg inte ner premiepensionen...flerdubbla den!

På senare tid har det pratas mycket om PPM och att politiker skulle vilja lägga ner systemet. Det är den senaste skandalen med bolaget Allra som verkar sälja undermåliga produkter till pensionssparare genom tveksam marknadsföring. Det verkar också som huvudägare och ledandebefattninshavare har berikat sig själva otillbörligt på en del tveksamma sätt. Å visst det är ruttet men för mig är detta snack om nedläggning av PPM lite som att vilja lägga ner hela Axfood-koncernen för att ett par ruttna äpplen sålts på Willys i Barkaby. Eller kanske ett verkligt exempel att lägga ner ICA för att några handlare packat om och sålt gammal köttfärs. 

PPM systemet är inte perfekt, men finns det några system som är perfekta? Det är trots detta den del av det allmäna pensionssystemet som jag har högst förtroende för. Anledningen till detta är att det är verkliga pengar som sätts av årligen till vår framtida pension. Dina pengar sätts in på ditt pensionskonto. Det är också ett fint system då den som inte väljer får ett riktigt hyfsat alternativ. Visst AP7Såfa är långt ifrån perfekt men inte heller direkt dålig. 

Att välja själv kan innebära att man ibland väljer fel och därför kan systemet anses vara orättvisst men det är en definition av rättsa som jag inte riktigt kan ställa upp på. Om lika utfall för alla ska garanteras så kan det lika väl innebära att alla får det lika dåligt som att alla får det lika bra. Vem säger att några politiker (eller administratörer) skulle göra ett så mycket bättre jobb att förvalta dessa pengar än en tvärsnitt av den svenska befolkingen) 

Inkomstpensionen är det som istället verkligen borde ifrågasättas, detta är ju på alla sätt ett pyramidspel. Dina pensionsavsättningar används för att betala nuvarande pensionärer, som tack för detta får du en skuldsedel (kallad pensionsbesked) av staten som håller tummarna att framtida generationer ska kunna klara av att betala tillbaka detta. Denna del av systemet skulle behöva reformeras och innehålla en betydligt större komponent av sparande och investeringar...eller varför inte utöka PPM som redan finns och sätt in hälften av pensionspremien dit? 9,25% jämfört med dagens 2,5%! Då skulle vi troligen ha världens bästa pensionsystem!! 

Vad tycker ni? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investormannen (ej registrerad)

Pensionsutfästelserna som görs i inkomstpensionen är inte mer pyramidspel (eller lika mycket om man så vill) som andra utfästelser som görs av staten mot dig som medborgare, t.ex. att du ska få vård om du blir sjuk, äldreboende när du blir (riktigt) gammal, att dina barn ska få sin skolgång betald etc. Många länder har ingen avsättning alls av pensionsavgiften, utan den går rakt in i verksamheten. Det kan verka skumt men det beror mycket på att vi tänker på staten som t.ex. ett hushåll, och tror att det som gäller på individnivå även gäller på samhällsnivå.

Skulle man förändra systemet så kraftigt som du föreslår skulle vi som medborgare få insättningar på PPM-kontot, men det skulle uppstå motsvarande hål i finansieringen av statsbudgeten. Hål som skulle behöva täckas genom nedskärningar eller skattehöjningar. För den genomsnittlige medborgaren/löntagaren skulle det vara på ett ut. Det skulle också skicka in stora mängder av folkets kapital på finansmarknaderna i en tid av enormt höga värderingar. Inte särskilt smart, tror jag.

Mvh Mattias

P.S. Avsättningen till PM är 93% av 2,5% eftersom 7% av lönen räknas bort från lönen innan beräkningen görs.

P.P.S. ​AP7 Såfa som PPM skryter så mycket om har en inbyggd hävstång och en global inriktning. Skulle svenska kronan stärkas eller marknaderna gå ner kommer genialiteten i detta upplägg att ifrågasättas med all rätt.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Investormannen och tack för din kommentar,

Tack för förtydligandet om pensionsavsättningen jag gör som vanligt grova avrundingar:-) Jag är väl medveten om att AP7 fonden har hävstång och dess inriktning men det hindrar inte att det är en hyfsad produkt. Jag inser också att om man styrde om mer pengar till PPM systemet så skulle man skapa ett hål i finansieringen av dagens pensioner men min poäng är egentligen att man vill ta bort den enda delen av systemet som har några riktiga pengar. 

Skillnaden mellan pensionssystemet och övrig välfärd är att när det gäller övrig välfärd så finns en utfästelse om att leverera vård men alla förstår att denna är beroende av framtida intäkter för staten/landstingen/kommunerna. När det gäller pensionen så får respektive löntagare hem ett brev där det står att denna har x antal miljoner. Detta ger intrycket av att dessa finns på ett konto någonstans hos staten och det är också så jag tror att många uppfattar det. Jag tror däremot inte att någon tror att staten har samlat alla våra skattepengar på hög någonstans för att betala för framtida vård. 

Sammanfattningsvis så inser jag att det finns stora utmaningar med att utöka PPM men det skulle vara dumt att avskaffa det som finns då det är den enda delen av pensionssystemet som faktiskt bygger på riktiga pengar. Den konspiratoriskt lagda skulle kunna tro att det är just därför klåfingriga politiker är så sugna på att avskaffa detta system...för då skulle ju dom få pengarna att disponer...och fylla igen nått hål..och inte behöver förklara sig för väljarna..

Anonymous's picture
Jenny (ej registrerad)

Hej! Har mailat min adress till dig angående boken. Hoppas mailet kommit fram? Mvh Jenny HM.

Anonymous's picture
Samhällsmedborgaren (ej registrerad)

Men hur tycker du att dagens pensionärer och de som är nära pensionsåldern skall få något om vi som jobbar nu sätter av än mer till våra egna pensioner? Vad händer med den som satsar helt galet i ppm och får 0 i pension? Blir det socialen för den personen?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Samhällsmedborgaren,

När det gäller finansieringen så inser jag att det skulle vara svår att genomföra och mitt inlägg är mest ett försvar om nuvarande system och en kommentar kring att jag hellre skulle se att det utökades än avskaffades. 

När det gäller utfall så skulle man kunna införa mekaniska gränser i systemet där man inte får lägga alla ägg i samma korg = inte välje en enda fond eller fler fonder med samma inriktning. Förutsatt att detta inte är en produkt med global exponering. Även en sådan portfölj skulle kunna gå till noll men då har vårt ekonomiska system gått under...och i det fallet så får man hoppas att man paralellt med detta sparat på sig konserver, vatten och vapen hemma i källaren......

Anonymous's picture
P. (ej registrerad)

Jag skrev en liknande kommentar som Investormannen igår, men den tycks inte ha publicerats. Dock skiljer jag mig från honom genom att hävda att det fortfarande är rimligt att gå på FFFs förslag, eftersom det skulle skapa ett pålitligare system. I praktiken börjar allt fler tappa förtroendet för pensionssystemet idag (iaf de mer välutbildade) vilket leder tilI att såväl motivation som sannolikhet för stora skatteintäkter minskar. Varför ska jag betala så mycket skatt när jag inte litar på att få ut min pension tex? I min värld behöver ränteavdraget också fasas ut (trots att jag kommer drabbas ganska hårt av det själv) och bara för att vi skyller på att vi redan sitter så mycket i skiten (med höga lån i det ena fallet och med höga pensioner som ska pumpas ut oavsett i det andra) betyder inte det att vi kan ignorera problemet. Jag tror därför att FFF har en bra poäng och att ju mer transparent systemet blir, desto bättre och sundare är det. Bra inlägg som vanligt!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej P och tack för din kommentar, 

Tror att det skulle vara svårt att gå till detta "nya" system där man sparar till sin egen pension snabbt men precis som exemplet med ränteavdraget som du drar så skulle det kanske kunna fasas in. Det skulle bli en mer personlig pension på alla delar över garantipension som skulle vara det som finansierades av den andra delen i systemet. Tror att det skulle vara svårt att genomföra men det är intressant som tankeexperiment. 

Ränteavdragen är ju rent skrattretande, vi har problem med överskuldsättning och uppblåsta fastighetspriser och samtidigt noll ränta och subventioner för att låna....Att inte detta går att ändra på politiskt visar hur kraftlös politiken är just nu...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar