Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Läsarfråga - vad skulle ni göra om ni en massa mer pengar?

Förra veckan fick jag frågan från läsaren Emil kring vad vi skulle göra om vi fick betydligt mer pengar än vad vi har idag (se bild)

Svaret har jag givit vid några tidigare tillfällen i olika kommentarer men tänkte att det kanske var värt ett eget inlägg svaret är ganska enkelt egentligen. Oavsett hur mycket pengar som vi skulle få så skulle vi inte ändra vårt vardagsliv på något vis alls. Vi har allt vi behöver och lite till och det är aldrig pengar som sätter gränsen för vad vi gör. Dock är det klart att vi inte skulle tacka nej till mer pengar för det ger större möjligheter. Enkelt kunna dela in detta i två kategorier: 

  1. Lite mer pengar - skulle vi få lite mer pengar säg upp till ett par miljoner skulle nog i stort sett inget förändras över huvud taget. Möjligen skulle vi betala av det sista på huset men generellt så känner jag att det bara skulle bli lite mer säkerhetsmarginal på vår nuvarande kalkyl som fria. Över tid skulle dock troligen ett lite större kapital nu leda till ett betydligt större överskott om några år då vi ju egentligen inte behöver pengarna och så kommer vi kanske ändå in bakvägen på kategori två nedan nämligen...
  2. Mycket mer pengar - om vi skulle få jättemycket mer pengar mer än några miljoner eller till och med upp åt 10. 10 eller 1000-tals miljoner så skulle vi vara stabilt inne i den kategori som jag i måndagens inlägg kallade för överflöd och då skulle vi börja titta på hur vi på bästa sätt kan återföra dessa pengar till samhället för att komma andra till gagn.
  • Troligen skulle det vara en kombination av investeringar i lokalsamhället där vi bor, kanske några stipendier. Tänker också att det skulle gå att experimentera med lite mini-boenden med låga hyror för ungdomar, äldre och studenter något som jag tycker saknas. Detta är något jag skulle vilja göra idag om jag bara hade kompentensen/intresset att lära mig...men hade vi mer pengar så skulle jag ju kunna kombinera våra pengar  med någon annans kompetens för att bygga. Kanske inrätta någon form av investeringsfond för lokala företagare som kan tillföra samhället någonting, i grunden utan avkastningskrav men om det sedan går med vinst kan det återinvesteras i andra projekt. Någon form av stiftelse.  
  • Skulle också vilja göra något i andra fattigare länder. Troligen  i Mexiko där min fru har familjeanknytning och där vi skulle kunna bidra och samtidigt besöka dom vi hjälper och se vad som behövs och vilken nytta vi eventuellt kan göra. Jag tror ganska starkt på marknadsekonomi i lite skala och tänker mig kanske framförallt att stödja lokala entreprenörer utan villkor på avkastning men där en eventuell avkastning skulle kunna inveseras i nästa projekt. Sen tror jag på utbildning (i vidare bemärkelse än bara förläsning/klassrum/skola) och skulle gärna på olika sätt vilja bidra till större lärande. Etablera bibliotek, ge tillgång till onlineresurser eller föreläsningar för dem som inte har råd eller stipendier till duktiga elever som kommer från fattiga familjer. Det gemensamma är att jag tror att det är kraftfullt att kombinera eget driv med en liten hjälp på vägen snarare än att bara förutsättningslöst dela ut bidrag. 

 

Det är kul ibland och tänka den här typen av tankar och jag måste verkligen tacka Emil för frågan. Som ni ser är det tråkiga korta svaret att om vi fick mer pengar så skulle vi inte göra något annorlunda. Det lite längre svaret är  att vi skulle försöka se om dessa pengar skulle kunna hjälpa andra. Personligen tror jag att vi i framtiden kommer att hamna i någon typ av ekonomiskt överflöd och då så kommer säkert någon del av detta ovan att förverkligas även om vi inte vinner på lotteri eller ärver någon okänd rik släkting. 

Vad skulle du/ni göra om ni hade lite eller mycket mer pengar?

Jag skulle också uppskatta om ni vill skicka fler frågor för det här är roligt och förhoppningsvis givande även för er som läser. Frågor kan lämnas i kommentarer på bloggen via twitter @farbrorfri eller på mail frivid42@outlook.com. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Hej! Tack igen för ett intressant inlägg!

Fru Fri har ju nu varit fri en stund. Det skulle vara mycket intressant att höra lite mer om hennes olika projekt och tankar om hur hon finner friheten! Kanske hon skulle kunna göra ett gästinlägg? Följer hennes olika projekt via instagram, men det skulle vara kul att höra lite mer av henne. :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Anonymous och tack för din kommentar,

Jättebra förslag, ska kolla hur intresset är hos frun...och tiden..det är något magiskt när man får göra det man vill hela dagarna..tiden går väldigt fort:-) 

Anonymous's picture
Albin (ej registrerad)

Vill man låna ut pengar i liten skala så finns alltid kiva.org som jag vill slå ett slag för. Tror man på marknadsekonomi så är detta grejen! Mikrolån till behövande, ofta människor utan tillgång till banksystemet över huvud taget.
Jag har hållit på i nästan 5 år och kommit upp i strax över 1100 lån, en förlust på ca 3%/år. Ett perfekt sätt att hjälpa utan att bli av med pengarna!
Mexico finns ofta med när dom ska köpa solceller eller plantera tallar:-)

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Jag såg i detta inlägget att du fortfarande har lån på huset. Hur är det att omförhandla lånet hos banken när ingen av er har ett jobb? Det borde vara svårt att få en bra ränta?

 

Martin

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Albin - det ska jag kolla upp. Vi är inte riktigt i överflödsfasen ännu och skulle möjligen vilja vara mer "hands-on" med hjälpen men alla avenyer är värda att utvärdera så som sagt ska kolla in kiva.org. 

Anonymous - Ja vi har ett kvarvarande lån på 600 tusen. Med så lite lån är man ingen vidare intressant kund för banken så det är typ listpris som gäller. Vi har rörlig ränta på cirka 1,5%. Å andra sidan när man har så låga skulder spelar några 1/10-dels procent nästan ingen roll. 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

fff
Det stämmer ju som du säger att dom med små lån, i förhållande till fastighetens värde, är ointressanta för bolåneföretagen.

Nu är det många år sedan jag hade några lån men kommer ihåg att jag störde mig på paradoxen!

För en utgivare av bostadsobligationer, måste det vara lättare att få bra villkor om alla lånen ligger under 50% av fastighetens värde.

Du får höra med lendo, om dom inte kan ta fram en specialprodukt för dom som vill låna ut till denna kategori!

I en marknadsekonomi borde någon nischaktör specialiserat sig på denna grupp!

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Både nordnet och avanza har lån för de med under50 belåning. Har man mycketsparande blir villkoren bra. 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

#David
Om jag kommer ihåg rätt är haken att mindre än 50%, måste vara en mycket stor summa!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och David och tack för era kommetnarer, 

Japp nu är det ingen jättesumma men väl för att få tillgång till Nordnet´s lån så skulle vi behöva värdera om bostaden (till en kostnad duger bara med en auktoriserad värderingsman) sen måste vi ta ut nya pantbrev för att belåna bostaden högre...vi har därför valt att avstå även om det skulle vara möjligt. Tycker dock att det borde vara möjligt även för den vanliga banken att ge oss väldigt bra vilkor men så är inte fallet och det är för lite pengar för att jaga upp sig över. 

Anonymous's picture
Emil_ (ej registrerad)

(Ouch fick skriva om eftersom Emil tydligen var en användare nu...)

Tack för ett intressant inlägg och tack för att du svarade.

Vi lever i en inte alltför olik situation som ni gör och jag tänker ungefär som dig. En annorlunda sak jag tänkt är att om jag skulle få från 5-10 miljoner extra hade jag försökt köpa hus i närheten som jag hade kunna lånat ut till vänner som man gärna hade haft boende närmare.

Med mycket mer pengar (säg från 100 miljoner) så jag tror också på fonder/stiftelser som påverkar samhället och framförallt lokalsamhället i positiv riktning.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar