Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Läsarfråga - Varför missförstår många hur ni lever?

För någon dryg vecka sedan så kom det ett par frågor på Twitter från en läsare som tidigare varit aktiv på bloggen och då och då skrivit kommentarer och frågor. När jag läste frågorna och började skriva ett svar så kom jag på att detta borde egentligen vara ett inlägg så då frågade jag om det var OK och det var det så nedan är meddelandet från "en trogen läsare" och sedan kommer mina svar. 

Vad jag tror är de huvudsakliga anledningarna till att många missförstår vårt sätt att leva är två.

  • Den första är att det inte riktigt finns någon terminologi för det vi har gjort så när vi säger "pensionär" eller "ekonomiskt fri" så är det som gjort för att missuppfatta då det kan finnas lika många tolkningar av detta som det finns läsare och lyssnare. 
  • Den andra delen är att många tycker att de bara gör av med pengar på det nödvändigaste (Boende, Transport, Mat och Kläder) och bara mycket lite pengar på valfria aktiviteter och fritid. Om vi då säger att man kan leva på mycket mindre så tänker man att det kommer bli väldigt fattigt. Grejen är bara att i dessa "nödvändiga" kategorier så döljer det sig ofta en massa onödig lyx. Att man behöver tak över huvudet betyder inte att man behöver en nyrenoverad och stor villa eller lägenhet. Att man behöver ta sig till jobb och skola betyder inte att man behöver en ny fin bil (eller ens behöver bil). Att man behöver äta varje dag betyder inte nödvändigtvis restaurangbesök och oxfilé och kläder behöver man mycket mindre än man tror för att vara snyggt men enkelt klädd. Att dessa på ytan nödvändiga utgifter ofta kan vara "boven" är också anledningen till att jag tidigare skrivit temaveckor om Mat, Boende och Transport och Kläder där jag visat att man kan spara upp till 75-80% i varje kategori i jämförelse mot en budget i en vanlig medelinkomstfamilj. 

 

Den andra frågan handlade om vad det är som har gjort absolut mest för vår resa och jag skulle säga att det är alla delar tillsammans hur tråkigt det än kan verka. Vår modell är beroende av både effektivitet i användningen av pengar och avkastning men det är mycket viktigare att leva effektivt och sparsamet och avkastningen är den mindre delen i detta. Vi har designat ett liv som vi trivs väldigt bra med som innebär att vi lever lokalt och inte onödigt stort eller lyxigt vilket gör vårt boende väldigt kostnadeffektivt men också sparar mycket på vår kostnad för transport. När det gäller mat har vi definierat vad som är en rimilig nivå för oss och sedan ser vi det som en utmaning att äta så bra som möjligt för den pengen (snarare än att ha så låg kostnad som möjligt till varje pris). Kläder köper vi nästan inget alls till oss vuxna numera men behöver så klart en del till barnen men då är det att ärva och köpa begagnat i första hand och bara i sista hand köper vi nytt (då kan å andra sidan syskon och kusiner ofta ärva det sen). Vi köper också väldigt få prylar och väldigt lite elektronik. Att handla lite har också den positiva bieffekten att vi har färre saker att underhålla och flytta runt. En annan sak som vi gör som skiljer sig ganska mycket ifrån hur andra lever men som enligt mig höjer vår livskvalitet samtidigt som det sparar pengar är att vi semestrar i första hand på hemmaplan och de få gånger som vi reser så är vi istället borta länge (minst ett par månader om det är en längre flygresa) och då lever vi mer lokalt dit vi kommer vilket för oss är en större upplevelse samtidigt som det sparar pengar och minskar vår negativa påverkan på miljön så (win-win-win) enligt mitt sätt och se det. Anledningar till att sparsamhet är viktigare än avkastning har jag även berört i detta tidigare inlägg "Spara på Spara är viktigare än ränta på ränta".  

Hoppas att det besvarar dina frågor "trogen läsare"! Om du har fler frågor eller om det är någon annan som undrar något så kommentera gärna på det här inlägget. Kontakta mig via twitter @farbrorfri eller via mail frivid42@outlook.com.

Jag kan svara på frågor "privat" men det är ju roligare att svara på dem i inläggsform så svaren kommer fler till godo! 

Anonymous's picture
Sanna (ej registrerad)

Hej, du har inspirerat mig under en länge tid, även innan du blev offentlig och jag är fascinerad av ert liv, för mig går det i vågor, ena dagen vill jag bara superminimalist och leva billigt så att jag kan spara. Älskar aktievärlden även om jag bara varit en del av den i 2 år. Problemet är att jag är som du nämner här, en vardagslyxare, ibland njuter jag såklart men mest blir det en vana att det alltid ska maxas med god mat och roliga aktiviteter som konserter eller shower. Nu till mitt problem: det gick att leva såhär tidigare och ändå spara en hel del eftersom jag ansåg mig vara medveten, jag lade främst pengar på upplevelser och mat. Nu är jag student och det finns inte många kronor att spara.. hur ska jag göra för att peppen inte ska försvinna? Jag har ett dyrt studentboende som i stunden inte går att göra något åt och tillsammans mer mobil och Spotify (min enda "onödiga utgift") så landar fasta kostnader på 6500kr, och CSN ligger på 10.000kr. Jag försöker arbeta extra men det är ingen säker inkomst, beror på möjligheter från vecka till vecka. Därtill har jag ett distansförhållande att vårda så resorna kostar en del. Jag får det precis att gå ihop men önskar att jag kunde spara iaf 2500kr. Allt annat känns bara dåligt, även om jag vet att "varje krona räknas...". Hur ska jag tänka? Några speciella student-tips? Bostadsbidrag är jag inte berättigad till och inte merlån  via CSN, tjänat för mycket vs. för lite enligt dessa. 

 

Ha en fin dag! 

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Vad kul att du tog upp detta i ett eget inlägg. Detta är en fråga även jag gått runt och funderat på! Det känns ju nästan ibland som att folk på flit vill missförstå! Tror dock att dom flesta som läst din blogg en längre tid verkligen greppar ert tankesätt, medan de som enbart kanske hört en snabb intervju någonstans kan ha svårare att greppa hela konceptet. Detta är ett viktigt ämne att tala om, du fungerar som en stor inspiration och hoppas att allt fler skulle förstå att man kan själv påverka sitt liv, kanske mer än man tror. :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Sanna - Det enda jag kan tänka mig i din situation är att du kanske kan dela boende med någon? En större lägenhet brukar sällan kosta dubbelt så mycket som en mindre. Annars tycker jag att varje krona som går att spara är grymt av en student för det är faktiskt ett tillfälle i livet när inkomsterna ligger på en nivå som motsvarar vad jag anser är en rimlig nivå att leva på. Du skulle ju kunna ha ambitione att jobba extra så mycket som fungerar och som du får och lägga undan dessa pengar. Det är ju också viktigt att du klarar utbildningen och blir klar relativt snabbt för när du börjar jobba så kommer ju den verkliga chansen att spara sig till frihet. 

Anonymous - Du sätter nog fingret på något där. Även om våra liv påverkas av andra så går det inte att hävda något annat än att det finns ingen som påverkar ditt liv så mycket som du själv. Det är en skön vetskap när man har lyckats med det man vill...men en jobbig påminnelse för den som gjort några felaktiga val i livet. Det hjälper dock inte att gråta över spilld mjölk för vad som hänt tidigare i livet kan vi inte påverka det enda vi kan påverka är framtiden. 

Anonymous's picture
Albin (ej registrerad)

Det borde ju inte vara svårare än att vi med samma mål kommer överens om vad vi ska kalla oss. Jag har testat på några månader då och då, frivilligt mellan jobb, och då sagt att jag varit "arbetsfri".
På engelska är det väl "tidig pension" som gäller?
/Albin

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Albin och tack för din kommentar, 

Visst skulle det vara bra om vi skulle kunna komma på en gemensam terminologi kring detta. I den engelskspråkiga världen pratar man om FIRE vilket står för Financial Independence/Retire Early och även där ser man att det finns flera olika versioner som försöker samsas. Fördelen med engelskan dock är att den har flera ord vilket gör att man skiljer på "Retirement" och "Pension" det första är att man drar sig tillbaka från det ordinarie arbetslivet och det senare är en betalning från staten eller ett pensionsbolag. I Sverige använder vi pension i realiteten för båda dessa...som ofta men inte alltid sammafaller. 

Personligen gillar jag ekonomiskt fri...men även jobb fri gillar jag däremot tror jag aldrig att jag egentligen vill vara "arbetsfri" då arbete i en vidare bebärkelse än "avlönat förvärvsarbete" är en mycket belönande och härlig verksamhet om den är omväxlande och i lagom mängd. 

Vi kanske får utlysa en tävling...bästa ordet för vad vi gör gemensamt i bloggosfären...

Anonymous's picture
GustafG (ej registrerad)

Apropå terminolgi:

Påminner mig om min, nu sedan länge avlidna, välbärgade gammelfaster. Mina föräldrars benämning om henne och vad hon "jobbade" med är att hon är Räntiär. Dvs hon levde enbart på avkastning av kapital. Ok just ordet räntiär är ju kanske inte helt rätt begrepp idag -  men det är ingen ny sysselsättning.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar