Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1329
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lästips - Världens bästa bok!

Litteraturkritiker skulle säkert hävda att någon nobelpristagare eller klassiskt författare har skivit den bästa boken men utifrån perspektivet av den här bloggen finns det en bok som jag skulle vilja utse till absolut bäst i världen och det är Early Retirement Extreme, skriven av Jakob Lund Fisker

Författaren är en dansk fysiker bosatt i USA som med en realivt låg inkomst lyckades blir ekonomiskt oberoende på 5 år med hjälp av sparsamhet och ett helt annat tänk kring ekonomi och konsumtion. Boken tar avstamp i de stora frågorna kring varför vi konsumerar som vi gör och hur det kommer sig att vissa saker är "status" även om dem objektivt verkar vara destruktiva. Det är svårt att sammanfatta den här boken men några citat (min översättning från engelska) kan ge er en känsla för bokens ansats:

"Varför bor vi i hus? Varför flyttar vi hemifrån? Varför bor vi 2-4 personer i varje hus istället för 10-20? Varför jobbar vi till 65?"

"Föddes du verkligen bara för att dö och begravas med en stor hög överflödiga konsumtions artiklar?"

"Varför anses det vara finare att sitta 50 minuters kö till jobbet i en dyrare bil?"

"Varför anses det vara finare att sitta i soffan och titta på TV i ett hus där det också finns ett extra oanvänt rum intill?"

Författaren förespråkar (likt denna blogg) en effektiv livsstil eller som Jakob själv säger i interjuver "samma livstil som alla andra men något mindre ineffektiv". För den som inte är riktigt redo att läsa boken själv så finns även bloggen earlyretirementextreme.com och Joshua Sheats som driver podden Radical Personal Finance har även gjort ett rätt bra podd avsnitt som sammanfattar boken på 1 timme och 20 minuter och det kan vara en bra start. Det finns även ett längre avsnitt (cirka 3 timmar) med en intervju med Jakob Lund Fisker vilket är riktig intressant även om ljudkvaliten ibland är under all kritik.   

För alla som har något intresse för ekonomiskt frihet/tidig pension så är denna bok obligatorisk läsning. Den är inte lättläst men den är läsvärd. För mig är detta ett referensverk vilket gör att det är en av de få böcker som jag faktiskt äger..men om möjligt kan du ju först låna den från ett bibliotek! 

Anonymous's picture
Madeleine (ej registrerad)

Tack för tipset :) Det blev köp direkt via Adlibris , då jag fått presentkort där ifrån. Tror det blir en bok att behålla och komma tillbaka till, om inte, så skall jag ge den vidare till någon som är intresserad...

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Lite väl svart eller vitt för min smak, men jag förstår att det kan gillas.

"Varför bor vi i hus? Varför flyttar vi hemifrån? Varför bor vi 2-4 personer i varje hus istället för 10-20?

För att jag inte vill bo med andra än min familj. Ineffektivt möjligen. Jag vill ha bra benutrymme på flyget och kunna andas när jag åker pendeltåg också, inte sitta och stå som packade sillar för att det är mer "effektivt"

Varför jobbar vi till 65?"

 

"Föddes du verkligen bara för att dö och begravas med en stor hög överflödiga konsumtions artiklar?"

Vem bestämmer vad som är överflödigt. Är min kapsåg i garaget överflödig? Jag använder den för att slippa betala hantverkare. Skulle jag kunna hyra den, javisst, med mer transporter och längre väntetider för att blir klar med jobbet som konskvens och kan därmed få mindre jobb. Det är mer effektivt att ha en egen. Effektivare för mig.

"Varför anses det vara finare att sitta 50 minuters kö till jobbet i en dyrare bil?"

Kanske för att dyrare anses finare och bättre, oavsett vad det används till. Du får vad du betalar för brukar det sägas med antagandet att dyrare är bättre.

 

"Varför anses det vara finare att sitta i soffan och titta på TV i ett hus där det också finns ett extra oanvänt rum intill?"

Kanske för att barnen flyttat hemifrån och skattemässigt blir det dyrare att flytta än att bo kvar. Man kanske bor billigare i nuvarande huset jämfört med alla andra mindre hus man tittat på. Varför är det storleken på huset som bestämmer om det är effektivt eller inte kan man undra.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Madeleine och Kilo och tack för era kommentarer. 

Madeleine - tror att den här boken kommer öppna dina ögon på ett nytt sätt...sen behöver ju inte du välja att vara lika extrem som Jakob men det får en att ställa andra frågor helt klart. 

Kilo - det är väl inte alls svart eller vitt att ställa dessa frågor. Om du ställer dig dem och sedan väljer att till exempel ha ett extra rum eller en finare bil är det väl helt OK men "risken" är att det är tidsandan snarare än egna val som styr om du inte först ställer dig dessa frågor. Vi bor i villa, äger bil med mera men jag tycker inte att frågeställningarna är mindre intressanta för det. 

 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag menade mer att Early Retirement Extreme är just extrem och det är därför självklart vad de "rätta" svaren på frågorna är enligt Early Retirement Extreme (anser jag). Kostar det pengar kan man med ganska stor säkerhet anta att svaret enligt early retirement extreme är att det är fel att bo 2-4 personer i hus, åka bil till jobbet, jobba till 65, ha nyare bil, och ha ett tomt rum i huset. 

Jag har dock inte ännu sett frågorna "behöver du verkligen ha en tvättmaskin?" eller "måste du köpa dyra ekologiska råvaror?". Vem är Early Retirement Extreme att bestämma vad som ska ifrågasättas kan man undra? Nåväl, alla har rätt till sin åsikt och det är underhållande i alla fall,  och även tänktvärt många gånger, men ibland lite väl hårt dömande av andra människor som gör andra val i livet tycker jag.  

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

Jag hittade inte denna boken på Google Play, kan man ladda ner den digitalt någon annanstans?

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och ekonomisk trygghet och tack för era kommentarer,

Kilo - jo visst är boken lite extrem i sin tillämpning men för den sakens skull tycker jag inte att den är så "svart vit" det handlar istället om att inte ta något för givet...du kan välja att bo i hus med "bara" din familj men du ska inte tro att det är det enda sättet att göra saker...Personligen tycker jag att boken är ganska balanserad men det är klart några lösryckta citat kan ju inte göra det rättvisa. 

Ekonomisk trygghet - jag sökte på "download early retirement extreme" och fick upp några alternativ. Själv har jag en gamal vanlig bok....

 

Anonymous's picture
Hurre (ej registrerad)

Tack för tipset! Har beställt boken på Bokus nu :) Blev mycket inspirerad av detta inlägg samt podden du länkade till! :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Hurre, och tack för din kommentar. Tror inte du kommer bli besviken...förutsatt att du inte förväntar dig en lättläst bok med många bilder:-) 

Anonymous's picture
Madeleine (ej registrerad)

Idag kom den äntligen, nu bli det uppesittarkväll ☺

Anonymous's picture
- (ej registrerad)

Mitt tips är att läsa Fooled By Randomness och Black Swan av Nassim Taleb, mycket bra böcker för folk som vill hålla på med trading.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar