Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Låna 400 000 kr gratis!?

Den låga räntan driver en del konstiga företeleser och det är lätt att låna stora belopp för den som vill. Vi har relativt låga lån men ändå 600 000 kvar på vårt hus. Eftersom vi har så små lån så har vi nästan inga möjligheter att få ränterabatt från banken (konstigt nog för vi borde vara en lågriskkund med under 30% belåning) men så är det. Därför är vår rörliga ränta nära listpris vid senaste betalning 1,65%. Detta innebär en kostnad på 9 900 kronor om året innan ränteavdrag. (600 000 * 1,65% = 9 900).

Eftersom vi även är Private Banking kunder hos Nordnet (affiliate) så har vi möjlighet att låna för 0,99% men då måste vi låna minst 1 000 000 och lånet får högst uppgå till 50% av husets värde (vi köpte för 18 månader sedan för 2 miljoner och sedan dess har vi gjort några förbättringar och marknaden har snarare stärkt än försvagats så det borde inte vara några problem). Det betyder att med Nordnets lån skulle vi få samma räntekostnad (1 000 000 *0,99% = 9 900) men med ett lån som är 400 000 kr högre.  

Dessa skulle vi sedan kunna lägga på ett sparkonto och få 0,5-1% ränta eller ta högre risk och placera på börsen eller hos Lendify (affiliate)? Nu är inte jag någon stor fan av att ta stora risker i sparandet men det som egentligen lockar i detta upplägg är att så snart frun inte längre jobbar så kommer det troligen att vara svårare för oss att få nya lån. Säg om vi skulle vilja bygga ännu en uthyrningsstuga på tomten eller göra något annat intressant projekt som kräver lite kapital. Därför skulle vi troligen ta dessa 400 000 extra vilket med nuvarande räntenivå blir "gratis" och lägga dessa på ett sparkonto med låg säker ränta?

Detta skulle ge oss lite högre flexibilitiet framgent, med rörlig ränta och möjlighet att amortera när som helst kan jag inte se att det finns någon egentlig risk med detta men kanske är det något jag missar? Vad tycker/tror ni? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Den som är i skuld är inte fri! Ta ett lån med lägre ränta och lös ut det dyrare lånet ja, för att spendera, nej. Mvh GotlandTrading.

 

Anonymous's picture
AktieFamiljen (ej registrerad)

Till de premisserna som du beskriver tycker jag absolut att ni ska flytta över lånet och utöka det. Det känns som att ni har full koll på riskerna och inte använder pengarna till varken onödig konsumption eller till högriskinvesteringar.

Lycka till! :-)

/https://aktiefamiljen.blogspot.se

Anonymous's picture
Makrill (ej registrerad)

Byt lån helt klart. Sen finns det ju konton med bättre sparränta än 0,5% vet dock inte hur mycket man får spara där men jag tror SBAB har bättre sparkonton än så. Ni har ju stenkoll så jag skulle inte tveka en sekund. Dessutom har ni ju då sparat kapital för en ev framtida investering precis som du skriver. Dessutom till en väldigt låg kostnad!

Anonymous's picture
Alx (ej registrerad)

Collector har vad jag vet 1% på obundet sparkonto, med insättningsgaranti. Då skulle ni åtminstone inte förlora något och dessutom ha pengarna till hands i framtiden om det skulle bli läge att investera. Det är som du säger högst troligt att det blir svårt att låna upp mer om ni inte har någon inkomst framöver.

 

 

Anonymous's picture
P. (ej registrerad)

Pantbrev är ju inte gratis (2% om jag inte missminner mig) så jag skulle nog inte göra det, eftersom räntor kan ändras rätt fort och det inte låter som ni har något alltför långsiktigt behov. Collector har inte längre 1%, utan 0,8. Jag som har jagat bästa spar- och bolåneräntan under flera år har lärt mig att det är ganska uttröttande för lite pengar. Oftast försämras villkoren så fort man byter ändå i princip. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihopa och tack för era kommentarer, 

Lite olika infallsvinklar är verkligen uppskattat. Pantbrev kommer med en kostnad så det behöver beaktas. Jag är inte så orolig för förändrade vilkor i bolånet eftersom det är ett system med "listpris" och fastslagen rabatt snarare än ett förhandlat pris vilket tenderar att återgå till "normal läget" så snart man tittar bort. Vi ska fundera på detta ytterligare en tid och tar nog ett beslut inom ett par månader innan frun slutar. 

Det som avskräcker är att jag egentligen hatar lån...det som lockar är den ökade flexibiliteten...för som ni vet så älskar jag frihet:-) 

lordmetroid's picture
21
51
8
0
lordmetroid

Lån är inget farligt, hävstång är ett helt underbart verktyg.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Lordmetroid och tack för din kommentar, 

Som du säger lån är inte per definition farliga. Däremot är lån precis som de flest andra verktyg effektiva om de används på rätt sätt men farliga om de används fel.

Anonymous's picture
Daniel (ej registrerad)

Av er sparkvot att döma bör ni ha amorterat en hel del de senaste åren och tog kanske ett lån som från början var över 600 000?

Är pantbrevsbilden sådan att det finns uttagna pantbrev upp till 1 000 000 behöver ni inte betala de 2%, utan det gäller bara när det utfärdas nya pantbrev. 

Baserat på er koll på ekonomi och hur du räknat här ser jag egentligen inget problem med att byta säkerhet på lånet - det är väl bara viktigt att se över hur villkoren kan förändras på det nya lånet. 

Lycka till! 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Daniel och tack för din kommentar, 

Det kommer faktiskt att krävas nya pantbrev, detta då vi bytte boende för drygt ett år sedan och då bara tog så mycket lån som det fanns pantbrev på...så därmed blir inte lånet helt gratis...vilket var en bra poäng. 

Vi kommer fundera på det här ett tag till men det lutar nog just nu åt att vi ändå tar ett lån eftersom det är en möjlighet som inte kommer finnas den dag vi står utan fast inkomst. Tror att det var Petter Stordalen som sa vid något tillfälle..låna när du kan inte när du behöver...:-)  

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar